Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Η διάλυση (και του συστήματος ηλεκτροδότησης) της χώρας συνεχίζεται αμείωτη ...

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Σήμερα είναι Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, μια ηλιόλουστη ημέρα, που φυσιολογικά θα 'πρεπε να έχει φέρει όλους στις παραλίες, μετά από μήνες εντελώς απαράδεκτων εγκλεισμών. Τα ξενοδοχεία θα 'πρεπε να δουλεύουν με ικανοποιητικές πληρότητες για την εποχή, η εστίαση να δουλεύει στο φουλ κι αυτά θα ζητούσαν ρεύμα. Αλίμονο, όπως βλέπετε στο πιο πάνω διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ, στις 12 το μεσημέρι η ζήτηση ηλεκτρισμού στο Διασυνδεμένο Σύστημα (ηπειρωτική Ελλάδα και διασυνδεμένα νησιά) είναι μόλις 3.439MW.

Τόσο χαμηλή ζήτηση ηλεκτρισμού θα έπρεπε να καλύπτεται αποκλειστικά από εγχώριες πηγές, γα να μην εξάγουμε συνάλλαγμα που δεν έχουμε, ιδίως μετά την καταστροφική περυσινή τουριστική περίοδο. Σε άλλες εποχές θα καλύπταμε αποκλειστικά με το λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό για δυο γενιές Ελλήνων και συμπληρωματικά με τα υδροηλεκτρικά, για την κάλυψη των αιχμών.

Σήμερα πια ο λιγνίτης μας ξινίζει κι έχουμε πάνω από 7.000MW εγκατεστημένης ισχύος απ' τις δήθεν "Α"ΠΕ, χρυσοπληρωμένες με πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, (κάπου 7-8 υπερσύγχρονες λιγνιτικές μονάδες σαν την Πτολεμαΐδα 5). Και σ' ένα ηλιόλουστο καταμεσήμερο τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν στο φουλ. Αλλά, δείτε στο πιο κάτω διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ, (αυτό που επιμένει πως δεν υπάρχει Καστελόριζο), στις 12 το μεσημέρι και με ελάχιστη ...

ζήτηση οι εισαγωγές καλά κρατούν. Εισαγωγές απ' το λιγνίτη και τα πυρηνικά των Βούλγαρων, απ' το λιγνίτη των Σκοπιανών, απ' το κάρβουνο και το φυσικό αέριο των Τούρκων, τα νερά των Αλβανών. Το καλώδιο με την Ιταλία είναι σε βλάβη απ' τις 18/5, αλλιώς μπορεί να παίρναμε ρεύμα κι απ' την Ιταλία.

Στην πραγματικότητα οι εισαγωγές ρεύματος είναι εξαγωγές συναλλάγματος, συνάλλαγμα που δεν το έχουμε και το δανειζόμαστε με όρους μνημονίων. Όπως μάλιστα είδα πριν μέρες σε δικτυακό τόπο, κάποιοι, είτε εντελώς ανόητοι είτε εντελώς ξεπουλημένοι, κοιτούν τα στοιχεία με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας των Επιτηρητών (κατ' ευφημισμό "Τράπεζα της Ελλάδας") και νομίζουν πως η οικονομία θριαμβεύει. Και δεν κοιτούν τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος, που φέρνουν τη νέα χρεοκοπία όλο και πιο κοντά.  Πιθανά είναι οι ίδιοι που τρέφονται απ' τα όχι μόνο παντελώς άχρηστα, αλλά και επικίνδυνα πλέον για το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, αιολικά.


Αιολικά που είναι ήδη πάνω από 4000MW στο Διασυνδεμένο Σύστημα (3.958,23MW ήταν το Μάρτιο, κατά το διαχειριστή των "Α"ΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ), αλλά που για ακόμα μια φορά το μεσημέρι της Κυριακής ήταν εντελώς εξαφανισμένα, όπως φαίνεται στην εφαρμογή ipto ANALYTICS του ΑΔΜΗΕ. Κι έχουμε στο Διασυνδεμένο Σύστημα τουλάχιστο 2.900MW φωτοβολταϊκά (2.867,61MW ήταν το Μάρτιο, κατά το ΔΑΠΕΕΠ).

Όπως βλέπουμε στα στοιχεία, απ' τον Ελληνικό λιγνίτη παίρναμε μόλις 357MW, ενώ απ' το Σκοπιανό 396MW. Να μην πούμε ένα "εύγε" σ' αυτούς που έπαιζαν τους "Μακεδονομάχους" προ τριετίας, όταν ο αναλώσιμος Τσίπρας βούλιαζε στις Πρέσπες κι άνοιγε "το χορό των τεράτων" στη χώρα; Ακριβώς την ίδια περίοδο η Γερμανία ακολουθεί εντελώς τον αντίθετο δρόμο απ' την Ελλάδα ...

Κι όπως επίσης βλέπουμε στα στοιχεία, η παραγωγή από φυσικό αέριο είναι 3,7 φορές μεγαλύτερη απ' τη λιγνιτική παραγωγή. Αυτό σημαίνει πως οι εκπομπές CO2 της χώρας οφείλονται πλέον αρκετά περισσότερο στο φυσικό αέριο, παρά στο λιγνίτη. Όταν λοιπόν σύντομα πάρετε τη λυπητερή με τη ρήτρα CO2 απ' τον πάροχό σας στον ηλεκτρισμό, να ξέρετε πως πληρώνετε για φυσικό αέριο και τις δήθεν "Α"ΠΕ. Και δανείζεστε με όρους μνημονίων μέχρι τα δισέγγονά σας, για να τους ξεπληρώνετε.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου