Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Έκτακτο: Νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απέναντι από Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κύπρο.

Σε μια αιφνίδια εξέλιξη, την Πέμπτη υπογράφηκαν στην Αίγυπτο δυο συμφωνίες με τη Ρωσία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας. Η φωτογραφία του AFP είναι απ' την υπογραφή της συμφωνίας, αριστερά είναι ο Πρόεδρος της Rosatom Sergey Kiriyenko και δεξιά ο Υπουργός Ηλεκτρισμού & ΑΠΕ Mohamed Shaker el-Markabi. Η πρώτη συμφωνία αφορά την κατασκευή εργοστασίου "τρίτης γενιάς", με 4 αντιδραστήρες των 1200MW ο καθένας. Η δεύτερη συμφωνία αφορά τη χορήγηση 35ετούς δανείου για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή El Dabaa, λίγο δυτικά της Αλεξάνδρειας και στην ακτή της Μεσογείου, απέναντι από Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κύπρο, περιοχή που είχε επιλεγεί απ' τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ η Αίγυπτος είχε εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια, για να τα επαναφέρει το 2006 ο Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς η πολυάνθρωπη χώρα διψά για ενέργεια. Η πολιτική αναταραχή και η ανατροπή του Μουμπάρακ το 2011 πήγαν τα σχέδια πίσω, αλλά πλέον ο Πρόεδρος Σίσι, στο μέσον της φωτογραφίας, έκανε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του έργου. 

Η συμφωνία έρχεται μόλις 3 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση βόμβας από το ISIS και τη συντριβή ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 224 επιβατών. Είναι πλέον σαφές πως η βόμβα δεν διατάραξε τις Ρωσο-Αιγυπτιακές σχέσεις, δημιουργούνται ωστόσο ερωτηματικά για το ενδεχόμενο ...
η βόμβα να στόχευε στην ακύρωση υπογραφής της συμφωνίας. Η Rosatom είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο πως ήταν στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων και ανέμενε ολοκλήρωσή τους προς το τέλος του έτους, αλλά ενδεχομένως η κατάρριψη του αεροπλάνου να λειτούργησε τελικά προς την επίσπευση της συμφωνίας. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το εργοστάσιο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το 2022, πιο πιθανό είναι σε μια δεκαετία, αλλά κι αυτό μένει να το δούμε καθώς για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου έχει χυθεί πολύ αίμα τα τελευταία χρόνια κι έχουν ανατραπεί πολλές κυβερνήσεις. Κι αξίζει ίσως εδώ να θυμηθούμε το βίντεο με το Στρατηγό Κλάρκ, αυτόν που ήταν επικεφαλής των Νατοϊκών δυνάμεων στο βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999:


Το βίντεο είχαμε παρουσιάσει και το Φεβρουάριο 2014 και είναι πάντα επίκαιρο, μέσα στις 7 χώρες που αναφέρει είναι και η Συρία κι όλοι ξέρουμε τι τραβά η μαρτυρική χώρα τα τελευταία χρόνια. Εντελώς ΜΗ συμπτωματικά, στην Αίγυπτο ανακαλύφθηκε πρόσφατα -από την Ιταλική ΕΝΙ- τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, σε συνέχεια των ανακαλύψεων Ισραήλ και Κύπρου από αμερικανική εταιρεία. Και πάντα περιμένουμε να βρούμε και το Ελληνικό φυσικό αέριο -και πετρέλαιο-, νότια της Κρήτης, σε μια περιοχή καθόλου μα καθόλου τυχαία: ακριβώς απέναντι απ' την Αιγυπτιακή ανακάλυψη και τώρα πια και το Αιγυπτιακό πυρηνικό εργοστάσιο. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου