Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Ταξίδι σε εποχή Covid: συνωστισθείτε ελεύθερα, θα κολλήσετε με τις ευλογίες Μητσοτάκη & ΕΟΔΥ!


Το 2019, προ πανδημίας, σας είχα σειρά αναρτήσεων για οδικό ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη. Επί πανδημίας το οδικό έχει γίνει δύσκολο, οι διατυπώσεις πάρα πολλές, οπότε το αεροπορικό έχει γίνει περίπου μονόδρομος. Το 3ο κύμα ιού ξεδιπλώθηκε πλήρως την άνοιξη και απ' το Μάιο ξεκίνησε και μείωση του αριθμού των τεστ, μήπως και μειωθούν τα αναφερόμενα κρούσματα και τσιμπήσει κάτι ο τουρισμός. Από τα μέσα Ιουνίου ξεκίνησαν ν' ανοίγουν επιτέλους τα σύνορα και πλέον μπορούμε να επισκεφτούμε δικούς μας σε ξένες χώρες.

Στην εποχή Covid απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ταξιδιώτη είναι να ενημερωθεί για το τι ζητά η χώρα που πρόκειται να επισκεφθεί, καθώς οι προϋποθέσεις μεταβάλλονται από εβδομάδα σε εβδομάδα και κάθε χώρα ζητά τα δικά της, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του επισκέπτη. Κάποιες χώρες της ΕΕ ζητούν το EU Digital Covid Certificate (Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid), κάποιες δεν το ζητούν. Κάποιες ζητούν Personal Locator Form (PLF), κάποιες δεν το ζητούν. Για την επιστροφή στην Ελλάδα χρειάζονται και τα δυο. Πληροφορίες για κάθε χώρα μπορείτε να βρείτε στην ειδική σελίδα της αεροπορικής εταιρείας.

Η χώρα της ΕΕ που επισκεφθήκαμε ζητούσε και πιστοποιητικό και PLF, η συμπλήρωση του οποίου αποδείχτηκε εξαιρετικά απλή, συμπλήρωνες κάποια λίγα βασικά και σχετικά σύντομα ήλθε απάντηση. Η κίνηση στα αεροδρόμια χαμηλή, ωστόσο μπορέσαμε να συνωστισθούμε ελεύθερα στα λεωφορεία που μας μετέφεραν για επιβίβαση: μας διαβεβαίωσαν άλλωστε από πέρυσι πως στα σαρδελοποιημένα λεωφορεία δεν κολλάει!

Στο ξενοδοχείο μας ζήτησαν τα πιστοποιητικά, κράτησαν αντίγραφο και ζήτησαν να συμπληρώσουμε μια ειδική φόρμα. Έκτοτε ουδείς ασχολήθηκε ξανά. Στην πρωτεύουσα που επισκεφθήκαμε κανείς δεν φορούσε μάσκες ...

στο δρόμο, όμως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μέσα στα καταστήματα φορούσαν όλοι μάσκες FFP2/ΚΝ95. Στα καταστήματα τροφίμων (super market στα νεοελληνικά) μπαινόβγαινες ελεύθερα. Όριο ατόμων για είσοδο δεν είδαμε πουθενά και σε κάποια μαγαζιά ρούχων γινόταν κυριολεκτικά το έλα να δεις, ένα είχε μέχρι και ουρά στο δρόμο!

"Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει", έγραψε το 1936 ο Σεφέρης και, μ' αυτούς που έχουμε μπλέξει, το 2021 δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση. Η εστίαση κανονικά ανοιχτή, μέσα-έξω και στο μαγαζί που μας πήγαν να δοκιμάσουμε το σούσι της πρώτης εικόνας δεν υπήρχε καν παράθυρο. Εκεί βέβαια καλοκαιριάτικα η εστίαση κλείνει στις 10 το βράδυ και ξεχάστε πως θα βρείτε κάτι να τσιμπήσετε πιο αργά, σε αντίθεση με την Ελλαδίτσα μας, που όλη νύχτα όλο και κάτι θα βρεις.


Όπου και να πηγαίναμε χαλούσε ο κόσμος από πρασινάδα: οι φλαμουριές τώρα είχαν ανθίσει, ήμασταν παντού Under den Linden και ο τόπος μοσχοβολούσε. Οι κάτοικοι εκεί ευτύχησαν να μην έχουν για δήμαρχο κάποιον που αντί για δέντρα φυτεύει στις πλατείες μιζοϊονιστές και λαμαρινένιες μιζοζαρντινιέρες.


Αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο ακολουθούσε διήμερη αργία και πολλοί είχαν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα για ένα καλοκαιρινό τετραήμερο διακοπών. Έτσι μπορούσε κανείς να πιει τη μπύρα του ακόμα και σε πολύ κεντρικά σημεία, που άλλες εποχές δεν υπάρχει τραπέζι ούτε για δείγμα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Όπου κι αν πάει κανείς στην Ευρώπη, κάπου θα δει ένα κτήριο με σαφή αρχαιοελληνική αναφορά, όπως το κτήριο του 19ου αιώνα της εικόνας. Για να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα, περισσότερο από 24 ώρες νωρίτερα πρέπει να συμπληρώσει PLF, το οποίο μόνο απλό δεν είναι! Καμιά σχέση με την απλή διαδικασία της χώρας που επισκεφθήκαμε. Αν ο Σεφέρης έπρεπε να συμπληρώσει PLF, σίγουρα θα ξαναέγραφε σήμερα το "Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει"! Ευτυχώς είχαμε φορητό υπολογιστή και δεν ξέρω πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η διαδικασία από κινητό τηλέφωνο. 

Για να ξεκινήσεις να συμπληρώσεις PLF πρέπει να δημιουργήσεις λογαριασμό (register, με user name και password)! Μα πόσο "φωστήρες" πια, εκεί στην αριστεία του Πιερρακάκη; Αφού κάνεις λογαριασμό, παίρνεις e-mail επιβεβαίωσης, στο οποίο πρέπει να συνδεθείς σε σύνδεσμο, ώστε να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός! Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσεις "την Άρτα και τα Γιάννενα", μόνο τα στοιχεία της προγιαγιάς δεν ζητούν! Έχουν στήσει μια κανονική φάμπρικα συλλογής προσωπικών δεδομένων, προφανώς με τις ευλογίες της προδήλως ανύπαρκτης σχετικής "Ανεξάρτητης Αρχής". Αφού υποβάλεις τα στοιχεία, πρέπει να περιμένεις και το επιβεβαιωτικό e-mail, το οποίο το στέλνουν τα μεσάνυχτα της ημέρας που είναι προγραμματισμένη η πτήση. Βεβαίως το επιτελικό κράτος της φατρίας των συγκεκριμένων Κρητικών δεν μιλά Ελληνικά, μας θεωρούν όλους αμερικανάκια πλέον ...

Κατά την αποβίβαση στην Ελλάδα συνωστιστήκαμε και πάλι κανονικά κι αν κάποιος είχε τη μετάλλαξη Δέλτα θα την είχαμε κολλήσει όλοι, με τις ευλογίες του Μητσοτάκη, του ΕΟΔΥ και της Aegean. Καταρχήν στο αεροπλάνο: τόσο η επιβίβαση όσο και η αποβίβαση πλέον γίνονται κατά ομάδες, αλλά όταν σε γεμάτο airbus η οδηγία είναι να αποβιβαστούν 19 σειρές μαζί από τη μια έξοδο, τι περιμένει κανείς; Νέος συνωστισμός στα λεωφορεία, καθώς τα αεροπλάνα της Aegean σταματούν πολύ μακριά απ' τις φυσούνες. Το αποκορύφωμα ωστόσο ήταν κατά την είσοδο στο κτήριο του αεροδρομίου, καθώς με κορδέλες είχαν δημιουργήσει έναν εντελώς άχρηστο τεραστίου μήκους διάδρομο-σαλίγκαρο, οπότε πηγαίναμε μπρος-πίσω κι όλο στο ίδιο σημείο της αίθουσας μέναμε, σε ένα ατελείωτο συνωστισμό. Τελικά καταφέραμε να φθάσουμε στα "όργανα", όπου έλεγχαν το PLF και έστελναν κάποιους για επιτόπου Rapid τεστ. 

Αν νομίζουν πως έτσι θα λειτουργήσει φέτος τουρισμός, είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι! Και ανίκανοι και επικίνδυνοι!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου