Μέσα στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, δημοσιεύτηκε η μελέτη του για την επάρκεια ισχύος στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα στην περίοδο 2013-2020.
Ρίξαμε μια ματιά και τι βρήκαμε;
Πλήρης επιβεβαίωση αυτού που λέμε : το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι ο λιγνίτης, όχι το φυσικό αέριο, ούτε βέβαια οι ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ τα λέει, δεν τα λέει αυτό το ιστολόγιο. Ο ΑΔΜΗΕ, που είναι δημόσια επιχείρηση κι όχι φαιδρή ΜΚΟ, που είναι υποχρεωμένος να ...
εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση με σοβαρότητα κι όχι επικοινωνιακούς όρους, γιατί, πολύ απλά, αυτός έχει και την ευθύνη απέναντι στην πολιτεία.
εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση με σοβαρότητα κι όχι επικοινωνιακούς όρους, γιατί, πολύ απλά, αυτός έχει και την ευθύνη απέναντι στην πολιτεία.
Πάμε λοιπόν στη σελίδα 30: "Για τον υπολογισμό της Μη Διαθέσιμης Ισχύος είναι απαραίτητο να γίνουν υποθέσεις για τη συνολική μείωση της Καθαρής Ισχύος των μονάδων λόγω περιορισμών στην αποδιδόμενη ισχύ των μονάδων". Στο κάτω μέρος διαβάζουμε : "Σε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους"! Δηλαδή, βάζουμε 100 για να πάρουμε 10; Πόσο είπαμε κοστίζει τελικά αυτό το 10;
Πάμε στη σελίδα 40 και διαβά-ζουμε: "Παρά τη μεγάλη αναμενόμενη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020, λόγω του στοχαστικού χαρακτήρα της παραγωγής τους, η συμβολή των μονάδων ΑΠΕ στην επάρκεια του συστήματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης έχει θεωρηθεί ένα δυσμενές σενάριο συμβολής των ΑΠΕ, ώστε τα συμπεράσματα να είναι από την ασφαλή πλευρά. Ειδικότερα, το σενάριο συμβολής των μονάδων ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής:
- Η ωριαία παραγωγή των αιολικών λαμβάνεται υπόψη ίση με το 10% της εγκατεστημένης ισχύος τους
- Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων του Πιν. 4.8 θεωρείται ως η μέση εγκατεστημένη ισχύς κατά τη διάρκεια του υπό εξέταση έτους και η ετήσια παραγωγή τους είναι 3.500, 4.850 και 6.200 GWh για τα έτη 2013, 2016 και 2020 αντίστοιχα.
Είναι απόλυτα λογικό μια μελέτη να επιδιώκει να έχει τα συμπεράσματα απ' την ασφαλή μεριά, αλλά να που πάλι πέφτουμε πάνω στο 10% των αιολικών. Και ο ΑΔΜΗΕ δεν θεωρεί δεδομένη τη ασφάλεια ενός συστήματος που έχει μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ! Και θα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά και το σύστημα δεν εξασφαλίζεται! Ωραία πράγματα, σε μια χρεοκοπημένη χώρα!
Απ' αυτό το ιστολόγιο το φωνάζουμε συνέχεια:
μόνο ο λιγνίτης δίνει σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, στηρίζει την Ελληνική οικονομία, δίνει δουλειές στους Έλληνες.
Φτιάξτε γρήγορα και τη Μελίτη ΙΙ, για να έχουμε και φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα. Αλλά, δυστυχώς, το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει να αγνοεί το λιγνίτη. Θα καταλάβει τώρα τίποτα απ' αυτά που λέει η μελέτη του ΑΔΜΗΕ για να αλλάξει ρότα;
Λέει κι άλλα, πολύ ωραία, στα Συμπεράσματα της Μελέτης: "Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη διερεύνηση στα πλαίσια αυτής της μελέτης επιβεβαιώνεται η σημαντική επίδραση της μεγάλης διείσδυσης των Φ/Β, μετατοπίζοντας τις κρίσιμες περιόδους για την αξιοπιστία του συστήματος από τις θερινές πρωινές αιχμές στις βραδινές, τόσο της θερινής, όσο και της χειμερινής περιόδου. Ήδη από τα στοιχεία του 2013 φαίνεται ότι η μεγάλη διείσδυση των Φ/Β επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση της ημερήσιας καμπύλης, επιφέροντας μείωση των ενδιάμεσων φορτίων. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με το στοχαστικό χαρακτήρα της αιολικής παραγωγής δημιουργούν απαιτήσεις για ευέλικτες μονάδες άμεσης ανταπόκρισης (υδροηλεκτρικές, αντλητικές, αεροστροβιλικές, κλπ.).
Μονάδες συνδυασμένου κύκλου (ΣΚ) δύνανται επίσης να συμβάλουν, εφόσον όμως εμφανίζουν χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, σε αντίθεση με αρκετές μονάδες ΣΚ που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 που λόγω της τεχνολογίας τους, εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, πράγμα αρνητικό σε ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας".
Βάζοντας πολλά φωτοβολταϊκά, τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν στο σύστημα απότομα, αφού ανατείλλει ο ήλιος και λίγο πριν δύσει, πρέπει να βάζουμε ταυτόχρονα και τα νερά να δουλέψουν! Τα νερά, που προορίζονται για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών το καλοκαίρι, τώρα πρέπει να δουλεύουν απ' το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο! Τα υδροηλεκτρικά έργα πρέπει να πάψουν να είναι έργα πολλαπλού σκοπού και να μετατραπούν σε έργα παραγωγής ενέργειας! Καταλάβατε γιατί πρέπει να πουλήσουμε και τα υδροηλεκτρικά; Αλλά, αν ήταν να κάνουμε υδροηλεκτρικά στην Ελλάδα μόνο για παραγωγή ενέργειας δεν θα τα κάναμε ποτέ, η ΔΕΗ τα θεωρούσε πάντα πανάκριβα κι αυτός είναι ο λόγος που καθυστέρησε τόσα χρόνια και το έργο του Ιλαρίωνα στον Αλιάκμονα! Η ΔΕΗ δεν το χρειαζόταν και ήταν πανάκριβο μόνο για παραγωγή ρεύματος! Μόνο αν συνδυαστεί με άρδευση μπορεί να δικαιολογηθεί.
Και πρέπει, τώρα, αφού βάλαμε και θα βάλουμε ένα σκασμό λεφτά για αιολικά, (που για τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ έχουν 10% αξιοπιστία), για Φ/Β, (που το βράδυ είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό), να κάνουμε και αντλησιοταμίευση ή να δουλέψουμε τους αεριοστρόβιλους, δηλαδή νέα έξοδα, νέα δάνεια, νέο φούσκωμα του δημόσιου χρέους, νέο πεδίο δόξας λαμπρό για τους μυημένους στο σύστημα.
Και δεν μπορούμε ούτε και φυσικό αέριο να κάψουμε, επειδή μετά το 2004 φτιάξαμε μονάδες με "υψηλά τεχνικά ελάχιστα", που είναι ακατάλληλες, λέει ο ΑΔΜΗΕ, για ένα σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ. "Υψηλά τεχνικά ελάχιστα" θα πει ότι οι μονάδες δεν μπορούν να ανεβοκατεβάζουν γρήγορα φορτίο, για να παρακολουθούν τη στοχαστικότητα της παραγωγής των ΑΠΕ. Γιατί όμως φτιάξαμε τέτοιες μονάδες; Επειδή φαίνεται ότι κάποιοι είχαν βάλει από τότε στόχο να δουλεύουν το φυσικό αέριο για τα φορτία βάσης, αντί για το λιγνίτη! Πότε είπαμε δόθηκαν αυτές οι άδειες; Επί "εκσυγχρονισμού" της χώρας! Που, μαζί με την "επανίδρυση", τελικά οδήγησαν τη χώρα στη διάλυση και τη χρεοκοπία! Αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια σε όσους σχεδίασαν και χειρίστηκαν την ενεργειακή πολιτική αυτής της χώρας την τελευταία 15ετία ...
Αν υποκαθιστούν Φ.Α. οι ΑΠΕ τότε πόσο κοστίζει ο αποσοβούμενος τόνος CO 2 ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε τι γίνεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα περιβάλλοντος !
Για το αν υποκαθιστούν και το κατά πόσο οι ΑΠΕ υποκαθιστούν πράγματι εκπομπές CO2 γίνεται αυτή τη στιγμή επιστημονική έρευνα και έχουν διατυπωθεί αντικρουόμενες απόψεις. Καταρχήν ωστόσο υποτίθεται ότι πρέπει να υποκατασταθούν εκπομπές CO2 από κάρβουνο, που είναι περισσότερες, κι αυτό δεν έχει γίνει πουθενά ακόμα. Στις ΗΠΑ έχουμε μείωση παραγωγής από κάρβουνο και μείωση εκπομπών CO2 λόγω αύξησης της παραγωγής απ' το πολύ φθηνό φυσικό αέριο του fracking. Μακάρι κι εδώ να βρούμε φυσικό αέριο στην Κρήτη, είναι το μόνο που μας σώζει.
ΔιαγραφήΚαι δεν ξέρω αν είδατε κι αυτή την ανάρτηση: http://greeklignite.blogspot.gr/2013/12/co2.html. Το να θεωρείται το CO2 ως αντικείμενο φορολογίας εξυπηρετεί αντικειμενικά εκείνους που πουλούν εξοπλισμό ΑΠΕ. Οι Γερμανοί μπήκαν πολύ δυνατά σ' αυτή την αγορά, αλλά την πάτησαν απ' τους Κινέζους. Και μετά η τιμή του δικαιώματος εκπομπής κατέρρευσε....Κάτι άτιμες συμπτώσεις που συμβαίνουν!
Διαγραφή