Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Ελλάδα-Κεντρική Ευρώπη οδικώς. Greece-Central Europe road trip travel tips. Μέρος 3 - Part : Βουδαπέστη - Budapest.


Συνεχίζουμε σήμερα το ταξίδι προς την Κεντρική Ευρώπη, με την Ουγγαρία και την περιήγηση στη Βουδαπέστη. Στις προηγούμενες αναρτήσεις είδαμε στο 1ο μέρος την προετοιμασία και τη διαδρομή Ελλάδα-Σκόπια μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία, ενώ στο 2ο μέρος τη διάσχιση της Σερβίας μέχρι τα Ουγγρικά σύνορα. Να επαναλάβω για ακόμα μια φορά, για όσους δεν το είδαν, πως απ' τη διασταύρωση του ΠΑΘΕ προς Πολύκαστρο/Κιλκίς και βορειότερα η διαδρομή είναι σε ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο, τα έργα στη Σερβία έχουν ολοκληρωθεί.

Μπαίνοντας στην Ουγγαρία, το 1ο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι βινιέτα, το δικαίωμα να οδηγούμε σε αυτοκινητόδρομο. Η Ουγγαρία δεν έχει διόδια, έχει βινιέτα, την οποία μάλιστα έχει κάνει ηλεκτρονική, δεν παίρνουμε πλέον αυτοκόλλητο, που να πρέπει να κολλήσουμε στο παρμπρίζ, όπως σε άλλες χώρες. Ευτυχώς, καθώς Τσεχία, Αυστρία, Σλοβενία έχουν βινιέτα σε αυτοκόλλητο και το παρμπρίζ γεμίζει.

Πληροφορίες για τη βινιέτα θα βρείτε εδώ. Αν είστε με αυτοκίνητο μέχρι 3,5 τόνους και έως 7 άτομα, μαζί με τυχόν ρυμουλκούμενο τρέιλερ, η κατηγορία είναι η D1 και διατίθεται σε 3 εκδόσεις, "εβδομαδιαία" των 10 ημερών, μηνιαία και ετήσια. Αν απλά περνάτε απ' την Ουγγαρία με το ΙΧ θα πάρετε την "εβδομαδιαία" των 10 ημερών, που κοστίζει HUF 3.500. HUF είναι το Ουγγαρέζικο φιορίνι και στις αρχές Αυγούστου η ισοτιμία ήταν 1€=316HUF, επομένως τα 3.500HUF αντιστοιχούν "κανονικά" σε 11,08€. Μόλις περάσετε στο Ουγγρικό έδαφος, δεξιά θα δείτε παραπήγματα με μεγάλες κόκκινες επιγραφές "VIGNETTE" και "CHANGE". Αγνοήστε τα! Ζητούν 16€ και μόνο σε μετρητά, όχι με πιστωτική κάρτα. 1χλμ πιο κάτω υπάρχει ωραιότατο βενζινάδικο, όπου θα σας εκδώσουν βινιέτα με 3.500HUF και πληρωμή με κάρτα, καθώς ακόμα δεν έχετε προλάβει να κάνετε συνάλλαγμα. Στα χαρτιά που θα σας δώσουν ελέγξτε πως έχουν καταχωρηθεί σωστά τα στοιχεία σας, κατηγορία βινιέτας, μάρκα και αριθμός αυτοκινήτου και χώρα.


Σημειωτέον πως απ' την είσοδο στον ουγγρικό αυτοκινητόδρομο έχετε 1 ώρα για να εκδώσετε βινιέτα και πιο κάτω δεν θα βρείτε πολλά σημεία πώλησης πάνω στο δρόμο, προτείνω λοιπόν το βενζινάδικο. Στη συνέχεια θα βρείτε στο δρόμο επαναλαμβανόμενες ανά διαστήματα συστοιχίες καμερών, όπως στην πιο πάνω εικόνα, που διαβάζουν τις πινακίδες των οχημάτων και αντιπαραβάλουν με τη βάση δεδομένων όσων έχουν αγοράσει βινιέτα. Αν δεν έχετε αγοράσει, μάλλον θα σας σταματήσουν πιο κάτω. Πολύ περισσότερο που φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για τη βινιέτα κι όχι το όριο ταχύτητας, τα αυτοκίνητα με Ουγγρικές πινακίδες έτρεχαν αρκετά πάνω απ' το όριο.

Φθάσαμε αργά το απόγευμα στη Βουδαπέστη και με τη βοήθεια της πλοήγησης στο ξενοδοχείο, αρκετά κοντά στο κέντρο, ανάμεσα στους σταθμούς Corvin-negyed και Klinikák της γραμμής 3 (μπλε) του Μετρό. Αποδείχθηκε πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς το "δωμάτιο" ήταν στην πραγματικότητα ένα πολύ άνετο δίχωρο μικρό διαμέρισμα, πλήρως εξοπλισμένο με τα πάντα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό. Εκεί δίπλα υπάρχει το εμπορικό κέντρο Corvin Plaza και, πολύ βολικά, ακριβώς πίσω του μια όμορφη πεζοδρομημένη ζώνη με καφετέριες κι εστιατόρια, που συχνάζουν ντόπιοι. Το παρκάρισμα στη Βουδαπέστη είναι πρόβλημα, οπότε βάλαμε το ΙΧ στο γκαράζ του ξενοδοχείου (16€/ημέρα) και κινηθήκαμε αποκλειστικά με τα πολύ καλά οργανωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα Ουγγρικά δεν είναι ακριβώς η πιο εύκολη γλώσσα για να καταλαβαίνει κανείς τι διαβάζει, αλλά ευτυχώς υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες στα Αγγλικά. Εδώ θα βρείτε όσες πληροφορίες χρειάζεστε για τις συγκοινωνίες: χάρτες, τιμές, δρομολόγια, κλπ. Πολύ πρακτική αποδείχθηκε η Travelcard, μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών ειδικά για τουρίστες, που παίρνεις απ' τα εκδοτήρια στους σταθμούς του Μετρό, (μένουν ανοιχτά μέχρι 21:30). Υπάρχει για 24 ώρες, 72 ώρες και 7 ημέρες, πήραμε των 72 ωρών για 4.150HUF (περίπου 13,13€) κάθε μία.

Στη Βουδαπέστη θα χρειαστείτε φιορίνια, αλλά εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ανταλλαγή! Καταρχήν ενημερωθείτε εδώ για τα νόμιμα χαρτονομίσματα, καθώς υπάρχουν χαρτονομίσματα που αποσύρθηκαν το 2018 και άλλα που αποσύρονται εντός του 2019. Έπειτα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές απ' το ένα ανταλλακτήριο στο άλλο, είδαμε τιμές από 252 μέχρι 322,5 φιορίνια/ευρώ και διαφορές στις προμήθειες, που μπορεί να κάνουν πιο συμφέρουσα την ανταλλαγή ποσού 50€ παρά 100€, ή η υψηλότερη αρχικά τιμή στο τέλος ν' αποδειχθεί πιο χαμηλή. Σε στενά στον κεντρικό πεζόδρομο Váci Utca και κοντά ...
στην κλειστή αγορά είχε καλές σχέσεις, με 0% commission. Γενικός κανόνας για Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία (κι ενδεχομένως αλλού) πως τα ανταλλακτήρια με μεγάλα, κεντρικά καταστήματα και μεταφορά χρημάτων μέσω Western Union (κίτρινες επιγραφές) ΔΕΝ έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Μικρές θυρίδες/"τρύπες" κατά κανόνα δίνουν καλύτερες τιμές.

Η Βουδαπέστη δημιουργήθηκε απ' την ένωση της Βούδας (πάνω στο λόφο) με την Πέστη (χαμηλό τμήμα), με την κατασκευή της Γέφυρας των Αλυσίδων (Széchenyi híd) με πρωτοβουλία του Széchenyi, καθώς μέχρι τότε τις χώριζε ο Δούναβης.


Για την ξενάγηση στη Βουδαπέστη μελετήσαμε τα προγράμματα των ταξιδιωτικών πρακτορείων και με το Μετρό (κίτρινη γραμμή, στάση Hősök Tere) ξεκινήσαμε απ' την Πλατεία Ηρώων στην Πέστη, απ' όπου η εικόνα της αρχής. Μια ωραία και μεγάλη πλατεία, που έχει και τoυς απαραίτητους στην Κεντρική Ευρώπη αρχαιοελληνικούς κίονες στο Μουσείο Καλών Τεχνών. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει η στήλη του αρχάγγελου Γαβριήλ. Στη βάση της στήλης τα αγάλματα των ηγετών των 7 φυλών του Ουγγρικού κράτους.


Πιο πίσω, σε δυο εντυπωσιακά περιστύλια, τα αγάλματα βασιλιάδων της Ουγγαρίας.


Ακριβώς πίσω απ' την Πλατεία Ηρώων βρίσκεται το κάστρο Vajdahunyad, βγαλμένο απ' τα παραμύθια. Δεν το είδαμε σε κάποιους ταξιδιωτικούς οδηγούς, που κάνουν την ξενάγηση με λεωφορείο. Είναι κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα, ΜΗΝ το χάσετε!


Στην άλλη πλευρά του όχι μεγάλου πάρκου βρίσκεται το εντυπωσιακό κτήριο των Λουτρών Σετσένι (Széchenyi). Ιαματικά λουτρά, για τα οποία φημίζεται η Βουδαπέστη. Η γραμμή 1 (κίτρινη, στάση Széchenyi fürdő) του Μετρό φθάνει μέχρι τα Λουτρά, οπότε είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς την περιήγηση από εδώ, να επιστρέψει προς το κάστρο Vajdahunyad και την Πλατεία Ηρώων κι από εκεί να πάρει το Μετρό προς το κέντρο, στάση Oktogon (Οκτάγωνο) ή Opera.


Η Πλατεία Ηρώων ενώνεται με το κέντρο με τη Λεωφόρο Andrássy út, το Σανζ-Ελυζέ της Βουδαπέστης, οπότε αν κατεβείτε στις πιο πάνω στάσεις μπορείτε να περπατήσετε τη Λεωφόρο για 2-3 στάσεις προς το επόμενο αξιοθέατο, τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ίστβαν (Στεφάνου).


Η Ουγγαρία ήταν τμήμα της ιδιαίτερα πλούσιας Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, που κληροδότησε πολλά μνημεία του 18ου-19ου και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο πλούτος της εποχής συγκεντρώθηκε σε παλάτια κι εκκλησίες, οπότε η επίσκεψη στις μεγάλες εκκλησίες επιβάλλεται. Πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, που οι εκκλησίες προσφέρουν δροσιά και στασίδια!


Δίπλα στον Άγιο Στέφανο, στην αρχή του κεντρικού πεζόδρομου Váci Utca και στο τέρμα της κίτρινης γραμμής του Μετρό βρίσκεται το "ατμοσφαιρικό" Cafe Gerbeaud, που προτείνουν τα πρακτορεία για καφέ. Φάνηκε ν' απευθύνεται μόνο σε τουρίστες και με 20€ για 2 καπουτσίνο κι ένα γλυκό είναι απ' αυτά που μπορούν να παραλειφθούν στη Βουδαπέστη. Οι καφέδες που κυκλοφορούν είναι ζεστοί, κυρίως εσπρέσο και καπουτσίνο, αν θέλετε τον καλό Ελληνικό καλοκαιρινό φραπέ φροντίστε να τον κάνετε μόνοι σας. Freddo; Στην Ελλάδα!
Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια και καφετέριες, που απευθύνονται σε τουρίστες. Οι τιμές είναι "τουριστικές", ένα απλό γεύμα για δυο εύκολα θα φθάσει τα 70-80€.


Αν θα περπατήσετε όλο τον πεζόδρομο Váci Utca, θα φθάσετε στην κεντρική σκεπαστή αγορά: προσοχή, κλείνει στις 18:00. Εδώ θα βρείτε σαλάμια, λικέρ palinka και διάφορα άλλα τοπικά προϊόντα. Φαίνεται πλέον ν' απευθύνεται σε τουρίστες.


Στην πλευρά της Βούδας δεσπόζει ο λόφος του κάστρου με το κάστρο της Βούδας, τον πολυφωτογραφημένο προμαχώνα των Ψαράδων και την εκκλησία Mátyás. Απ' τη Β πλευρά του προμαχώνα θα πάρετε τις καλύτερες φωτογραφίες του εντυπωσιακού Κοινοβουλίου, που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Δούναβη. Νοτιότερα στη Βούδα ο λόφος Gellert με την ακρόπολη της Βούδας, το κάστρο Citadella.


Για να πάτε στο κάστρο της Βούδας, θα πάρετε το ειδικό μικρό λεωφορείο Νο 16 (ή 16Α ή 116) απ' τη Β πλευρά της Πλατείας Erzsébet tér (Ελισάβετ) της Πέστης, (είναι η πλατεία με τη μεγάλη λευκή περιστρεφόμενη ρόδα λούνα παρκ), που βρίσκεται δίπλα στη στάση Μετρό Deák Ferenc tér (είναι η στάση όπου συναντώνται οι 3 γραμμές).


Ακριβώς μπροστά απ' τη Γέφυρα των Αλυσίδων και Ν της εισόδου του τούνελ υπάρχει οδοντωτός (funicular), που μπορεί να σας ανεβάσει στο κάστρο, ωστόσο η διαδρομή είναι πολύ σύντομη για να προλάβετε να δείτε κάτι και το εισιτήριο δεν καλύπτεται απ' το Travelcard. Μπορείτε να πάτε και περπατώντας, αν είστε 20-30 χρονών ή ορειβάτες, αλλά να θυμάστε πως η Κεντρική Ευρώπη έχει υγρασία και οι 25οC δίνουν αίσθηση άνω των 30οC. Άλλωστε γι' αυτό χρειάζεται η Travelcard! Μην προσπαθήσετε να πάτε στο κάστρο απ' την πλευρά του λόφου Gellert, θα είστε αντίθετα στην κίνηση και η θέα είναι απ' την άλλη μεριά.


Η ζώνη του κάστρου είναι κάτι λιγότερο από 2χλμ σε μήκος και το λεωφορείο κάνει εκεί 3 στάσεις, στην πύλη της Βιέννης (Bécsi kapu), στον προμαχώνα των Ψαράδων και στα διοικητικά κτήρια του κάστρου. Στον προμαχώνα ζητούν ξεχωριστό εισιτήριο για ν' ανεβείτε μερικά σκαλιά και να δείτε τη θέα, από 3-4μ ψηλότερα. Τα πλήθη τουριστών που ΔΕΝ ανεβαίνουν θα σας πείσουν πως δεν χάνετε κάτι αν δεν το κάνετε. Περπατήστε στο κάστρο, έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος και μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο επιστροφής από επόμενη στάση.

Το εισιτήριο (1800HUF), που αξίζει όντως να πληρώσετε, είναι για να μπείτε στην εκκλησία Mátyás, δίπλα στον προμαχώνα. Εσωτερικά θ' ανεβείτε σε εκθετήριο και θα δείτε το εσωτερικό από ψηλά.


Επόμενος σταθμός ο λόφος Gellert και η ακρόπολη της Βούδας, το κάστρο Citadella, για να δείτε το Δούναβη και τη Βουδαπέστη από ψηλά.


Στην Citadella ανεβαίνει το λεωφορείο 27, που κυκλοφορεί μόνο στη Βούδα, οπότε χρειάζεται συνδυασμός με άλλη λεωφορειακή γραμμή (8Ε, 108Ε, 110 ή 112), που θα σας περάσει απ' την Πέστη (στάση Μετρό Ferenciek tere) και τη γέφυρα Erzsébet (Ελισάβετ) στην πλευρά της Βούδας. Ο χάρτης με τις συγκοινωνίες στο κέντρο εντελώς απαραίτητος! Χρήσιμο να έχετε μαζί σας νερό, απ' τη στάση του λεωφορείου υπάρχει λίγο περπάτημα στην ανηφόρα.


Επίσκεψη στη Βουδαπέστη σημαίνει πως θα πάτε μέχρι το μεγαλοπρεπές κτήριο του Κοινοβουλίου, που δεσπόζει πάνω στο Δούναβη. Η είσοδος για ξεναγήσεις είναι στη Β πλευρά και στο επίπεδο του δρόμου χαμηλά, δίπλα στο ποτάμι.


Ακριβώς απέναντι απ' την είσοδο, οι τουριστικοί οδηγοί δυστυχώς δεν λένε πως μπορείτε να δείτε το πολεμικό ποταμόπλοιο SMS Leitha, που περιπολούσε στο Δούναβη στο τέλος 19ου-αρχές 20ού αιώνα, αναπαλαιώθηκε το 2010 και είναι για τους Ούγγρους κάτι σαν τον δικό μας Αβέρωφ.


Το πλοίο πήρε το βάπτισμα του πυρός στη μάχη του Βελιγραδίου κατά των Τούρκων το 1876, πολέμησε στην κατάκτηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1878 και το 1914 στον ποταμό Σάβα, όπου χτυπήθηκε από βλήμα, επισκευάστηκε και παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι το 1921, όταν αφοπλίστηκε.


Αν θα πάτε με τα πόδια παραποτάμια απ' τη Γέφυρα των Αλυσίδων προς το Κοινοβούλιο, λίγο πριν θα δείτε τα "Σιδερένια παπούτσια του Δούναβη", μνημείο στη μνήμη Εβραίων που εκτελέστηκαν στο σημείο απ' τους Ναζί, αφού πρώτα τους υποχρέωσαν να βγάλουν τα παπούτσια τους. Είδαμε αρκετούς ν’ αφήνουν λουλούδια, κεριά και σημαίες του Ισραήλ.


Η ξενάγηση στη Βουδαπέστη ολοκληρώνεται με μια πολύ δροσερή βόλτα στο νησί της Μαργαρίτας (Margit-sziget), ένα νησί μήκους 2,5χλμ στο Δούναβη, που βρίσκεται Β του Κοινοβουλίου κι έχει μετατραπεί σε ένα πελώριο πάρκο αναψυχής. Η είσοδος κι έξοδος στο νησί γίνεται απ' τις γέφυρες Margit híd στα N και Árpád híd στα Β. Το νησί διασχίζουν κατά μήκος τα λεωφορεία 26 & 226, που για να τα βρείτε μπορείτε να πάρετε το τραμ 2, που πηγαίνει κατά μήκος του Δούναβη, να κατεβείτε στο ύψος της γέφυρας Margit híd και να βρείτε τη στάση των λεωφορείων στην οδό Szent Istvan, που καταλήγει στη Margit híd.


Αν έχετε πάρει το μαγιό σας, μπορείτε να κολυμπήσετε στις πισίνες του Palatinus Strand, όπου μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Κυρίως πάντως το νησί προσφέρεται για πεζοπορία, τρέξιμο, ποδηλασία (θα βρείτε ενοικιαζόμενα) και καφεδάκι ή μπυρίτσα με θέα το Δούναβη.

Στην επόμενη ανάρτηση η διαδρομή στα παραδουνάβια χωριά, τα σύνορα Ουγγαρίας-Σλοβακίας-Τσεχίας και η συνέχεια μέχρι την παραμυθένια Πράγα. Μείνετε συντονισμένοι! 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου