Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Η ομοιότητα πανδημίας/κλιματικής πολιτικής και πώς η Όμικρον ΔΕΝ κατέδειξε "το τέλος της βεβαιότητας".

Στο σημερινό πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε με τη μπλε γραμμή το πλήθος κρουσμάτων κορονοϊού, που δημοσιεύει κάθε ημέρα ο ΕΟΔΥ και με κόκκινη γραμμή τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων "με" τον ιό. Το διάγραμμα καλύπτει την περίοδο 8/6/2020 μέχρι και 16/1/2022. Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να νιώθει κανείς βλέποντας τα κρούσματα να γίνονται κυριολεκτικά "πύραυλος", μετά από σχεδόν δυο ολόκληρα χρόνια περιορισμών. Πώς να ξεχάσει κανείς πως οι "άχρηστοι άριστοι" απαγόρευσαν πέρυσι το κολύμπι, το ψάρεμα, το κυνήγι, την ορειβασία, την ίδια ώρα που οι πολίτες συνωστίζονταν αβοήθητοι στα σαρδελοκούτια που κατ' ευφημισμό η κυβέρνηση θεωρεί "Μέσα Μαζικής Μεταφοράς"; Πώς να ξεχάσει κανείς πως ένας εργαζόμενος στην εστίαση πρέπει να τρώει φορώντας μάσκα, ή δεν πρέπει να τρώει, την ώρα που τα παπαγαλάκια των καναλιών μας κάνουν πλύση εγκεφάλου χωρίς μάσκες;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο εμφανίστηκε πριν μερικές μέρες στη Wall Street Journal, με τίτλο "Omicron Has Killed Certitude" (Η Όμικρον έχει σκοτώσει τη βεβαιότητα) και υπότιτλο "People no longer care what government or ‘science’ tells them about Covid-19" (Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πλέον για το τι τους λέει η κυβέρνηση ή η "επιστήμη" για την Covid-19). Βλέπουμε συχνά άρθρα να ξεκινούν με ένα θεμελιωδώς λαθεμένο συλλογισμό, τον οποίο να θεωρούν ως ατράνταχτη βάση επιχειρηματολογίας και το συγκεκριμένο άρθρο ξεκινά κατά τον ίδιο τρόπο: "The weaponization of 'science' began with climate policy and accelerated with Covid-19 - Η οπλοποίηση της "επιστήμης" ξεκίνησε με την κλιματική πολιτική και επιταχύνθηκε με τον Covid-19".

Είναι βεβαίως γνωστό πως ανέκαθεν οι εξουσίες χρησιμοποιούσαν τους επιστήμονες της κάθε εποχής για να στηρίξουν το αφήγημά τους, συνεπώς δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η μετατροπή τόσο της θεωρίας της "κλιματικής αλλαγής" όσο και της πανδημίας σε πολιτικό όπλο στα χέρια επικίνδυνων εξουσιών.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Η επιστήμη προχωρά ανά τους αιώνες μέσα απ' τις διαφωνίες των επιστημόνων, η συναίνεση έρχεται σταδιακά, μέσα από δημοσιεύσεις, συνέδρια κι ανταλλαγή απόψεων. Αυτές οι διαφωνίες μπορεί κάποτε να γίνουν πολύ έντονες, (όλοι έχουμε δει πχ τους σεισμολόγους τα προηγούμενα χρόνια), αλλά, λέει το άρθρο στη WSJ, κάποια στιγμή την περασμένη δεκαετία, οι ανυπόμονοι υποστηρικτές της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή ...

στρατολόγησαν τα μέσα ενημέρωσης για να καταστείλουν τη διαφωνία. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων οι υπάλληλοι σίγουρα θεωρούν τους εαυτούς τους ως αυστηρούς απόφοιτους των STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), επέτρεψαν την πνευματική φίμωση. Η διαφωνία, η οποία είναι ίσως η πιο αξιόλογη πολιτική παράδοση στα ελεύθερα συστήματα, υποβιβάστηκε στη λήθη ως "παραπληροφόρηση", και πάλι με την υποστήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στην πανδημία είδαμε να ξεφυτρώνουν επιτροπές "ειδικών", οι οποίοι ωστόσο δεν καλούνταν να επιλύσουν επιστημονικές διαφωνίες, αλλά να εισηγηθούν μέτρα πολιτικής. Αντίστοιχα με την κλιματική πολιτική, οι εξουσίες κατασκεύασαν κι εδώ "αρνητές", προκειμένου να έχουν κάποιους ως δακτυλοδεικτούμενους. Και τελικά την πλήρη αποτυχία τους πιστοποιεί το διάγραμμα της αρχής. Το πραγματικό πρόβλημα εδώ είναι πως η κακή χρήση της επιστήμης από τις εξουσίες τελικά καταλήγει να διακυβεύει την αξιοπιστία των "ειδικών". Ασφαλώς και χρειαζόμαστε "ειδικούς", όπως χρειαζόμαστε και ηγεσίες που να ενδιαφέρονται για το κοινωνικό συμφέρον. Δυστυχώς η πανδημία κατέδειξε πως πλέον μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παγκοσμίως, αν όχι η πλειονότητα, δεν εμπιστεύεται ούτε τους "τηλεειδκούς" ούτε και τις κυβερνήσεις. Μετά από δυο χρόνια περιορισμών, που η Όμικρον απέδειξε ανώφελους, οι κοινωνίες "βράζουν". Κι αυτό θα αποτυπωθεί σε πολλές απ' τις κάλπες που θα στηθούν μέσα στο 2022, περιλαμβανομένων των Ελληνικών.

ΥΓ: Σαν πολύ απότομα δεν εκτοξεύθηκαν τα "κρούσματα" παραμονές Πρωτοχρονιάς; Και σαν εξίσου απότομα δεν φαίνονται να μειώνονται, μόλις πέρασαν οι γιορτές; Σ' ένα σοβαρό κράτος, που θα υπήρχε αντιπολίτευση, αυτό θα τύχαινε της προσοχής της. Κι αν υπήρχε και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, μπορεί να έκανε και καμιά έφοδο στα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αλλά αυτά μόνο σ' ένα σοβαρό κράτος ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου