Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Ερώτημα προς αναγνώστες : τι το ιδιαίτερο συνέβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης τον Απρίλιο 2021;

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Ένας απ' τους χιλιοειπωμένους και συνήθεις μύθους όσων διαχρονικά ήθελαν να σβήσουν τον Ελληνικό λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, παλαιότερα για να φέρουν λιθάνθρακα και πλέον για να καίνε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο, είναι πως ο δικός μας λιγνίτης έχει πολύ φτωχή θερμική ικανότητα, σε σύγκριση με άλλα κάρβουνα. Η σύγκριση αυτή είναι προφανώς αληθινή, αλλά ούτε είναι κάτι το νέο ούτε εμπόδισε ποτέ την αξιοποίηση του λιγνίτη μας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ποιότητα ήταν πολύ καλύτερη απ' την προ 50-60 ετών.

Η σύγκριση ισχύει πολύ περισσότερο για το λιγνίτη της Μεγαλόπολης, που στην εποχή που αξιοποιήθηκε ήταν ίσως το παγκοσμίως φτωχότερο καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή. Αλλά τότε η Ελλάδα ήθελε να αξιοποιήσει τις ΕΓΧΩΡΙΕΣ πρώτες ύλες, δίνοντας δουλειές στους Έλληνες, ενώ σήμερα η πρωθυπουργική προτεραιότητα είναι η απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να επωφεληθούν και ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ εταιρείες.

Το τελευταίο διάστημα η τιμή του δικαιώματος εκπομπής αέρα κοπανιστού CO2 έχει εκτοξευθεί στο Χρηματιστήριο: ως γνωστόν τα Χρηματιστήρια δεν έχουν σχέση (ή έχουν πολύ μικρή σχέση) με την πραγματική οικονομία και δημιουργήθηκαν προκειμένου να κυκλοφορεί το χρήμα. Η υψηλή τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2 καθιστά το φτωχό λιγνίτη της Μεγαλόπολης λιγότερο ανταγωνιστικό, ακόμα κι αν η τιμή του φυσικού αερίου έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Κι όμως, όπως βλέπουμε στην εικόνα της αρχής, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη 4 δούλεψε τον Απρίλιο 2021 στο φουλ, είχε συντελεστή χρησιμοποίησης 81%!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Το ερώτημα λοιπόν, για όλους τους νοήμονες αναγνώστες είναι πολύ απλό: γιατί δούλευε στο φουλ τον Απρίλιο η λιγνιτική Μεγαλόπολη 4, ενώ η διπλανή Μεγαλόπολη 5, η φαραωνική μονάδα αερίου της ΔΕΗ, είχε πολύ μικρότερο συντελεστή χρησιμοποίησης;

Το ερώτημα είναι εύκολο να απαντηθεί, ("βοήθεια του κοινού": ανατρέξετε στις αναρτήσεις του Φεβρουαρίου!) Διαφορετικά, είτε περιμένετε να δείτε αν θα σας το απαντήσουν τα Μέσα της λίστας Πέτσα, (που φυσικά και δεν θα σας το απαντήσουν), είτε περιμένετε την επόμενη ανάρτηση!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

2 σχόλια:

  1. Αφήστε τους γρίφους και δώστε απαντήσεις. Δεν έχουν όλοι τις δικές σας γνώσεις. Πείτε τα απλά και κατανοητά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και "βοήθεια του κοινού" έδωσα και "είτε περιμένετε να δείτε αν θα σας το απαντήσουν τα Μέσα της λίστας Πέτσα, (που φυσικά και δεν θα σας το απαντήσουν), είτε περιμένετε την επόμενη ανάρτηση!" έγραψα. Καλό είναι να διαβάζετε μέχρι το τέλος κι όχι μόνο τον τίτλο!

      Διαγραφή