Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

"Απολιγνιτοποίηση" των Σκοπιανών το 2027, αλλά εντελώς διαφορετικά απ' την "απολιγνιτοποίηση" του Μητσοτάκη.


"Απολιγνιτοποίηση" ανακοίνωσαν στις 30/6 πως θα κάνουν το 2027 οι Σκοπιανοί, αλλά θα δούμε πως είναι πολύ πιο ορθολογική και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εθνικά εγκληματική "απολιγνιτοποίηση" του Μητσοτάκη.

Καταρχήν τα Σκόπια δεν είναι μέλος της ΕΕ, επιθυμούν σφόδρα να γίνουν, αλλά, παρά τους εδώ πρόθυμους Τσίπρα και Μητσοτάκη να τους καθαρίσουν το δρόμο από εμπόδια, τα έχουν βρει σκούρα με τους Βούλγαρους: για ακόμα μια φορά, πριν λίγες ημέρες, η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει ως "Μακεδονική" τη γλώσσα των Σκοπιανών και δεν συναινεί στην είσοδό τους στην ΕΕ.

Κατά δεύτερο, επειδή τα Σκόπια επιθυμούν να μπουν στην ΕΕ, τα τελευταία χρόνια προσάρμοσαν τη νομοθεσία τους στις προβλέψεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ. Κάπως έτσι και η δική μας ΔΕΗ εξαγόρασε τη Σκοπιανή εταιρεία διανομής EDS. Τον Οκτώβριο 2019 έκαναν και ενεργειακό σχεδιασμό μέχρι το 2040, προκειμένου να προσδιορίσουν το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων και της βοήθειας που θα ζητήσουν απ' την ΕΕ. Ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί, οι επενδύσεις εκτιμήθηκαν από 9,4 έως 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλά λεφτά για ένα μικρό και φτωχό κράτος, αλλά κανείς πολιτικός δεν πληρώνει ποτέ απ' τη δική του τσέπη.

Το τρίτο και κυριότερο είναι πως τα λιγνιτικά εργοστάσια στα Σκόπια είναι μόλις δυο:

  • το πιο μεγάλο (REK Bitola) βρίσκεται στα Μπίτολα, ακριβώς απέναντι απ' τον δικό μας πολύπαθο ΑΗΣ Μελίτης και το βλέπετε στην πάνω εικόνα. Έχει τρεις μονάδες των 233MW μικτής ισχύος, με την πρώτη να μπαίνει σε λειτουργία το 1982, τη δεύτερη το 1984 και την τρίτη το 1988. Παρόλο που το 2017 έκαναν εργασίες στους λέβητες, πρόκειται για παλιές και μικρές για τα σημερινά δεδομένα μονάδες. Αν θα κλείσουν το 2027, θα έχουν συμπληρώσει 46, 44 και 40 χρόνια αντίστοιχα, θα είναι πλήρως αποσβεσμένες  και θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να προγραμματίζεται η αντικατάστασή τους λόγω ηλικίας. Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο ο Ζάεφ είχε ανακοινώσει την αντικατάσταση της 1ης μονάδας με μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 250MW.
  • το πιο μικρό (REK Oslomej) βρίσκεται στο Κίτσεβο, αρκετά βόρεια-ΒΔ απ' τα Μπίτολα. Έχει μόνο μια μικρή μονάδα των 125MW, η οποία μπήκε σε λειτουργία το 1980, είναι ήδη 42 ετών και ήδη απ' το 2019 είναι ουσιαστικά σε κατάσταση εφεδρείας. Το τοπικό λιγνιτωρυχείο είχε ήδη τα τελευταία χρόνια πρόβλημα αποθεμάτων και παραγωγής. Με δάνειο απ' την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει να βάζουν δίπλα στον ΑΗΣ φωτοβολταϊκά, ευελπιστώντας σταδιακά να φθάσουν στα 100MW.
Απέναντι τώρα στις παλιές και μικρές μονάδες των Σκοπιανών, η "απολιγνιτοποίηση" του Μητσοτάκη στοχεύει όχι μόνο στο κλείσιμο του νεότατου ΑΗΣ Μελίτης, όχι μόνο στο κλείσιμο της πιο αποτελεσματικής μονάδας της χώρας (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 5), όχι μόνο στο κλείσιμο της Μεγαλόπολη 4, αλλά ακόμα και στο κλείσιμο μιας μονάδας που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της, της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας μονάδας Πτολεμαΐδα 5.


Τα αποτελέσματα που θα έχει η άφρων "απολιγνιτοποίηση" του Μητσοτάκη τα είδαμε ήδη στο 2ο 15νθήμερο του Ιουνίου 2021! Μόλις ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία και καταλάβαμε καλοκαίρι, τα αιολικά εξαφανίστηκαν απ' το Σύστημα ηλεκτροδότησης! Έχουμε σε λειτουργία 4.268MW αιολικών και το πρωί της 17/6 έδιναν μόνο 26MW! Κι όλο το 15νθήμερο ανεβοκατέβαιναν στα 100-200MW! Χρυσοπληρωμένα τα αιολικά, αλλά εντελώς άχρηστα! Βάλ'τε να δουλέψουν τα κλιματιστικά και περιμένετε να δροσιστείτε με ρεύμα από αιολικά: καήκατε! 
 
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe.

Επειδή λοιπόν τα αιολικά είναι άχρηστα, καίμε όλο και περισσότερο αέριο, που είναι ο πραγματικός σκοπός της "απολιγνιτοποίησης" του Μητσοτάκη, όπως ακριβώς τον είχε περιγράψει τον Οκτώβριο 2010 ...

ο Μανιάτης στη Βουλή. Για ν' αντιλαμβάνεστε πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις εφαρμόζουν όλες την ίδια πολιτική, μηδεμιάς εξαιρουμένης.

Μόνο που "έσπασε ο διάολος το ποδάρι του" και πλέον η τιμή του φυσικού αερίου εξακοντίστηκε στη στρατόσφαιρα, κάνοντας την ηλεκτροπαραγωγή από αέριο εξαιρετικά ασύμφορη, δεδομένου πως επιβαρύνεται και με δικαιώματα εκπομπής CO2. Τον Ιούνιο 2020, λόγω του κορονοϊού και των περιορισμών στις οικονομίες, η τιμή είχε πέσει στα τάρταρα κι εκεί πράγματι είχε κάποιο νόημα να παράγει κανείς ηλεκτρισμό με φυσικό αέριο. Αλλά μέσα σ' ένα χρόνο η τιμή έχει ανεβεί έξι (6) φορές, το συμβόλαιο ενός μήνα Dutch TTF Natural Gas Calendar Month την 1/7/2020 ήταν στα €6,225 και ένα χρόνο μετά, την 1/7/2021, έχει εκτοξευθεί στα €36,955, βάζοντας πλώρη να κατακτήσει πολύ σύντομα την κορυφή των €40.

Αν λοιπόν τους επόμενους μήνες πάρετε "φουσκωμένους" λογαριασμούς ρεύματος απ' τον όποιο πάροχο έχετε, να ξέρετε πως οφείλονται στη μέχρι τελικής πτώσης της χώρας αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής απ' το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο και στην πλήρη καταστροφή, που αποτελούν τα αιολικά για το Σύστημα ηλεκτροδότησης. Το μόνο που μας σώζει είναι να γίνει το φυσικό αέριο εγχώριας παραγωγής, κάτι που το είχα επισημάνει στην 1η ανάρτηση του ιστολόγιου, το μακρινό πλέον 2013. Αλλά ο Δένδιας είπε πρόσφατα πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για εγχώρια παραγωγή. Στοιχειώδες βέβαια: αν έχουμε εγχώρια παραγωγή, τι θα γίνουν οι εισαγωγές;

Δοξάστε τους! Και ξεφορτωθείτε τους!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου