Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Η σελίδα Greeklignite από 1/7/2021 διακόπτει το ανέβασμα αναρτήσεων στο Facebook.


Έφθασε η ώρα! Όπως εδώ και μήνες σας έχω ενημερώσει, μετά από επτά χρόνια και λίγους μήνες που κράτησε η παρουσία στο Facebook, η σελίδα Greeklignite αλλάζει μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον για να δείτε τις αναρτήσεις είτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com είτε να κάνετε λογαριασμό στο MeWe και να στείλετε "αίτημα φιλίας" στο Greek Lignite (δυο λέξεις πλέον). Η σελίδα του ιστολόγιου στο Facebook θα συνεχίσει να είναι ανοικτή, προκειμένου να μη χαθεί το υλικό που ήδη έχει αναρτηθεί. Αλλά πλέον δεν θα ανεβαίνει νέο υλικό, αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση, για να μείνει ψηλά.

Το ιστολόγιο έγινε ως προσφορά στη δημοκρατία μας, δεν έπαιξε ποτέ διαφημίσεις και δεν θα δίνει πλέον υλικό στο Facebook για να συλλέγει δεδομένα χρηστών και να πουλά στοχευμένες διαφημίσεις, υποβάλλοντας στο υποσυνείδητο συγκεκριμένες καταναλωτικές συμπεριφορές. Το MeWe λέει πως δεν συλλέγει τα δεδομένα μας, αυτά ανήκουν σε μας, οπότε η αλλαγή ήταν περίπου μονόδρομος.


Πέρυσι ο Zuckerberg ισχυρίστηκε πως το Facebook δεν θα πρέπει να είναι ο κριτής της "αλήθειας" για όσα λένε οι χρήστες του. Στην πράξη αποδείχθηκε πως έλεγε ψέματα και το Facebook μιμείται την Ιερά Εξέταση, όποιος ξεφεύγει απ' τις "αλήθειες", που το ίδιο πρεσβεύει, βλέπει το λογαριασμό του να αποκλείεται. Τελευταία γνωστά θύματα της λογοκρισίας η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα κι ο πρώην Υπουργός Παύλος Πολάκης, αλλά πέρυσι είχε πέσει θύμα και το ιστολόγιο, όταν παρουσίασε την άποψη 800 επιστημόνων της Ομάδας Clintel "Δεν υπάρχει Κλιματική Κρίση".

Με πρόσφατο άρθρο στη Daily Mail καθηγήτρια του Παν/μίου Οξφόρδης (στο Ινστιτούτο Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη) έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του πώς έχουν εξελιχθεί τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, καταλήγοντας "This is a society primed for an authoritarian takeover. But there is a second, far better option. A world where your data is yours alone, not for anyone else to share or sell. We just need the right rules in place", που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει "Η κοινωνία προετοιμάζεται για να καταληφθεί από ολοκληρωτισμό. Αλλά υπάρχει μια πολύ καλύτερη επιλογή, ένας κόσμος όπου τα δεδομένα είναι δικά σου και μόνο δικά σου, όχι να τα μοιράζει ή να πουλάει οποιοσδήποτε άλλος. Απλά χρειαζόμαστε τους κατάλληλους κανόνες".

Όσο λοιπόν δεν υπάρχουν αυτοί οι κανόνες, η λύση είναι να μην έχουν περιεχόμενο τα δίκτυα που σφετερίστηκαν δημόσια εξουσία και αυτοαναγορεύθηκαν σε μοναδικό κριτή της "αλήθειας". Η δύναμή τους είναι οι λογαριασμοί μας, αλλά αυτή είναι επίσης η δική μας δύναμη! Παίρνοντας μαζικά τους λογαριασμούς από ένα δίκτυο ή δυναμώνοντας κάποιο άλλο, παρεμβαίνουμε στους συσχετισμούς και χτυπούμε την αλαζονεία τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου