Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος (30% η Ρήτρα Ο.Τ.Σ. και βλέπουμε), και η ΡΑΕ ...διαβουλεύεται.


Μια ακόμα διαβούλευση-αστραπή κάνει μέχρι την Πέμπτη 22/7/2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με στόχο "την έγκριση μέτρων με σκοπό την εξάλειψη τυχόν ρυθμιστικών στρεβλώσεων ή αδυναμιών αγοράς". Μια αγορά που θυμίζει βεβαίως τα πρώτα βήματα της υπέροχα απελευθερωμένης αγοράς τηλεπικοινωνιών, αυτής που ξεκίνησε με πολλές εταιρείες και κατέληξε με ελάχιστες, αναγκάζοντας μέχρι και βουλευτή της ΝΔ να κάνει ερώτηση για καρτέλ.


Το "Μοντέλο Στόχος" της ΕΕ, (target model, επί το ΡΑΕκότερο), ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας-ΕΧΕ), ήταν μνημονιακή απαίτηση εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς προβλέπεται στο 3ο Ενεργειακό πακέτο της ΕΕ (Οδηγία 714/2009). Επειδή ωστόσο εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε, και τα λεφτά στην ενέργεια είναι πολλά, όπως είχε πει κάποτε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο, το target model παραπέμφθηκε στις καλένδες και κατάφερε να λειτουργήσει μόλις το Νοέμβριο 2020. Στις αρχές Δεκέμβρη η ΡΑΕ έτρεξε να κάνει τη διαβούλευση της μιας ημέρας, για να διορθώσει τα αδιόρθωτα και τώρα η κατάσταση βελτιώθηκε, η νέα διαβούλευση αναρτήθηκε στις 16/7 και λήγει στις 22/7.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Όσο λοιπόν η ΡΑΕ θα διαβουλεύεται, απολαύστε τα στιγμιότυπα οθόνης του ΑΔΜΗΕ για τις εισαγωγές ρεύματος σε ώρες μη αιχμής του Συστήματος, χθες τα μεσάνυχτα και σήμερα νωρίς το απόγευμα. Και, βεβαίως, μπορείτε να αναρωτηθείτε: αν δεν υπήρχαν οι εισαγωγές ρεύματος απ' το λιγνίτη Σκοπιανών, Βούλγαρων και Τούρκων, ...

απ' το πυρηνικό της Βουλγαρίας, απ' το λιθάνθρακα των Τούρκων, πόσο ψηλότερα θα ήταν οι αυξήσεις στα τιμολόγια, που ήδη είναι καθ' οδόν;

Η ΡΑΕ, τόσο με τις πρώην διοικήσεις όσο και με την τωρινή, έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στον ηλεκτρισμό, που επιβαρύνει τους καταναλωτές και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, και πιπιλίζοντας πιθανά το δάκτυλο, ο νυν Πρόεδρος της ΡΑΕ πρότεινε στις 16/7 στους παρόχους να εφαρμόσουν πλαφόν 30% στην αύξηση που θα φέρει η ενεργοποίηση της Ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος, που υπάρχει στους λογαριασμούς. Καθώς χωρίς πλαφόν η Ρήτρα αναμένεται να εκτοξευθεί κι έπειτα πώς θα πάει ο Μητσοτάκης σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

ΥΓ. Ο χάρτης του ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να μην εμφανίζει το Καστελόριζο ως τμήμα της Ελληνικής επικράτειας, καθώς πιθανά θεωρεί πως "είναι απομακρυσμένο απ' τη Ρόδο, κοντά στις ακτές της Τουρκίας". Το ιστολόγιο το επεσήμανε απ' την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο νέος ιστότοπος του ΑΔΜΗΕ και δεν θα σταματήσει να το επισημαίνει, μέχρι να εμφανιστεί στο χάρτη.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου