Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Στην Ευρώπη νέα πυρηνικά κι εμείς καθόμαστε πάνω σε 3 δισεκατομύρια βαρέλια πετρέλαιο και τα απαξιώνουμε;

http://www.euractiv.com/energy/uk-czechs-call-nuclear-friendly-news-532822
Το Μάρτιο 2011 ένα τσουνάμι στη Φουκουσίμα σάρωσε το εκεί πυρηνικό εργοστάσιο της TEPCO και μαζί σάρωσε και την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας. Οκτώ από τα πυρηνικά τους εργοστάσια τα έκλεισαν αμέσως, ενώ αποφάσισαν να κλείσουν και τα υπόλοιπα μέχρι το 2022 και να τα αντικαταστήσουν με ΑΠΕ.
Την ώρα λοιπόν που η Γερμανία κλείνει τα δικά της πυρηνικά και ...
μπαίνει επικεφαλής στην πίεση προς την Κομισιόν για τους στόχους προώθησης των ΑΠΕ μέχρι το 2030, έρχονται οι Βρετανοί με τους Τσέχους και ζητούν για το 2030 περισσότερα πυρηνικά!, όπως διαβάζουμε στο EurΑctiv:
Germany and seven other countries, including France and Italy, have called on the Commission to set robust renewable energy target for 2030, not mentioning whether it should be binding or not. Other states could probably accept a renewable energy target under certain conditions.
But there are also two countries explicitly against any such goal – the United Kingdom and the Czech Republic, not to mention Poland which opposes both an RES and CO2 reduction target.
According to the Czech government, the EU's climate and energy policies should be “based on a neutral approach towards all energy technologies”, including nuclear.
Έμμεσα δηλαδή οι Τσέχοι λένε ότι η Κομισιόν ΔΕΝ είναι τεχνολογικά ουδέτερη και προωθεί προτιμησιακά τις τεχνολογίες των ΑΠΕ. Και οι Βρετανοί δεν πάνε πίσω : "Οι τεχνολογίες των ΑΠΕ ήταν ανώριμες πριν έξι χρόνια και είμασταν και στην κορύφωση του οικονομικού κύκλου", είπε  ο Βρετανός ΥΠΕΚΑ Έντουαρντ Ντέιβι σε ομιλία στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο. "Τώρα αντιμετωπίζουμε άλλες συνθήκες και για ένα ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα πρέπει να δούμε άλλες τεχνολογίες , όπως το CCS και τα νέα πυρηνικά".
Η Γαλλική EDF λοιπόν ετοιμάζει ένα νέο εργοστάσιο δυο αντιδραστήρων στην Αγγλία και οι Τσέχοι θέλουν να παρατείνουν τη ζωή του δικού τους πυρηνικού.
Την ίδια ώρα η Γαλλική GDF Suez και η Τσέχικη CEZ, μαζί με άλλες 10 μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ζητούν οι στόχοι της ΕΕ για το 2030 να μείνουν μόνο στον περιορισμό των εκπομπών CO2, αφήνοντας κατά μέρος τις ΑΠΕ. Και τονίζουν ότι η έμφαση στις ΑΠΕ δεν σημαίνει και χαμηλότερες εκπομπές CO2, φέρνοντας σαν παράδειγμα τη Γερμανία, που ναι μεν -λέει ότι- στοχεύει σε 80% ΑΠΕ το 2050, αλλά προς το παρόν κάνει ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.
Τελικά, όπως έλεγε κι ο Ηλιόπουλος, όλοι "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα" σ' αυτή την Ευρώπη. Γιατί, πολύ απλά, στην ενέργεια είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται: η Μέρκελ έχει να φροντίσει για τη Ζήμενς, ο Ολάντ για την EDF, οι Βρετανοί για τα πυρηνικά τους, οι Πολωνοί δεν θέλουν ν' ακούσουν τίποτα ενάντια στο κάρβουνο, οι Ολλανδοί κάθονται πάνω σε φυσικό αέριο και πάει λέγοντας. Έχουν πολύ πλάκα εκεί στην Ευρώπη τελικά ...
"Και η Ελλάδα; Η Ελλάδα, κύριε;" που μας έλεγαν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν;
Η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα, που δεν αντέχει να πληρώνει για εισαγόμενη και ακριβή ενέργεια, που δεν αντέχει να πληρώνει για να εισάγει συστήματα αξιοπιστίας μόλις 10%, όπως ο ΑΔΜΗΕ μας είπε για τα αιολικά και γι' αυτό πρέπει πρώτα απ' όλα να στηριχτεί στις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, στο δικό της μαύρο χρυσό, το λιγνίτη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία απ' το ΙΓΜΕ και τη ΔΕΗ, καθόμαστε πάνω σε 2,8 δισεκατομμύρια τόνους αποθέματα λιγνίτη, μόνο στα μεγάλα ελληνικά κοιτάσματα: 1,5 δισ. τόνοι στη Δυτική Μακεδονία, 200 εκατ. τόνοι στη Μεγαλόπολη, 900 εκατ. τόνοι στη Δράμα, 170 εκατ. τόνοι στην Ελασσόνα. Αν βάλουμε και κάποια μικρότερα κοιτάσματα, περνάμε αρκετά τα 3 δισεκατομμύρια τόνους.
Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσα λεφτά είναι αυτά, αν δούμε την αντιστοιχία του λιγνίτη με το πετρέλαιο; Ο τυπικός λιγνίτης της Πτολ/δας έχει 1300 θερμίδες/κιλό, ο τυπικός της Φλώρινας έχει 2000 θερμίδες/κιλό. Το πετρέλαιο έχει 8000-10000 θερμίδες/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, θέλουμε δηλαδή 6,15-7,7 κιλά λιγνίτη Πτολ/δας ή 4-5 κιλά λιγνίτη Φλώρινας για ένα κιλό πετρέλαιο. Ένα βαρέλι πετρέλαιο έχει 159 λίτρα ή 143 κιλά, δηλαδή 880-1100 κιλά λιγνίτη Πτολ/δας ισοδυναμούν με 1 βαρέλι πετρέλαιο. Χοντρικά δηλαδή μπορούμε να πούμε ένας τόνος λιγνίτη Πτολ/δας ισούται με ένα βαρέλι πετρέλαιο κι επομένως, μόνο στα μεγάλα κοιτάσματα, καθόμαστε πάνω σε 2,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο! Το πετρέλαιο είναι πιο "πιασάρικο" για να το καταλάβει το ΥΠΕΚΑ, αν τους το πεις "λιγνίτη" δεν μπορούν να καταλάβουν, επειδή η Αθήνα κι η Αργολίδα δεν έχουν κοιτάσματα. Καταλάβατε τώρα γιατί είναι ο Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός;
Βάλτε και 100 δολάρια το βαρέλι και κάντε και το λογαριασμό σε δολάρια: θα ζαλιστείτε να μετράτε μηδενικά!
Κι έχουμε και τις επενδύσεις έτοιμες, έχουμε ανοιχτά ορυχεία, έχουμε έτοιμους τους ΑΗΣ, έχουμε αγορασμένο τον εξοπλισμό, έχουμε -ακόμα- τεχνογνωσία, έχουμε τοπικές κοινωνίες που θέλουν το λιγνίτη (όπως έχουμε και κάποιες άλλες που για την ώρα δεν τον θέλουν, κι αυτό γίνεται σεβαστό απ' τους πολιτικούς, αλλά έχουμε και κάποιες άλλες τοπικές κοινωνίες που ξεσηκώνονται για τα αιολικά: θα γίνει αυτό σεβαστό;), έχουμε ανεργία και οι νέοι ξενιτεύονται, αλλά κάποιοι δεν θέλουν το λιγνίτη
Δεν είναι λοιπόν σκέτη παράνοια, την ώρα μάλιστα που έχουμε χρεοκοπήσει, να τα πετάξουμε όλα αυτά, για να εισάγουμε ανεμογεννήτριες απ' τη Ζήμενς ή τη Βέστας, Φ/Β απ' την Κίνα, φυσικό αέριο απ' τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν και στο τέλος να μην έχουμε και ρεύμα το βράδυ, όπως μας είπε ο ΑΔΜΗΕ;  
Δεν είναι σκέτη παράνοια το ΥΠΕΚΑ της χρεοκοπημένης χώρας να αγνοεί επιδεικτικά το λιγνίτη και να στρέφεται στις ΑΠΕ;
Δεν είναι σκέτη παράνοια να τα πετάξουμε όλα τη στιγμή που σ' όλο τον πλανήτη κάνουν συνέχεια νέα εργοστάσια με λιγνίτη και λιθάνθρακα;  
Αν σήμερα ξεκινούσαμε από λευκό χαρτί τον ενεργειακό μας σχεδιασμό, τον εθνικό σχεδιασμό κι όχι αυτόν που γίνεται για να εξασφαλίσει μόνιμα έσοδα σε κάποιους, θα έπρεπε να κάνουμε γρήγορα νέες, σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, με υψηλό βαθμό απόδοσης και χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, να μπορούν να ανεβοκατεβάζουν φορτία πιο εύκολα. Αλλά χρειάζονται χρήματα, κι ο τελευταίος που είπε το "Λεφτά Υπάρχουν" μόλις μας τελείωσε. Θα πρέπει λοιπόν όσο μπορούμε να κρατήσουμε αυτές που έχουμε κι αν μπορούμε να κάνουμε και καινούριες: η Πτολεμαϊδα 5 έπρεπε να υπάρχει χθες και η Μελίτη ΙΙ, που είχε δημοπρατηθεί -μην το ξεχνούμε-, πρέπει να γίνει το συντομότερο. Η διαλυμένη απ' τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς Σερβία στο λιγνίτη στράφηκε για την πρώτη της ενεργειακή επένδυση μετά από 25 χρόνια. Και βρήκε κεφάλαια στην Κίνα ...
Σχολίασε κάποιος αναγνώστης χθες απαξιωτικά και σε greeklish, (ίσως και να ζει στο εξωτερικό και δεν έχει ελληνικούς χαρακτήρες): "Ακόμα λιγνίτη θα καίμε; Πού ήμαστε, στην Αφρική;" Του απάντησα λοιπόν ότι "Όχι, ζούμε στη Γερμανία!", μια που και η Γερμανία έκανε πέρυσι ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη! Και στην Αφρική θα ήταν πάρα πολύ ευτυχισμένοι αν είχαν λιγνίτη, αφού, σε κάποιες περιοχές καίνε την κοπριά! Και στην οικονομικά πιο ισχυρή Νότια Αφρική έχουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο στον κόσμο και κάνουν και ρεκόρ εξαγωγής!
Λέγανε πάντοτε κάποιοι -και λένε ακόμα-: "ο λιγνίτης δεν ανήκει μόνο σε μας, ανήκει και στις επόμενες γενιές". Δεν φαντάζομαι ότι κάποιοι θα έλεγαν και στον Περικλή τον 5ο αιώνα π.Χ. "ο χρυσός του Λαυρίου ανήκει στις επόμενες γενιές" ή στο Φίλιππο και τον Αλέξανδρο "ο χρυσός του Παγγαίου ανήκει και στις επόμενες γενιές". Ευτυχώς ο Περικλής έβγαλε το χρυσό κι έχτισε τον Παρθενώνα, ο Φίλιππος κι ο Αλέξανδρος έβγαλαν το χρυσό και η Μακεδονία κατέκτησε τον τότε γνωστό κόσμο. 
Στην εποχή του Χαλκού, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια, όργωναν τις θάλασσες με τα ιστιοφόρα για να κουβαλήσουν χαλκό απ' όπου τον έβρισκαν. Δεν φαντάζομαι να έλεγαν "ο χαλκός της Κύπρου ανήκει στις επόμενες γενιές". Ξέρετε πόσο πληρώνουμε σήμερα για το χαλκό, που είναι σε κάθε κατασκευή γύρω μας; 7000-8000 δολάρια τον τόνο!
Και για να ξαναγυρίσουμε στο λιγνίτη, κατά εντελώς τυχαία σύμπτωση, σατανική και διαβολεμένη, αυτοί που έλεγαν παλαιότερα ότι ο λιγνίτης ανήκει και στις επόμενες γενιές, ήταν εκείνοι που ήθελαν να κάνουν λιθανθρακικό εργοστάσιο στην Εύβοια! 
Κατά παρόμοια σατανική και διαβολεμένη σύμπτωση, όσοι λένε ότι πρέπει να μπει φόρος στο CO2, πουλάνε τεχνολογία ΑΠΕ ή ετοιμάζουν τεχνολογίες CCS!
Και μας παραμυθιάζουν ότι "ο ήλιος είναι ανεξάντλητος και δωρεάν", αλλά δεν μας λένε ότι η Φ/Β κιλοβατώρα είναι και πανάκριβη και διαθέσιμη μόνο όταν έχει ήλιο, το βράδυ δεν έχει, χρειάζεσαι γκαζόλαμπα ... 
Και μας παραμυθιάζουν ότι "ο αέρας είναι δωρεάν", αλλά δεν μας λένε ότι τα αιολικά δίνουν εντελώς στοχαστική και χαμηλής αξιοπιστίας ενέργεια, που μπαινοβγαίνει στο δίκτυο μεταφοράς εντελώς άναρχα, σε τέτοιο βαθμό, που η Γερμανία προσπαθεί τώρα να εξάγει το αιολικό της πρόβλημα φτιάχνοντας διασυνδέσεις στα δίκτυα με όλες τις γειτονικές χώρες, ενώ η Δανία το εξάγει ήδη στην υπόλοιπη Σκανδιναβία.
Δεν θα μας πουν ποτέ ότι οι ΑΠΕ χρειάζονται χιλιάδες χιλιόμετρα νέα δίκτυα, που πρέπει κι αυτά να τα πληρώσουμε και γι' αυτό το λόγο το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ξεπουληθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Δεν θα μας πουν ποτέ ότι για να μπορούν κάπως να αξιοποιηθούν οι ΑΠΕ θέλουν να κάνουν και τεράστια έργα αντλησιοταμίευσης, που όχι μόνο θα αποτελέσουν ένα νέο μεγάλο πάρτυ των μεγαλοεργολάβων, αλλά θα δεσμεύσουν και τη διαχείριση των νερών των μεγάλων υδροηλεκτρικών, αυτά ακριβώς που τώρα αρδεύουν το καλοκαίρι τα χωράφια.Σε πρόσφατη ημερίδα στο Πολυτεχνείο, ξέρετε, εκεί που κυκλοφορούν ο Ζερβός, ο Μαθιουδάκης, ο Κακαράς, ο Διαλυνάς κι άλλοι πολέμιοι του λιγνίτη, είπαν ότι θέλουν να κάνουν 1GW αντλησιοταμίευση! Ποιός θα τα πληρώσει όλα αυτά;
Και μας παραμυθιάζουν ότι οι ΑΠΕ δίνουν "τζάμπα ρεύμα", αλλά δεν θα μας πουν ποτέ για το ΕΤΜΕΑΡ που το έχουν φτάσει στη στρατόσφαιρα και θέλουν και να το πληρώνει ο "λαουτζίκος", όχι οι βιομήχανοι
Για όλα αυτά λοιπόν, που στην Ευρώπη τα έχουν πάρει είδηση κι έχουν τσεκουρώσει τις επιδοτήσεις στις ΑΠΕ, εδώ δεν θα ακούσετε να σας μιλάει κανείς. Κι ερχόμαστε στο ερώτημα του τίτλου: καθόμαστε πάνω σε 3 δισεκατομύρια βαρέλια πετρέλαιο και τ' απαξιώνουμε; Πάντως, επειδή ποτέ δεν πίστεψα σε συμπτώσεις και τον τελευταίο καιρό σκάνε και οι μίζες γύρω μας σαν το χαλάζι, για να σκάσει και λίγο το χειλάκι μας, μπορείτε να δείτε εδώ τι τραγουδάνε για τον "εραστή της πράσινης ανάπτυξης" ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου