Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Το Αυγουστιάτικο μπλακ άουτ: αναλώσιμα πειραματόζωα υπεράκτιου αιολικού οι Βρετανοί πολίτες.


Το είδαμε στη Ρόδο και τη Χάλκη το Μάρτη 2016, τότε που βγήκε βόλτα η περίφημη αδέσποτη "άεργη ισχύς". και προκάλεσε μπλακ άουτ στο νησί, που έκτοτε συνεχίζει να ταλαιπωρείται από διακοπές ρεύματος. Το είδαμε ξανά στο γενικό μπλακ άουτ της Νότιας Αυστραλίας το Σεπτέμβρη 2016, τότε που "η μη αιτιολογημένη ενεργοποίηση των συστημάτων προστασίας των αιολικών είχε σαν συνέπεια να χαθούν απ' το σύστημα 456MW σε οκτώ αιολικά πάρκα και σε χρόνο λιγότερο από επτά δευτερόλεπτα". Και το ξαναβλέπουμε με νέο μπλακ άουτ τον Αύγουστο 2019, αυτή τη φορά στην "υπέροχα απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας.

Στις 9/8/2019 ένα μπλακ άουτ διέλυσε τα δρομολόγια των τρένων κι άφησε χωρίς ρεύμα περί το 5% της χώρας ή 1 εκατ. καταναλωτές, ανάμεσά τους το νοσοκομείο του Ίπσουιτς και το αεροδρόμιο του Νιούκαστλ. Ήταν μια μέρα καταιγίδας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο για τη Βρετανία και το ηλεκτρικό της σύστημα. Το μόνο που ήταν νέο αυτή τη φορά ήταν το "Κέρατο στη Θάλασσα", το Hornsea, "το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου", που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 120χλμ. ανατολικά των ακτών του Γιόρκσιρ της Βρετανίας. Καθόλου τυχαία προφανώς, μια μέρα αργότερα απ' το δυνατό άνεμο κατέρρευσε το στέγαστρο στο 13 ετών γήπεδο της Ολλανδικής Άλκμααρ.

Ο διαχειριστής δικτύου της Βρετανίας National Grid ESO έδωσε στη δημοσιότητα μια προκαταρκτική έκθεση, απ' όπου η πιο πάνω εικόνα με το ηλεκτρικό σύστημα. Με αυτά που περιγράφει δεν μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή και ήδη η Βρετανική ΡΑΕ Ofgem ξεκίνησε τη δική της έρευνα, τόσο για το συμβάν όσο και για τις ενέργειες του διαχειριστή.  

Σύμφωνα με την έκθεση, μια αστραπή (lightning, κι όχι κεραυνός-thunder) χτύπησε το δίκτυο στο τμήμα Eaton Socon – Wymondley Main, που βρίσκεται βόρεια του Λονδίνου, χονδρικά ανάμεσα στο Κέμπριτζ και το Λούτον. Τα συστήματα προστασίας της γραμμής εξουδετέρωσαν το χτύπημα σε λιγότερο από 0,1sec. Ωστόσο ...
αμέσως μετά το αιολικό πάρκο Hornsea διέκοψε την παροχή ενέργειας στο δίκτυο κι ακολούθησε το εργοστάσιο φυσικού αερίου Little Barford. Αλλά ενώ το Little Barford βρίσκεται στο τμήμα γραμμής που "χτυπήθηκε απ' την αστραπή", το αιολικό Hornsea συνδέεται στο δίκτυο τουλάχιστον 150χλμ βορειότερα, στο Killingholme. Όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα, συνδέεται στο δίκτυο σε μια ιδιαίτερα ενισχυμένη ενεργειακά περιοχή, που έχει σταθμούς κάρβουνου, φυσικού αερίου και βιομάζας, (το Drax των 2,6GW). Επιπλέον, εκεί υπάρχουν διυλιστήριο, ναυπηγεία και λοιπές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συνεπώς το δίκτυο είναι πολύ ενισχυμένο. Τι δεν πήγε λοιπόν καλά; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Πολύ απλά, το Hornsea μπήκε σε λειτουργία μόλις στις 2/6/2019 και προφανώς ακόμα κάνουν πειράματα στα συστήματα προστασίας, με πειραματόζωα τους Βρετανούς. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα απ' το πιο πάνω δελτίο τύπου, που εξέδωσε η Ørsted στις 12/8 και επικαιροποίησε στις 16/8. Ένα δελτίο που είναι για γέλια και για κλάματα, καθώς δεν στέκεται ούτε σε φοιτητικό αμφιθέατρο. Ξεκινά λέγοντας πως στις 9/8 το αιολικό σταμάτησε να παράγει, περίπου την ίδια ώρα που έχασε φορτίο άλλο ένα εργοστάσιο, δηλαδή μη μας κατηγορείτε, αυτά συμβαίνουν και σ' άλλους! Λες και δεν τριπάρουν -(απ' το trip)- συνεχώς μονάδες σ' όλο τον πλανήτη, χωρίς να παρουσιάζεται μπλακ άουτ! 

Έπρεπε να περάσουν 4 μέρες για να παραδεχθούν πως υπήρξε τεχνικό σφάλμα, την ίδια μέρα που βγήκε η προκαταρκτική έκθεση του Διαχειριστή. Και το επικαιροποιημένο δελτίο τύπου πετά το μπαλάκι στο Διαχειριστή, λέγοντας θρασύτατα πως αν ο Διαχειριστής είχε την παραμικρή αμφιβολία για την παραγωγική τους ικανότητα, δεν θα τους άφηνε να λειτουργήσουν. Δεν φταίμε εμείς, φταίει ο Διαχειριστής, που μας έβαλε από μέσα! Αλλά στο κλείσιμο τελικά το λέει: "το τμήμα που δημιούργησε το πρόβλημα επαναρυθμίστηκε κι αν ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα, αυτή τη φορά είναι σίγουρο πως θ' ανταποκριθεί". Τα πειράματα που λέγαμε, με πειραματόζωα τους Βρετανούς. Τα ίδια πειράματα είχε κάνει η Θάτσερ με την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου και τα πειραματόζωα μετρούσαν θύματα. Αναλώσιμοι οι πολίτες για τους πολιτικούς ... 

Μετά τη Ρόδο και τη Νότια Αυστραλία, το ίδιο πάλι συμπέρασμα: με τα αιολικά δεν έχεις ρεύμα όταν δεν φυσά, δεν έχεις ρεύμα όταν φυσά ακανόνιστα και έχεις μπλακ άουτ όταν φυσά πολύ! Γιατί τότε τα βάζουμε; Μα, για να δουλεύει η Γερμανική βιομηχανία ανεμογεννητριών και να μαζεύεται το χρήμα στη Γερμανία, γιατί άλλο;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου