Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

10/6/2017: η αρχή του τέλους για τον Ελληνικό λιγνίτη;

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Πριν από 4 χρόνια σαν σήμερα, στις 10/6/2017, μια πρωτοφανής κατολίσθηση κατέστρεψε το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ ΑΕ. Στην πιο άνω κινούμενη εικόνα φαίνεται το ορυχείο πριν και μετά την κατολίσθηση και μέχρι τον Απρίλιο 2020, που είναι οι τελευταίες εικόνες του Google Earth.

Σ' αυτά τα 4 χρόνια το ιστολόγιο δεν ξεχνά το θέμα και το έχει καλύψει με πολλές αναρτήσεις:

Είχε άραγε προβλέψει ο Παναγιωτάκης την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου;

Καιρός να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα, κ. Παναγιωτάκη. Και ν' αρπάξετε το φραγγέλιο!

Το λιγνιτωρυχείο στο Αμύνταιο, το τεράστιο κοίτασμα λιθίου και τα πορίσματα που δεν βγαίνουν.

Πόρισμα για την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου: έρχεται νέα Επιτροπή;

Αποκλειστικό: 120-119-118-... πράγματα που δεν ξέρουμε για την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου.


Κατολίσθηση λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου: τοπικές κοινωνίες και μέτοχοι της ΔΕΗ περιμένουν απαντήσεις.

Κατολίσθηση Ορυχείου Αμυνταίου: Και ΕΝΑ και ΔΥΟ και ΤΡΙΑ πορίσματα στο συρτάρι;

Κατολίσθηση Ορυχείου Αμυνταίου: πόσα γνώριζε η διοίκηση της ΔΕΗ πριν γκρεμιστεί το Ορυχείο;

Κατολίσθηση ορυχείου Αμυνταίου: οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού ήταν πιο τυχεροί από κάποιους άλλους.

Κατολίσθηση λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου: περισσότερο φως στο Πόρισμα Νο 1 (Επιτροπή ΔΕΗ).

Περισσότερο φως στο Πόρισμα Νο 2 (Επιτροπή ΥΠΕΝ) για την κατολίσθηση λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου.

Συνήγορος του Πολίτη: διοίκηση ΔΕΗ και ΥΠΕΝ κουκουλώνουν, χαρατσώνουν, ολιγωρούν, αδιαφορούν, στραβά αρμενίζουν!

ΔΕΗ ΑΕ & ΥΠΕΝ: όταν τα παθήματα επί 2 χρόνια δεν γίνονται μαθήματα, τι άλλο περιμένει κανείς;

Κατολίσθηση λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου: αυτά είπαν οι πραγματογνώμονες του Υπουργείου Ενέργειας.


4 χρόνια αργότερα το ορυχείο και ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν κλείσει, ενώ έκλεισαν επίσης το ορυχείο και ο ΑΗΣ Καρδιάς. Πλέον οι εγκαταστάσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας απ' τους ΑΗΣ, ιδίως το μεγάλο ΚΥΤ Καρδιάς, είναι περιζήτητα απ' τους δήθεν "επενδυτές" των δήθεν "Α"ΠΕ, καθώς εκεί μπορούν να "κουμπώσουν" εύκολα τα εργοστάσιά τους. Χωράφια και βοσκότοποι παραδίδονται στα φωτοβολταϊκά σε βάρος της βιώσιμης και αειφόρας ανάπτυξης, που κατά τα λοιπά "προστατεύεται" απ' το Σύνταγμα. Βουνοκορφές ισοπεδώνονται για τα αιολικά, εξαφανίζοντας για πάντα τα αλπικά λιβάδια, εκδιώκοντας την τοπική πανίδα και θέτοντας σε μόνιμο κίνδυνο καταστροφής τους καρστικούς υδροφόρους ορίζοντες, απ' τους οποίους προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, η #NotMyPresident "ξέπλυνε" τα αιολικά ως δήθεν "δημόσιας ωφέλειας" κι ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες της.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου μπορεί να αποδείχθηκε εξαιρετικά βολική για το Μητσοτάκη, που προωθεί μια άρον-άρον απολιγνιτοποίηση προκειμένου να επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες, αλλά ΔΕΝ ...

ήταν η αρχή του τέλους για τον Ελληνικό λιγνίτη. Όπως κι άλλες φορές έχω επισημάνει, η αρχή του τέλους είναι ο Απρίλιος του 2010, όταν ο ΓΑΠ έβαλε τη χώρα στις δαγκάνες των μνημονίων. Κι έτσι, ενώ τον Ιανουάριο 2010, στον απόηχο της τότε πρόσφατης εκλογικής νίκης του Πασοκ, ο Μανιάτης δήλωνε στο 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ πως "...ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν τα ήδη ανοικτά λιγνιτικά πεδία, επενδύοντας σε νέες σύγχρονες Μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας προς αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων Μονάδων.», στις 15.10.2010, είχε πει ξεκάθαρα στη Βουλή: " ...βαδίζουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, σε μια άλλη κατεύθυνση: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο".

Το έγκλημα σε βάρος της χώρας προώθησε με τη σειρά της η κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων, που στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24/10/2014 συμφώνησε οι χώρες που έχουν ΑΕΠ μικρότερο του 60% του Κοινοτικού Μέσου Όρου να πάρουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2, αλλά δεν διασφάλισε το δικαίωμα αυτό στην Ελλάδα, που ήταν ακριβώς πάνω απ' τον πήχη του 60% και παρόλο που το Μάρτιο 2013 είχε υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Ένα χρόνο μετά διαπιστώθηκε πως, χάρη στην εμπνευσμένη διακυβέρνηση των ΣαμαροΒενιζέλων, το ΑΕΠ της Ελλάδας είχε πέσει κάτω απ' το 60%, αλλά η ζημιά στη χώρα είχε ήδη γίνει.

 
Το έγκλημα αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη "μετατροπή" της υπό κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου. Βεβαίως δεν πρόκειται για "μετατροπή", αλλά για κλείσιμο και κατασκευή στο ίδιο οικόπεδο αεριοστροβιλικών μονάδων αερίου, προκειμένου να παρακολουθούν τις αυξομειώσεις έγχυσης ηλεκτρισμού απ' τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, που ήδη κατασκευάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς στην περιοχή και συνολικά θα ανέλθουν σε χιλιάδες MW. Αντί για αποκατάσταση του τοπίου των ορυχείων, θα έχουμε μια πολύ ευρύτερη περιβαλλοντική καταστροφή. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για το Ελληνικό περιβάλλον, όταν από πρωθυπουργικά χείλη εκστομίζεται ανερυθρίαστα το "θα πρέπει πλέον οι κάτοικοι να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, -απ' την απολιγνιτοποίηση- θα επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες";

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 


1 σχόλιο:

  1. Είχαν προ-αποφασίσει τι θα συμβεί άσχετα που φώναζαν κάποιοι όπως ο Φώσκολος
    https://www.youtube.com/watch?v=Nm0Pn6mmdRc

    και κάποιοι που γνώριζαν διέρρεαν κάποιες πληροφορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή