Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

2021: "Λιγνίτης, θα λέτε και θα κλαίτε"! Τι το διόλου πρωτότυπο συμβαίνει στις "αγορές";

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Βραδάκι Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 21/6/2021 γράφτηκε αυτή η ανάρτηση, την ώρα που στην Ελλάδα τελειώνει το τριήμερο, αλλά στις αγορές ενέργειας γίνεται πάρτι! Το πιο πάνω διάγραμμα δείχνει την τιμή του συμβολαίου ενός μήνα για φυσικό αέριο TTF Ολλανδίας να έχει πάρει την ανηφόρα καλοκαιριάτικα, να έχει αναιρέσει πλήρως την περυσινή βουτιά λόγω κορονοϊού και να είναι όχι απλά σε υψηλά τριετίας, αλλά το Bloomberg Green λέει πως είναι σε υψηλά από το 2008 για τέτοια εποχή! Ενδοσυνεδριακά είχε ήδη φθάσει και τα €30,2, σπάζοντας προσωρινά το ψυχολογικό φράγμα των €30. Ήδη το απόγευμα της 22/6/2021, λίγο πριν τη δημοσίευση της ανάρτησης, η τιμή του συμβολαίου Dutch TTF ενός μήνα είναι στα €30,400, έχοντας δει και τα €30,445. Κόλαση!!!

Ο κορονοϊός φεύγει σιγά-σιγά απ' την Ευρώπη, οι οικονομίες ανακάμπτουν και ζητούν ενέργεια, την οποία δεν βρίσκουν! Η ανοησία της δήθεν "απανθρακοποίησης" μείωσε τη χρήση λιθάνθρακα και λιγνίτη αυξάνοντας τη ζήτηση αερίου, αλλά, για ακόμα μια φορά, οι "πανέξυπνοι" πολιτικοί λογάριαζαν χωρίς τον καιρό!

"Europe faced freezing temperatures earlier this year, boosting demand for heating", έγραφε πριν λίγες ημέρες το Bloomberg Green, "Υπερθέρμανση του πλανήτη", είπατε; Ποια υπερθέρμανση; Ψοφόκρυο! "Η Ευρώπη αντιμετώπισε παγωνιές φέτος, εκτοξεύοντας τη ζήτηση για θέρμανση". Όμως η Ευρώπη καίει αέριο για να ζεσταθεί και το αέριο που έρχεται απ' τη Ρωσία φέτος ήταν λιγοστό, ενδεχομένως για να καταδείξει η Ρωσία την ...

αναγκαιότητα του αμφιλεγόμενου υπό κατασκευή αγωγού Nord Stream 2. Οπότε δεν περισσεύει αέριο για ηλεκτροπαραγωγή κι η Ευρώπη ξαναγυρνά σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο! Κι ας είναι η τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2 σε επίπεδα άνω των €50, (€53,26 το συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2021 το απόγευμα της 22/6), καθώς το κόστος της μη επαρκούς ηλεκτροδότησης είναι απείρως μεγαλύτερο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).


Για ακόμα μια φορά η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση εφοδιασμού με αέριο, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη απ' την προσφορά κι η τιμή εκτοξεύεται. Κι ενώ το ιστολόγιο απ' το Νοέμβριο 2019 είχε γράψει "2022: "Λιγνίτης, θα λέτε και θα κλαίτε"!", κι έκτοτε το βλέπετε στην προμετωπίδα, η άρον-άρον απολιγνιτοποίηση του Μητσοτάκη φέρνει το κλάμα πιο νωρίς, στο 2021! Η Ελλάδα δεν καίει πια λιγνίτη, προκειμένου απ' την απολιγνιτοποίηση "να ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες", οπότε τι μένει; Να καίει αέριο ή να εισάγει ρεύμα απ' το λιγνίτη Σκοπιανών, Βούλγαρων και Τούρκων. Αλλά με τις τιμές που βλέπετε στο διάγραμμα της αρχής θα κλάψετε με μαύρο δάκρυ όταν αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί με "ρήτρα οριακής τιμής", η ηλεκτροπαραγωγή με αέριο είναι πανάκριβη!

Επί 60 χρόνια ο εγχώριος λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, προστάτευσε την οικονομία και τη χώρα απ' τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών, απ' τις τρικυμίες των αγορών. Πλέον η οικονομία και η χώρα είναι βαθύτατα εκτεθειμένες στο κενό, χωρίς δίχτυ προστασίας. Κι ακόμα χειρότερα, το αέριο είναι 100% εισαγόμενο κι όσο ακριβαίνει τόσο αυξάνεται η εκροή συναλλάγματος απ' τη χώρα. Συνάλλαγμα που δεν έχουμε και το δανειζόμαστε με όρους μνημονίων, όσο κι αν κάποιοι ανόητοι κοιτούν τα συναλλαγματικά αποθέματα στην Τράπεζα των Επιτηρητών ("της Ελλάδας", τρομάρα της) και νομίζουν πως όλα είναι εντάξει.

Τι άλλη απόδειξη χρειάζεστε για να χαρακτηρίσετε "εθνικό έγκλημα" την άρον-άρον απολιγνιτοποίηση;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

2 σχόλια:

  1. Με τόση διαφήμιση που είχε πέσει σκεφτόμουν να φύγω απτήν ακριβή ΔΕΗ. Κόντεψα να πάω μάλιστα σε 2 εταιρίες. Μετά κατάλαβα ότι το ΟΤΣ είναι ύπουλη παγίδα. Και μετά είδα ότι στις κριτικές στον γουγλη κάθε εταιρία δεχόταν χοντρό θάψιμο. Ήταν ξεκάθαρο ότι σε ένα % πελατων μέσω καθυστερησεων λογαριασμών και άλλα κόλπα τους υπερχρεωναν..
    Δεν ξέρω μόνο αν αξίζει να πας σε εταιρία με φιξ χρέωση κιλοβατώρας (ανεξάρτητα ΟΤΣ) γιατί η ΔΕΗ έχει υπερχεωσεις για να δημιουργηθεί τεχνητά αγορά για τους φυσικαεριτες και λοιπούς κόμπραδορούς..

    Α και κάτι ακόμα. Απολη την απάτη της πράσινης ανάπτυξης το μόνο που βγάζει κάπως νόημα είναι εντός πόλεων να κυκλοφορούν περισσότερο υβριδικά-ηλεκτρικά αμάξια ώστε να γλυτώσουμε από τους διάφορους ρύπους βενζίνης-ντίζελ. Φυσικά ακόμα και τα καθαρά ηλεκτρικά θα παράγουν ρεύμα μέσω φ.α. Οπότε το CO2 θα συνεχιζει να παράγεται κανονικά αλλά η μείωση της ρύπανσης θα ναι θετικο βήμα πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' ότι διάβασα πρόσφατα,η ΡΑΕ ζήτησε απ' τη ΔΕΗ ν' απαλείψει τη ρήτρα CO2 και να βάλει κι αυτή ρήτρα ΟΤΣ. Οπότε δεν γλιτώνει κανείς την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

    Τα υβριδικά κυκλοφορούν ως συμβατικά. Τα ηλεκτρικά έχουν νόημα μέσα στις πόλεις, αλλά ακόμα και μετά την επιδότηση έχουν διπλάσια τιμή απ' τα αντίστοιχα συμβατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή