Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Ελλάδα-Κεντρική Ευρώπη οδικώς-προτάσεις. Greece-Central Europe road trip travel tips. Μέρος 1 - Part 1: GR-SRB.


Το ιστολόγιο πήγε μια βόλτα οδικώς στην Κεντρική Ευρώπη, φθάνοντας μέχρι τη μεγάλη λιγνιτοπαραγωγό περιοχή της Λουσατίας (Lausitz) στη Γερμανία  και από σήμερα μοιράζεται μαζί σας κάποιες ταξιδιωτικές εμπειρίες/προτάσεις. Για ένα πολυήμερο ταξίδι 4-5 χιλ. χλμ είναι πάντα απολύτως απαραίτητη η προετοιμασία κι ο προγραμματισμός: πότε αλλάξατε λάδια τελευταία φορά; Υγρά φρένων; Λάστιχα; Υαλοκαθαριστήρες; Προγραμματίστε επίσκεψη στο συνεργείο σας! Κι όχι τελευταία στιγμή, τουλάχιστον 4-5 μέρες νωρίτερα, ώστε αν απ' το σέρβις προκύψουν προβλήματα, να υπάρχει χρονικό περιθώριο να εμφανιστούν. Επισκεφθείτε τον ασφαλιστή κι εκδώστε "πράσινη κάρτα", διαφορετικά μάλλον δεν θα μπείτε καν στα Σκόπια! Δείτε τι κάλυψη οδικής βοήθειας έχετε, αχρείαστη να 'ναι!

Βασικό: ετοιμάστε τη μουσική που σας αρέσει, οι ώρες περνούν δύσκολα στο τιμόνι. Κι ακόμα πιο βασικό: θα χρειαστείτε οπωσδήποτε σύστημα πλοήγησης (navigator), για να σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές λωρίδες κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις, να σας βρει τα ξενοδοχεία, κλπ. Αν το smartphone σας έχει gps, φορτώστε από πριν μια εφαρμογή πλοήγησης. Για κινητό Android, μπορείτε να κατεβάσετε απ' το Google Store τη δωρεάν εφαρμογή HERE WeGo, απ' όπου το πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης. Αφού την εγκαταστήσετε, ρυθμίστε τη γλώσσα σε Ελληνικά και κατεβάστε χάρτες των περιοχών των χωρών που θα επισκεφθείτε.

Προσοχή, η εφαρμογή χρειάζεται μνήμη, οπότε το κινητό πρέπει να έχει κάρτα μνήμης με αρκετή χωρητικότητα. Θα σας χρειαστεί και για τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που θα τραβήξετε. Θα χρειαστείτε βάση για το κινητό στο αυτοκίνητο. Προκειμένου να μην φεύγει το μάτι απ' το δρόμο, προτιμήστε βάση που κολλά στο παρμπρίζ και φέρνει το κινητό κοντά στο τιμόνι, πάνω στο ταμπλό, αυτές που μπαίνουν στις γρίλιες εξαερισμού δεν βολεύουν για χρήση πλοήγησης. Η εφαρμογή "τρώει" μπαταρία, οπότε είναι χρήσιμο ένα καλώδιο που φορτίζει το κινητό απ' τον αναπτήρα του αυτοκινήτου (να φτάνει το μήκος, ε;), ή ένα power bank, καλύτερα και τα δυο! Δοκιμάστε την εφαρμογή πριν το ταξίδι, για να δείτε τις πολλές ρυθμίσεις, τη συμπεριφορά της και να εξοικειωθείτε με την ορολογία, π.χ. στους κυκλικούς κόμβους. Μια πολύ ευγενική κυρία θα σας καθοδηγεί εξαιρετικά στα Ελληνικά, θα σας ειδοποιεί πότε τρέχετε πάνω απ' το όριο, πού έχει κάμερες, κλπ. Αλλά μην το δέσετε κόμπο πως τα ξέρει όλα! Πριν ξεκινήσετε, ξανακατεβάστε τους χάρτες, ενημερώνονται συνεχώς.

Δείτε τη διαδρομή που σκέφτεστε ν' ακολουθήσετε, επιλέξτε δρόμους, σημεία για στάσεις ξεκούρασης, για ανεφοδιασμό σε καύσιμα, για διανυκτερεύσεις, για ασφαλές και οικονομικό παρκάρισμα του αυτοκινήτου. Εκτός απ' την εφαρμογή στο κινητό, χρήσιμο είναι το apostaseis.gr, που είναι το Ελληνικό αντίστοιχο του παλιού πια viamichelin. Αντί για τους χάρτες google, προτιμήστε το google earth, που δίνει το ανάγλυφο του εδάφους και, κυρίως, τα υψόμετρα. Κοιτώντας στο Street view μπορείτε να δείτε είδη δρόμων, να μελετήσετε από πριν τις πινακίδες στις διασταυρώσεις, τα πρατήρια καυσίμων, τους δρόμους μέσα στις πόλεις, ακόμα και τις προσόψεις των ξενοδοχείων. Και στο https://fuelo.net/?lang=en θα βρείτε χάρτη με τα πρατήρια σ’ όλη την Ευρώπη, τις θέσεις τους, τα είδη καυσίμου που διαθέτουν, ακόμα και τις τιμές τους, όπως τις τροφοδοτούν χρήστες των δρόμων.

Προγραμματίστε το συνολικό κόστος, για να μη βρεθείτε σε απρόοπτα. Εκτός από καύσιμα, ξενοδοχεία, φαγητό, θα χρειαστείτε διόδια, όλο και κάποια ψώνια και κρατήστε για τυχόν απρόοπτα. Αν έχετε πιστωτική κάρτα, θα σας χρειαστεί, οπότε ελέγξτε το πιστωτικό σας όριο. Παρόλο που το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα, σε κάποιες χώρες θα χρειαστείτε συνάλλαγμα, δείτε λοιπόν τις ισοτιμίες, θα σας χρειαστούν στα ανταλλακτήρια. Θα πούμε περισσότερα σε επόμενες αναρτήσεις. Μαζέψτε κέρματα του ευρώ, θα σας χρειαστούν για τα διόδια και για είσοδο σε τουαλέτες (συνήθως 0,5 ή 1€).



Ξεκινάμε λοιπόν από Ελλάδα, με πρώτο προορισμό τη γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τη Ναϊσσό (Νις) της Σερβίας. Ανάλογα από πού ξεκινήσατε και τι ώρα ξεκινήσατε, μια στάση για ψαράκι στη Μεθώνη πρέπει να είναι πάντα στα υπόψη, είτε στην αναχώρηση είτε στην επιστροφή. Εκεί δίπλα εκβάλουν στο Θερμαϊκό μαζεμένα 4 ποτάμια, οπότε το ψάρι είναι άφθονο, φρέσκο και, κυρίως, σε λογική τιμή. Τα ταβερνάκια πάνω στο κύμα κι όπως φαίνεται πιο πάνω, θα κρατήσετε μαζί σας ένα υπέροχο Ελληνικό τοπίο!

Μετά τα διόδια των Μαλγάρων στον ΠΑΘΕ και τη διασταύρωση προς Σκόπια θ’ ανακαλύψετε πως δεν υπάρχει πια αυτοκινητόδρομος, είναι μια λωρίδα ανά κατεύθυνση + ΛΕΑ. Με τις Αυγουστιάτικες ορδές των Βαλκανίων να κατεβαίνουν μιλιούνια προς τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας το προσπέρασμα φορτηγών θέλει προσοχή κι είναι πολύ χρήσιμο ν’ ανάψετε τα μεσαία φώτα, ακόμα κι αν είναι καταμεσήμερο: έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να τ’ ανάψετε υποχρεωτικά μόλις μπείτε στα Σκόπια και να τα διατηρήσετε αναμμένα και στις επόμενες χώρες. 


Λίγη υπομονή, απ’ τη διασταύρωση του Πολύκαστρου/Κιλκίς θα ξαναβρείτε τον αυτοκινητόδρομο, με κυπαρίσσια μάλιστα στη διαχωριστική λωρίδα. 


Φθάνοντας στον Ελληνικό μεθοριακό σταθμό, δεν θα έχετε καθυστέρηση. Μόλις περάσετε, αμέσως δεξιά είναι το Ελληνικό Κατάστημα Αφορολόγητων Ειδών (Duty Free Shop), μόνο που η μεγάλη πινακίδα γράφει Discount Store. Μην το χάσετε, δεν θα ξαναβρείτε άλλο! Αν καπνίζετε, οι τιμές είναι απλά εξαιρετικές. Αλλά προσοχή στην ποσότητα, στην είσοδο της Ουγγαρίας ξαναμπαίνετε στην ΕΕ και ψάχνουν ειδικά για αλκοόλ και τσιγάρα! Το ίδιο θα κάνουν οι Έλληνες τελωνειακοί, όταν επιστρέφετε απ' τα Σκόπια.

Στα Σκόπια μπαίνετε με αστυνομική ταυτότητα, μόνο εφόσον έχει το όνομα με λατινικούς χαρακτήρες και είναι σε καλή κατάσταση. Το ΙΧ μπαίνει μόνο με πράσινη κάρτα. Μόλις μπείτε, σας υποδέχεται το έκτρωμα του Τσίπρα.

Στη Γευγελή δεσπόζουν τα καζίνο, εκεί που αναστενάζει η Βόρεια Ελλάδα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Μόλις μπείτε στα Σκόπια, απαραίτητη προϋπόθεση το φουλάρισμα στο ΙΧ: στη Γευγελή η βενζίνη (αμόλυβδη 95) στις αρχές Αυγούστου 2019 είχε 69,5 δηνάρια, με την ισοτιμία 1€=61 δηνάρια. Κλάψτε όσο θέλετε για τους φόρους που πληρώνουμε στην Ελλάδα, αλλά προγραμματίστε την ποσότητα καυσίμου που θα χρειαστείτε για να φθάσετε σχεδόν άδειοι στη Γευγελή και να φουλάρετε εκεί, είναι η πιο φθηνή τιμή που θα βρείτε απ’ οπουδήποτε αλλού στις επόμενες χώρες! Φουλάρισα στη Lukoil, είναι το 2ο στη σειρά, μιλούν Ελληνικά και δέχονται Visa. Όλα τα πρατήρια μέχρι τη Σερβία είχαν ίδια τιμή, οπότε μην ψάχνετε άδικα. Παρόλο που δέχονται €, μην πληρώσετε μετρητά σε €, καθώς θα χάσετε στην ισοτιμία. 

Τα Σκόπια είναι μικρή χώρα και τα περνάς οδικώς γρήγορα. Ο αυτοκινητόδρομος της Φιλίας (Friendship) είναι το νέο όνομα που έδωσε ο Ζάεφ μετά τις Πρέσπες στον πρώην δρόμο "Αλέξανδρος ο Μακεδών", (όπως ακόμα επιμένει η Google), αλλά δύσκολα και σπάνια θα δείτε τo Friendship, εκεί που είναι το όνομα έχει πέσει πολύ μαύρο σπρέι στις πινακίδες. Ο δρόμος είναι καλός κι αφού μπήκατε σε αυτοκινητόδρομο, εκεί υπάρχουν και διόδια, θα συναντήσετε τρία, με 3,5€ (1+1,5+1, τον 8ο/2019) ξεμπλέκετε απ’ τα Σκόπια. Δέχονται ευρώ, δεν χρειάζεστε δηνάρια.Τα πρώτα λίγο μετά τη Γευγελή, τα τελευταία πριν το Κουμάνοβο, κοντά στα Σερβικά σύνορα.
(Διευκρίνιση 19/8/2019: τα διόδια συνολικά είναι 4, αλλά πληρώσαμε σε 3, καθώς τα πρώτα, λίγο μετά τη Γευγελή, είναι ακόμα υπό κατασκευή κι έχουν ελεύθερη διέλευση) Συναντήσαμε τα 2α στο Βέλες-Γκράτσκο και τα 3α σχετικά κοντά, στο Πέτροβετς. Στα 3α μας έδωσαν ρέστα -από 2ευρο- 50 λεπτά σε ευρώ, όχι σε δηνάρια).
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7/6/2023: Η -αμόλυβδη 95-βενζίνη στα Σκόπια εξακολουθεί να είναι η φθηνότερη, (80,5 δηνάρια Σκοπίων ή 1,326€/λίτρο σε όλα τα Σκοπιανά πρατήρια, 176 δηνάρια Σερβίας ή 1,50€/λίτρο σε όλα τα Σερβικά πρατήρια, ~1,85€/λίτρο στην Ελλάδα). Τα διόδια των Σκοπίων είναι πλέον σε 5 σημεία (1-1,5-1-1,5-2€, συνολικά 7€). Στον αυτοκινητόδρομο των Σκοπιανών δεν είδαμε κάπου κάμερες ελέγχου ταχύτητας, αλλά στη Σερβία υπάρχουν σε 2-3 σημεία, στο τμήμα Νις-Βελιγράδι. 

Φθάνοντας στο Νεγκότινο θα δείτε τον ΑΗΣ που προσπάθησε ανεπιτυχώς την προηγούμενη δεκαετία ν’ αγοράσει η ΔΕΗ. Μόλις περάσετε τα Σκόπια απλώνεται αριστερά το μεγάλο διυλιστήριο της ΟΚΤΑ.

Πριν βγείτε απ’ το έδαφος των Σκοπίων, φθάνετε στο Κουμάνοβο. Η ουρά στο βενζινάδικο της ΜΑΚ Πετρολ πάνω στο δρόμο θα σας πείσει πως η βενζίνη στη Σερβία είναι πιο ακριβή, οπότε ξαναφουλάρετε! Η τιμή ίδια με τη Γευγελή. Και στο Κουμάνοβο δέχονται Visa.

Φτάσατε στη Σερβία; Όχι ακόμα! Οι Σκοπιανοί μας έδιωξαν αδιάφοροι, αλλά οι Σέρβοι αστυνομικοί ελέγχουν ταυτότητες και καταχωρούν τα στοιχεία των εισερχομένων σε υπολογιστή, οπότε η καθυστέρηση –στη δική μας περίπτωση- ήταν 1,5 ώρα, ενώ εύκολα μπορεί να φθάσει τις τρεις! 


Και τώρα τα πιο ευχάριστα: ο Σερβικός αυτοκινητόδρομος απ' τα σύνορα μέχρι τη Νις ολοκληρώθηκε παντού, τα έργα στην "Κλεισούρα" έχουν τελειώσει, από εκεί η πιο πάνω εικόνα, οπότε η απόσταση καλύπτεται εύκολα.

Στις επόμενες αναρτήσεις η συνέχεια του ταξιδιού. Μείνετε συντονισμένοι!


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου