Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ελλάδα-Κεντρική Ευρώπη οδικώς. Greece-Central Europe road trip travel tips. Μέρος/Part 11 - Σύνοψη/Synopsis


Το ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη ολοκληρώθηκε, ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση, να έχουμε κάποια βασικά συγκεντρωμένα για μελλοντική αναφορά. Η διαδρομή φαίνεται στον πιο πάνω χάρτη, με αφετηρία και τερματισμό τη διασταύρωση του ΠΑΘΕ προς Ευζώνους, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Το μήκος, όπως μετρήθηκε στους χάρτες Google, είναι 4.050χλμ. Προσθέτοντας τη μετάβαση κι επιστροφή στον τόπο κατοικίας, εύκολα ξεπερνά τα 4,5-5 χιλ. χλμ. Επιμέρους τμήματα φαίνονται στα πιο κάτω αποσπάσματα χάρτη.


Θυμίζω πως σε προηγούμενες, αναλυτικές αναρτήσεις θα βρείτε:
  • στο 1ο μέρος την προετοιμασία και τη διαδρομή Ελλάδα-Σκόπια μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία, 
  • στο 2ο μέρος τη διάσχιση της Σερβίας μέχρι τα Ουγγρικά σύνορα, 
  • στο 3ο μέρος τη Βουδαπέστη,  
  • στο 4ο μέρος τη διαδρομή στα παραδουνάβια χωριά, διέλευση από Σλοβακία και διαδρομή μέχρι την Πράγα, 
  • στο 5ο μέρος την Πράγα,  
  • στο 6ο μέρος τη διαδρομή Πράγα-Κότμπους-Δρέσδη σαν ημερήσια εκδρομή μέχρι το Lausitz, τη μεγάλη και ιστορική λιγνιτοπαραγωγό περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας.

Εδώ ολοκληρώθηκε το σκέλος της ανόδου κι ακολουθεί η επιστροφή:
  • στο 7ο μέρος η διαδρομή Πράγα - Γκρατς μέσω του κάστρου Karlštejn και της καστροπολιτείας Český Krumlov,  
  • στο 8ο μέρος η διαδρομή Γκρατς-Λιουμπλιάνα μέσω λίμνης Wörthersee Αυστρίας και λίμνης Bled Σλοβενίας,  
  • στο 9ο μέρος η Λιουμπλιάνα και 
  • στο 10ο μέρος το πανέμορφο Βελιγράδι, με την επιστροφή στα πάτρια εδάφη.
 

Συνοψίζοντας λοιπόν έχουμε:

Πλοήγηση: θα τη χρειαστείτε οπωσδήποτε μέσα στις πόλεις, για να εντοπίσετε τις σωστές λωρίδες σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και για να φθάσετε στα ξενοδοχεία. Αν το κινητό έχει GPS, κατεβάστε μια δωρεάν εφαρμογή, δεν θα απαιτεί χρήση δεδομένων. Βρείτε μια βολική βάση αυτοκινήτου για το κινητό ώστε να είναι στο οπτικό πεδίο του οδηγού, χωρίς να παίρνει τα μάτια απ' το δρόμο. Εξοικειωθείτε με την εφαρμογή πριν το ταξίδι. 

Ταξιδιωτικά έγγραφα: η ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες έγινε παντού αποδεκτή χωρίς κανένα πρόβλημα, δεν ζήτησαν διαβατήριο. Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε τι χρειάζεστε. 

Πράσινη κάρτα ασφάλισης αυτοκινήτου: θα την πάρετε απ' τον ασφαλιστή σας, θα σας τη ζητήσουν οι Σκοπιανοί. 

Καύσιμα: τα φθηνότερα είναι στα Σκόπια, θα φουλάρετε εκεί και στο ξεκίνημα και στην επιστροφή. Οι τιμές ...
έχουν διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία, το fuelo.net θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους επόμενους σταθμούς ανεφοδιασμού, ανάλογα και με τις διανυόμενες κάθε φορά αποστάσεις.


Συνοριακοί έλεγχοι: στα σύνορα Ελλάδας/Σκοπίων, Σκοπίων/Σερβίας, Σερβίας/Ουγγαρίας, Σλοβενίας/Κροατίας, Κροατίας/Σερβίας υπάρχουν έλεγχοι κι ανάλογα με την εποχή του χρόνου ή και την ώρα της ημέρας υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης. Στα σύνορα Ουγγαρίας/Σλοβακίας, Σλοβακίας/Τσεχίας, Τσεχίας/Αυστρίας και Αυστρίας/Σλοβενίας περνάτε ελεύθερα. 

Διόδια: 1 σταθμός κοντά στα σύνορα πριν τους Ευζώνους, 3 σταθμοί στα Σκόπια (κι ετοιμάζουν ένα 4ο μετά τη Γευγελή), ηλεκτρονικά παντού στη Σερβία (παίρνεις καρτελάκι και πληρώνεις στην έξοδο του κάθε τμήματος, 1ο τμήμα μέχρι Νις, 2ο τμήμα μέχρι Βελιγράδι, 3ο τμήμα μέχρι Σουμπότιτσα/σύνορα Ουγγαρίας.
Από την Ουγγαρία σταματούν τα διόδια και ξεκινούν οι βινιέτες: Ουγγαρία-Σλοβακία-Τσεχία-Αυστρία-Σλοβενία θέλουν βινιέτα (ηλεκτρονική οι 2 πρώτες χώρες, αυτοκόλλητη οι 3 επόμενες. Βινιέτα παίρνουμε από βενζινάδικο, αποφεύγοντας τα παραπήγματα στα σύνορα. Συχνά τα βενζινάδικα κοντά στα σύνορα έχουν βινιέτα και της επόμενης χώρας).
Η Γερμανία -προς το παρόν- δεν έχει διόδια για τα ΙΧ. Στην Αυστρία -εκτός απ' τη βινιέτα- υπάρχουν ξεχωριστά διόδια στα μεγάλα τούνελ. Στην Κροατία σταθμός διοδίων αμέσως μετά την είσοδο από Σλοβενία, στη συνέχεια ηλεκτρονικά με καρτελάκι και πληρωμή στην έξοδο. Λεπτομέρειες για τις τιμές και τις διαδικασίες θα βρείτε στις επιμέρους αναρτήσεις. 

Συνάλλαγμα: πολύ μικρές διαφορές στ' ανταλλακτήρια στη Σερβία, πολύ έντονες διαφορές και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στ' ανταλλακτήρια σε Ουγγαρία & Τσεχία.
Λεπτομέρειες και σημεία θα βρείτε στις επιμέρους αναρτήσεις. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν ευρώ, ενώ για τα καύσιμα στα Σκόπια πληρώστε με κάρτα, η πληρωμή με ευρώ γίνεται μεν δεκτή, ωστόσο όχι με την καλύτερη ισοτιμία.  

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Ξενοδοχεία: αν κλείσετε πολλές μέρες νωρίτερα, το σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων μέσω διαδικτύου έχει σπρώξει τις τιμές προς τα πάνω. Απ' την άλλη πλευρά ωστόσο πλέον ο πελάτης βλέπει συνεχώς πολλά διαθέσιμα ξενοδοχεία και πουθενά δεν κινδυνεύει να κοιμηθεί στο δρόμο αν δεν έχει κλείσει 10 μέρες νωρίτερα. Προτείνω να κλείνετε 1-2 μέρες νωρίτερα ηλεκτρονικά, χωρίς τη δυνατότητα ακύρωσης, που πλέον κατά κανόνα σημαίνει 10-15% πιο ακριβά. Προτείνω επίσης πρωινό στο ξενοδοχείο: ακόμα κι αν φαίνεται κάπως ακριβό, ξεπληρώνει σε άνεση και χρόνο σε σχέση με το καφενεδάκι της γύρω περιοχής. Και σε ποσότητα, φυσικά ... 

Παρκάρισμα: μην ψάχνετε για ελεύθερο στο κέντρο των πόλεων. Το κλείσιμο ξενοδοχείου με θέση στάθμευσης είναι η πιο λειτουργική λύση.

Αξιοθέατα: πριν το ταξίδι δείτε τα προγράμματα των πρακτορείων και μελετήστε πολύ καλά τα συστήματα μαζικής συγκοινωνίας: είναι πολύ καλά οργανωμένα και η μετακίνηση με συχνή εναλλαγή από μετρό σε τραμ ή λεωφορείο εξοικονομεί χρόνο και ξεκούραση. Επιλέξτε ποια θα δείτε, δεν θα τα προλάβετε όλα. Προσοχή στις υψομετρικές διαφορές, είναι πιο ξεκούραστο να ανεβείτε με συγκοινωνία και να κατεβείτε περπατώντας, παρά το αντίθετο!

Κέρματα: πάρτε μαζί σας κέρματα του 0,5-1-2€ για τα διόδια. Επίσης, η πρόσβαση στις τουαλέτες συχνά απαιτεί κέρματα στο τοπικό συνάλλαγμα, αξίας αντίστοιχης με 0,5-1€, φροντίστε να έχετε κάποια. 

Καταστήματα Αφορολογήτων: θα βρείτε αμέσως μετά την έξοδο από Ελλάδα για Σκόπια, με πολύ καλές τιμές στα τσιγάρα. Προσοχή πάντως στις ποσότητες και την αποθήκευση, οι Ούγγροι τελωνειακοί έψαχναν για τσιγάρα κι αλκοόλ. Δεν βρήκαμε αλλού, εκτός από κάποιο που περιέργως είδαμε στα σύνορα Τσεχίας πριν την Αυστρία και δεν είχε συμφέρουσες τιμές.

Καλά ταξίδια! 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου