Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Βίγλα Πισοδερίου Φλώρινας: έτσι μετατρέπονται οι βουνοκορφές σε αιολικό σκουπιδότοπο.


Στις κορυφές του Βαρνούντα, ακριβώς απέναντι απ' το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου Φλώρινας, έχει κατασκευαστεί το αιολικό "πάρκο" "Τούμπα-Ανθοβούνι" της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.Ε. Σε υψόμετρα από 1700 έως 2100 μ., μέσα στο βιότοπο της κατά τα λοιπά προστατευόμενης καφέ αρκούδας, έχουν στηθεί 34 ανεμογεννήτριες. Η άδεια παραγωγής εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2005 και το Μάρτιο 2006 η εταιρεία άλλαξε μετοχική σύνθεση, μάλλον επειδή η εμπορία αδειών ήταν πολύ συνηθισμένη εκείνα τα χρόνια.


Το 2009 το έργο κόλλησε προσωρινά στο ΣτΕ, ωστόσο στη συνέχεια μπήκαμε στην εποχή της δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης και το έργο ξεκόλλησε. Μετά από καταγγελίες κάποιων "κακών" έπεσαν και κάποια πρόστιμα της τοπικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για παραβίαση περιβαλλοντικών όρων στα χωματουργικά. Το 2013 γίνεται αλλαγή διοικητικού συμβουλίου, αλλαγή διεύθυνσης έδρας και το 2014 η εταιρεία αλλάζει ιστοσελίδα, η "παλιά" ήταν μόλις 14 μηνών! Φθάνουμε αισίως στο Δεκέμβριο 2017, όπου με κυβέρνηση Σύριζα πλέον, εκδίδεται Υπουργική Απόφαση, με την οποία διαπιστώθηκε η 14.12.2017 ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της "επένδυσης", η συνολική ισχύς ανήλθε σε 28,9MW, το κόστος "επένδυσης" έφθασε τα 39.650.000€, το ύψος της επιχορήγησης τα 19.825.000€, (ποσοστό 50% του συνολικού κόστους της ενισχυόμενης "επένδυσης") και εγκρίθηκε η καταβολή ποσού 9.912.500€, που είναι το υπολειπόμενο 50% της επιχορήγησης.


Απ' το Δεκέμβριο 2017, που ολοκληρώθηκε η "επένδυση", μέχρι την Πρωτομαγιά του 2019 δεν είναι ούτε ενάμισης χρόνος. Αλλά την Πρωτομαγιά του 2019 η κατάσταση στο "πάρκο" φαίνεται στο βίντεο: παρά το δυνατό άνεμο, που κυματίζει τη σημαία στο χιονοδρομικό, οι περισσότερες απ' τις 34 ανεμογεννήτριες ΔΕΝ λειτουργούσαν, περιστρέφονταν μόνο λίγες και ...
μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Εύλογα  μπορεί συνεπώς κανείς να υποθέσει πως αφού εισπράχθηκαν τα 19.825.000€ της επιχορήγησης κανείς δεν ενδιαφέρεται πια για το τι θα παράγει, αν παράγει και πότε θα παράγει το κατ' ευφημισμό "πάρκο". Για τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, που πλέον η τυπική ανεμογεννήτρια είναι 2-3MW, οι ανεμογεννήτριες Vestas V-52 των 850kW της Βίγλας έχουν μικρή δυναμικότητα. Ωστόσο, χάρη στον άθλιο νόμο που στρεβλώνει την κατά τα λοιπά "ελεύθερη" αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όποτε κι αν παράγουν, όσο κι αν παράγουν, η ενέργεια θα απορροφηθεί κατά προτεραιότητα απ' το δίκτυο. Και θα πληρωθεί, οπότε σιγά-σιγά ίσως ξεπληρωθεί και το μακροπρόθεσμο δάνειο που φαίνεται να πήρε η εταιρεία. Σιγά μην κάτσει να σκάσει ο "επενδυτής". Εντελώς ενδεικτικό άλλωστε ότι η "ιστοσελίδα" δημοσιεύει μόνο οικονομικές καταστάσεις για το 2013 & 2014 κι απολύτως τίποτα περισσότερο, τι απέγιναν τα επόμενα 4 χρόνια, μέχρι και το 2018; Μήπως μπορούν να μας πουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές; Ή μάλλον δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα, αφού η εταιρεία έχει πλέον διαφορετική ταχυδρομική διεύθυνση απ' την έδρα της; 

Την κατάσταση που υπήρχε με τους εκβραχισμούς στα μέσα Σεπτέμβρη 2017, λίγο πριν την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της "επένδυσης", μπορείτε να τη δείτε σε βίντεο εδώ. Τα πρώτα 8 λεπτά είναι η διαδρομή μέσα στο δάσος, απ' το χιονοδρομικό μέχρι τις πρώτες ανεμογεννήτριες. Οι Ελβετοί "επενδυτές" πήραν το ζεστό χρήμα της επιχορήγησης, "κλείδωσαν" και την παλιά ταρίφα και μάλλον έφυγαν για άλλες μπανανίες. Αυτό όμως που μένει τελικά εδώ είναι οι άχρηστες ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, με τις μπετονένιες βάσεις να πληγώνουν αιώνια πια το βουνό, έστω κι αν είναι οι παλιές-μικρές V-52. Για να θυμίζουν την απληστία όσων κερδοσκοπούν  ασύστολα στο όνομα της δήθεν "σωτηρίας του κλίματος" και με τις "ευλογίες" του ΣτΕ μετατρέπουν τις βουνοκορφές σε αιολικούς σκουπιδότοπους.


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

1 σχόλιο: