Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Εσείς πόσους περιβαλλοντικούς φόρους πληρώσατε σήμερα, για τη "σωτηρία του πλανήτη"; Πόσους;


Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα την έκθεση για τους περιβαλλοντικούς φόρους που πληρώσαμε το 2020, έτος που είχαμε την πανδημία Covid-19. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 4η θέση, στην 3η θέση ήταν η Βουλγαρία, ενώ στις δυο πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Σλοβενία και η Λετονία. Η αυτοδιορισμένη "προστάτιδα του κλίματος" Γερμανία βρέθηκε πολύ χαμηλά, στην 3η θέση απ' το τέλος κι ίσως η εξήγηση βρίσκεται στο σχόλιο της Eurostat: "Η πλειονότητα των χωρών ανέφερε σημαντικές μειώσεις στους φόρους στην ενέργεια σε σύγκριση με το 2019. Η τυπική μείωση κυμάνθηκε από 5% μέχρι 15%".

Τα στοιχεία της Eurostat αναφέρονται σε φόρους που επιβάλλονται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη ρύπανση και τα αποθέματα φυσικών πόρων.Η Ελλάδα είχε από περιβαλλοντικούς φόρους το 9,1% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, έναντι του 5,4%, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ και του 4,1% στη Γερμανία. Το μεγάλο ποσοστό ασφαλώς οφείλεται στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση της ενέργειας. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσους περιβαλλοντικούς φόρους πληρώσατε το 2021 και πόσους πληρώνετε το 2022, σε περιόδους που ξαναθυμηθήκαμε πώς είναι μια ενεργειακή κρίση.


Η σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το 2019, δείχνει πως το ποσοστό ήταν το ίδιο. Με πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς εύκολα να πει πως η Ελλάδα το 2020 δεν έκανε μειώσεις στους φόρους ενέργειας, όπως λέει η Eurostat πως έκαναν πολλές άλλες χώρες. Δυστυχώς η εξήγηση είναι πιο απλή και πιο πεζή, είναι ...
τα Greek Statistics! Ενώ για αρκετές χώρες τα στοιχεία του 2020 για τους φόρους στην ενέργεια είναι του ...2020, για την Ελλάδα είναι του 2019! Το ίδιο πάντως συμβαίνει και για αρκετές άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Φινλανδία, κλπ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


Αν πάμε και λίγο πιο πίσω, στο 2018, θα δείτε πάλι την Ελλάδα να φιγουράρει στις κορυφαίες θέσεις, με 9,5%. Ας μην αναρωτιέστε λοιπόν για ποιο λόγο πληρώνουμε πολύ ακριβά την αμόλυβδη βενζίνη, ας μην αναρωτιέστε γιατί το πετρέλαιο κίνησης είναι ακριβό, ας μην αναρωτιέστε γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πολυτελείας. 
 

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και το 2017, η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις. Είναι η φορομπηχτική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, δηλαδή των κυβερνήσεων εκείνων που παρέδωσαν τα κλειδιά του φορολογικού ταμείου στην ΑΑΔΕ των δανειστών, αυτή που θα μπορούσε να είναι γνωστή και ως "Ανεξέλεγκτη Αρπακτική Δανειστών Επιτηρητών". Ακριβώς όπως το 1898 τα είχαν παραδώσει στο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο ...

Θυμηθείτε πως οι περιβαλλοντικοί φόροι είναι έμμεσοι φόροι, επιβαρύνουν τους πολλούς. Σαν και το φόρο που έβαλαν πρόσφατα στο καπάκι που μπαίνει στο ποτήρι του καφέ: αυτό καταστρέφει τον πλανήτη, όχι τα ιδιωτικά τζετ των πλουσίων ... 

Κι αν τυχόν δεν το προσέξατε, η Γερμανία όλες τις χρονιές είναι στο τέλος της κατάταξης. Η ενέργεια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη φορολογεί! Φροντίζει να έχει από αλλού έσοδα, απ' τα θηριώδη εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος των "εταίρων". Το έχω γράψει άλλωστε εδώ και χρόνια: Με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου