Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ελλάδα-Κεντρική Ευρώπη οδικώς. Greece-Central Europe road trip travel tips. Μέρος 5 - Part: Πράγα - Prague.


Στο 5ο μέρος της σειράς, μια επίσκεψη στην Πράγα. Έχουν προηγηθεί στο 1ο μέρος η προετοιμασία και η διαδρομή Ελλάδα-Σκόπια μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία, στο 2ο μέρος η διάσχιση της Σερβίας μέχρι τα Ουγγρικά σύνορα, στο 3ο μέρος η Βουδαπέστη και στο 4ο μέρος η διαδρομή στα παραδουνάβια χωριά, διέλευση από Σλοβακία και διαδρομή μέχρι την Πράγα.

Η μορφολογία της Πράγας μοιάζει πολύ με της Βουδαπέστης: τη διασχίζει ο ποταμός Μολδάβας (Vltava), δυτικά απ' το ποτάμι υπάρχουν ο λόφος του κάστρου και ο λόφος Πέτριν, ενώ ανατολικά είναι η παλιά πόλη (Stare mesto). Υπάρχουν τόσα να δείτε, που σκόπιμο είναι να "σπάσετε" την περιήγηση σε κάθε όχθη ξεχωριστά. Η Πράγα έχει ποοοολύ περπάτημα και ποοολλά καλντερίμια: απαραίτητο ένα κατάλληλο ζευγάρι παπούτσια με ανθεκτική σόλα! Κυρίες, προς Θεού, όχι τακούνια!


Το παρκάρισμα του ΙΧ στο δρόμο για όλη την ημέρα στις κεντρικές διαμερισματικές περιοχές είναι πρακτικά αδύνατο: πέρα απ' τις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο, υπάρχουν ζώνες με διαγράμμιση στην άσφαλτο, (που μπορεί να έχουν ποικίλα χρώματα από περιοχή σε περιοχή, διαφορετικά απ' αυτά που δίνει ο σύνδεσμος). Οι μεγάλες ζώνες, που επισημαίνονται με μπλε γραμμή και σήματα σαν της εικόνας έχουν δεσμευτεί για τους μόνιμους κατοίκους από 00:00 Δευτέρα μέχρι 18:00 Παρασκευή, μην παρκάρετε εκεί! Οι κάτοικοι πληρώνουν 1200 κορόνες (~47€) για ν' αγοράσουν το ειδικό αυτοκόλλητο, που τους επιτρέπει να παρκάρουν όλο το χρόνο. Αν το ξενοδοχείο δεν έχει γκαράζ, υπάρχουν αρκετά και σε διάφορες τιμές. Βρήκαμε ένα κλειστό με 300 κορόνες Τσεχίας/βραδιά (~12€), (που ωστόσο επέμενε να κρατήσει τα κλειδιά του ΙΧ), και κινηθήκαμε με τα πολύ καλά οργανωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Πράγα δεν έχει Travelcard σαν τη Βουδαπέστη, οπότε το εισιτήριο των 24czk (κορόνα, koruna) για μισή ώρα θα σας καλύψει στις περισσότερες μετακινήσεις (πληροφορίες για εισιτήρια εδώ). Προτιμήστε πακετάκια των 10 εισιτηρίων, για να μην ψάχνετε συνεχώς.


Για να πάρουμε εισιτήρια χρειαζόμαστε συνάλλαγμα! Όπως και στη Βουδαπέστη, έτσι κι εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, με την επίσημη ισοτιμία 1€=26 κορόνες είδαμε στα ανταλλακτήρια τιμές από 17 μέχρι 25,79 και διάφορες προμήθειες. Τις πιο καλές σχέσεις ανταλλαγής, με 0% προμήθεια, είδαμε -κι όχι μόνο φέτος- στα ανταλλακτήρια της οδού Jindřišská, που είναι η 2η κάθετη αριστερά στην κεντρική πλατεία Václavské náměstí, πηγαίνοντας από την κεντρική στάση του Μετρό Můstek ελαφρώς ανηφορικά προς το άγαλμα του βασιλιά Βέντσεσλας, στην κορυφή της πλατείας (εικόνα), μπροστά απ' το Εθνικό Μουσείο. Κάθετα στη Jindřišská, στην οδό Panská, όπου βρίσκεται το Μουσείο Mucha, τα ανταλλακτήρια έχουν ίδιες σχέσεις και λιγότερη ουρά. Υπάρχει επίσης ένα ανταλλακτήριο με αρκετά καλή σχέση στο αριστερό μέρος της οδού Karlova, (είναι ο δρόμος που οδηγεί βαδίζοντας απ' το ρολόι προς τη γέφυρα του Καρόλου).

Η επίσκεψη στην Πράγα μπορεί να ξεκινήσει από δυο πλευρές, είτε απ' την πλευρά του κάστρου (Δ) είτε απ' την Παλιά Πόλη (Α). Προτείνω να ξεκινήσετε απ' την ανατολική πλευρά και να κινηθείτε (περπατώντας!) προς Δ. Αφετηρία η Πλατεία Δημοκρατίας (Náměstí Republiky), στην οποία θα πάτε με τη γραμμή Β (κίτρινη) του Μετρό. Η Πράγα πάντως έχει πολλά τραμ, μελετήστε καλά τους χάρτες των τραμ και προτιμήστε το σε σχέση με το Μετρό. Στην πλατεία αγνοείστε το ροζ κτήριο με το εμπορικό κέντρο Palladium και εστιάστε στην απέναντι πλευρά, στο όμορφο κτήριο του Δημαρχείου. Περνώντας κατά μήκος του Δημαρχείου θα βρεθείτε στον Πύργο της Πυρίτιδας και στην αρχή του εμπορικού πεζόδρομου Na Prikope, που οδηγεί στην κεντρική πλατεία Václavské náměstí.

Στα μισά της διαδρομής, αριστερά, στην οδό Panská, βρίσκεται το Μουσείο Mucha, του εθνικού ζωγράφου της Τσεχίας. Μη μείνετε στη Na Prikope, περιπλανηθείτε στα στενά, παντού υπάρχει κάτι να δείτε: εκκλησίες, θέατρα, αγάλματα, στη Jindřišská δεσπόζει ο Πύργος του Henry, μοιάζει κάπως με τον Πύργο της Πυρίτιδας. Σ' όλη αυτή την περιοχή βρίσκονται θέατρα για παραστάσεις "Μαύρου Θέατρου" της Πράγας: ένα παιχνίδι με τον φωτισμό υπεριώδους ακτινοβολίας, που συνδυάζει κίνηση, χορό, μουσική και παντομίμα, κάποτε χωρίς καν να φαίνονται οι άνθρωποι, αλλά μόνο ρούχα κι αντικείμενα που φαίνονται ν' αποκτούν ζωή, καθώς κινούνται από μαυροντυμένους χειριστές.

Εντοπίστε την οδό Havelská, (παράλληλη της Na Prikope), όπου θα βρείτε υπαίθρια αγορά για τα δωράκια που θα χρειαστείτε. Μπορείτε να μπείτε για παραδοσιακή τσεχική κουζίνα σε λογικές τιμές στη Havelská Koruna με την πρασινωπή πρόσοψη, (το μόνο εστιατόριο που αναφέρω ονομαστικά σ' αυτή τη σειρά αναρτήσεων). Έχει μια ιδιαίτερη διαδικασία, είναι self service, μπαίνοντας παίρνετε ένα δίσκο και μια λίστα όπου θα σας συμπληρώνουν σε κάθε "μπουφέ" ό,τι πήρατε. Δεν πρέπει να χάσετε τη λίστα! Αφού έχετε φάει, φεύγοντας δίνετε στην έξοδο τη λίστα για να πληρώσετε.


Ακολουθείστε τα πλήθη των τουριστών, θα σας οδηγήσουν στην πλατεία της Παλιάς Πόλης όπου το φημισμένο μεσαιωνικό ρολόι της πρώτης εικόνας. Είναι τέτοια η πυκνότητα του πλήθους, που σ' όλη την ευρύτερη περιοχή πρέπει να προσέχετε για πορτοφολάδες. Στην πλατεία δεσπόζει ο ...
γοτθικός ναός της Παναγίας του Týn με τα δίδυμα καμπαναριά. Όλες τις εποχές του χρόνου οι τουρίστες συνωστίζονται για να δουν την παρέλαση των Αποστόλων, κυρίως στις 12 που βγαίνουν όλοι μαζί. Μπορείτε επίσης ν' ανεβείτε στο καμπαναριό δίπλα στο ρολόι, για να δείτε ολόγυρα την Πράγα από ψηλά. Η Πράγα έχει πολλές παλιές εκκλησίες, όπου επιδεικνυόταν ο πλούτος της εποχής, σαν ορεκτικό μπείτε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη γωνία της πλατείας πίσω απ' το ρολόι.

Το "τουριστικό" γλυκό της Πράγας, που θα βρείτε σε πολλά σημεία, είναι το trdelnik, ένα κυλινδρικό ντόνατ που ψήνεται σε σούβλες και τρώγεται σκέτο, αλλά μπορεί να γεμιστεί με παγωτό, κρέμα φουντουκιού, κλπ. Ακριβώς επειδή είναι τουριστικό η τιμή έχει ξεφύγει, μπορεί να το βρείτε από 2 μέχρι 5€.


Απ' το ρολόι ακολουθήστε το πλήθος και μπείτε στο στενό πεζόδρομο της Karlova, που θα σας οδηγήσει στη γέφυρα του Καρόλου. Πριν τη γέφυρα δεξιά σας υποδέχεται ο Κάρολος. Διασχίστε τη γέφυρα αγνοώντας τα πλήθη τουριστών και μικροπωλητών. Ο πλούτος αγαλμάτων και η θέα στο κάστρο και το Μολδάβα αξίζουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.


Αποφύγετε να καθίσετε για ξεκούραση σε καφετέριες/εστιατόρια της πλατείας του ρολογιού, όλης της ζώνης μέχρι και την πλατεία Václavské και σ' ό,τι οδηγεί στη γέφυρα Καρόλου, οι τιμές είναι "τουριστικές", αλλά λίγο πιο απόμερα εκλογικεύονται. Να θυμάστε πως η μπύρα είναι πιο φθηνή απ' το νερό, αν δεν έχετε ήδη μαζί σας νερό αναζητείστε σούπερ μάρκετ.


Στην απέναντι όχθη είναι η πύλη της Malá Strana, της γειτονιάς κάτω απ' το κάστρο. Αυτή την πλευρά της Πράγας μπορείτε να τη δείτε πιο εύκολα ξεκινώντας από το λόφο του κάστρου και κατηφορίζοντας, παρά να την κάνετε ανηφορικά. Προς το παρόν μπορείτε να μείνετε στην πλευρά του ρολογιού και να κατηφορίσετε δίπλα στην όχθη του Μολδάβα, να δείτε το Εθνικό Θέατρο (Národní divadlo), τα νησάκια στο Μολδάβα με το παλάτι Žofín, καθώς και το αμφιλεγόμενης αισθητικής "κτήριο που χορεύει" ή "Φρεντ & Τζίντζερ". Δίπλα στο Θέατρο μπορείτε να ξεκουραστείτε στο παραδοσιακό και ατμοσφαιρικό Café Slavia του 1884, με θέα στο κάστρο και συνοδεία πιανίστα με γνωστές μελωδίες.


Αρκετά πιο κάτω, στην ίδια όχθη, ο ναός των Αγίων Πέτρου & Παύλου και το ιστορικό νεκροταφείο του Vyšehrad είναι κάτι που μπορεί κανείς να προσθέσει στην ξενάγηση. Η διαδρομή γεμάτη ωραία κτήρια, δίπλα στο ποτάμι. Είναι πάντως λίγο μακριά, καλύτερα να πάρετε κάποια συγκοινωνία για να πάτε.


Στην πλευρά του κάστρου, πάνω στο λόφο, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Βίτου, ο πρώτος λόγος για να έλθει κάποιος στην Πράγα. Καθόλου τυχαίο πως σ' όλη την Κεντρική Ευρώπη οι εκκλησίες είναι πιο επιβλητικές απ' τα καστροπαλάτια των βασιλιάδων. Προετοιμαστείτε να αφιερώσετε πολλές ώρες, ολόκληρη τη μέρα στην περιοχή αυτή. Για να φθάσετε στο κάστρο (Hrad), που είναι ψηλά στο λόφο, μπορείτε να πάρετε την πράσινη γραμμή (Α) του Μετρό και να κατεβείτε στη στάση Hradčanská. Εναλλακτικά υπάρχουν λεωφορεία και τραμ (2, 12, 15, 18, 20, 22, 23) που φθάνουν στην ίδια στάση, τα 2 τελευταία θα σας περάσουν κι απ' το γήπεδο της Σπάρτα Πράγας. Μπορείτε να κατεβείτε και μια στάση νωρίτερα (Malostranská), αλλά θα έχει μια μικρή ανηφορική διαδρομή.


Περάστε τους φρουρούς της πύλης (το κάστρο λειτουργεί και σήμερα ως διοικητικό κέντρο) και ξεκινήστε με μια βόλτα στους κήπους του κάστρου, είναι το πιο ψηλό σημείο και δεν θα σας ξαναφέρει ο δρόμος.


Περνώντας την τάφρο θα βρεθείτε στην αυλή του κάστρου. Βρείτε το πιο φθηνό εισιτήριο που περιλαμβάνει είσοδο στον γεμάτο κομψοτεχνήματα Άγιο Βίτο και μην ασχοληθείτε με τις πινακοθήκες.


Αφιερώστε πολλή ώρα μέσα στον Άγιο Βίτο, ο ναός θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε τη μεγάλη διαφορά αντίληψης καθολικισμού και ορθοδοξίας, καθώς τα παρεκκλήσια ήταν τα σημεία επίδειξης του πλούτου της εποχής. Παρακολουθείστε τη μεγάλη αλλαγή φρουράς του κάστρου στην αυλή στις 12:00, είναι τελετή ανάλογη με τη μεγάλη αλλαγή των ευζώνων στον Άγνωστο Στρατιώτη. Κάνετε βόλτα στη γειτονιά του κάστρου, δείτε τη θέα από ψηλά και ΜΗΝ βιαστείτε να πάρετε την κατηφόρα, συνεχίστε τη βόλτα στην ευρύτερη περιοχή, έξω απ' τον περίβολο του κάστρου!


Κατευθυνθείτε δυτικά, προς το μοναστήρι Strahovský klášter (Στραχόβ, εναλλακτικά βόρεια, στο μοναστήρι Loreto, δείτε πιο κάτω). Ενδιάμεσα θα βρείτε καφετέρια/εστιατόριο για στάση ξεκούρασης, με θέα την καμπή και τις γέφυρες του Μολδάβα. Στον απέναντι λόφο, στο Zizkov, δεσπόζει ο μοντέρνος μεγάλος πύργος της τηλεόρασης.


Κινηθείτε βόρεια, εντοπίστε το μοναστήρι Loreto (ή Loreta) με τις μελωδικές καμπάνες, ένα μοναστήρι όπου κάθε σημείο είναι κι ένα κομψοτέχνημα και μην ξεχάσετε να μπείτε στον ιδιαίτερο χώρο με τους θησαυρούς της μονής
 
 

Συμβουλή: μην φθάσετε στο Loreto κουρασμένοι, δεν θα το χαρείτε και θα 'ναι κρίμα! Όπως ο Άγιος Βίτος, έτσι και το Loreto θέλει πολλή ώρα.

Έχοντας γεμίσει εικόνες στη γειτονιά του κάστρου, κατηφορίστε απ' το κάστρο τα σκαλιά προς τη Malá Strana ("Μικρή Πόλη"), σκηνικό για πολλές ταινίες. Στην πλατεία η αναθηματική στήλη της Αγίας Τριάδας, χτισμένη το 1715, θυμίζει την τότε επιδημία της χολέρας.


Στην πλατεία της Malá Strana μπείτε στην εντυπωσιακή μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μετά τον Άγιο Βίτο ίσως η πιο "φορτωμένη". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Απ' την πιο χαμηλή γωνία της εκκλησίας, η οδός Karmelitská θα σας οδηγήσει κατηφορικά προς την εκκλησία Panny Marie Vítězné (της Νικηφόρου Παναγίας) με την κούκλα/Θείο Βρέφος (Bambino) της Πράγας. Πριν όμως, στην 1η γωνία κατηφορίζοντας δεξιά, βρείτε μέσα σε μια στοά την κρυμμένη είσοδο των όμορφων κήπων Vrtba (Vrtbovská zahrada).

Κατηφορίζοντας κι άλλο την Karmelitská, λίγο πιο κάτω φθάνετε στα σκαλιά με τα αδύναμα αγάλματα/μνημείο για τα θύματα του κομμουνισμού. Αμέσως μετά η είσοδος στον οδοντωτό (funicular), που θα σας ανεβάσει στο λόφο Petřín, ένα πάρκο που ανεβαίνουν οι ντόπιοι με κουβερτούλες και καλάθια πικ-νικ. Ιδίως αν έχετε παιδιά μαζί, μπορείτε να μπείτε στο μικρό λαβύρινθο (Maze) με τους παραμορφωτικούς καθρέφτες.



Χαλαρώστε στο λόφο και κατεβείτε δίπλα στο ποτάμι, με κατεύθυνση προς τη γέφυρα του Καρόλου. Ξαναπεράστε απέναντι και περπατήστε ακολουθώντας το ποτάμι προς Β: η Πράγα είναι ένα ατελείωτο αξιοθέατο, ο κτηριακός πλούτος είναι απέραντος, και στις δυο όχθες, π.χ. η αίθουσα συναυλιών Rudolfinum (εικόνα). Στην καμπή του Μολδάβα και στην όχθη του κάστρου ο Μετρονόμος της Πράγας είναι άλλο ένα σημείο συνάντησης. Εκεί ένα γιγάντιο άγαλμα του Στάλιν "επέβλεπε" την πόλη. Το κατεδάφισαν το 1962 και το 1968 τα τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας έκαναν βόλτα στην Πράγα.

Συνεχίστε μέχρι τη γέφυρα Štefánikův most, όπου το εντυπωσιακό κτήριο του Υπουργείου Βιομηχανίας & Εμπορίου. Από εκεί ακολουθώντας τη λεωφόρο προς Ν θα βγείτε ξανά στη Náměstí Republiky. Εναλλακτικά, μπορείτε να "χαθείτε" στα στενά προς ΝΔ, καταλήγοντας την πλατεία του μεσαιωνικού ρολογιού.


Η Πράγα έχει επίσης ενδιαφέροντα ζωολογικό κήπο, με πλήθος ζώων απ' όλες τις ηπείρους. Βρίσκεται αρκετά έξω, Β του Μετρονόμου και πέρα απ' το μαίανδρο του Μολδάβα.


Ο καλύτερος τρόπος για να πάτε είναι παίρνοντας το λεωφορείο 112, απ' τη στάση του Μετρό Nádraží Holešovice (Γραμμή C - κόκκινη). Είναι άλλωστε "η ευκαιρία της ζωής σας" να δείτε από κοντά πολική αρκούδα, που "κινδυνεύει" λόγω "υπερθέρμανσης του πλανήτη"! Φυσικά οι αρκούδες ουδόλως κινδυνεύουν, πολύ πιο πιθανό είναι να εξαφανιστούν νωρίτερα όσοι διαδίδουν τέτοιες απατεωνιές!


Κουραστήκατε στο Ζωολογικό κήπο; Μπορείτε να χαλαρώσετε στο πάρκο Stromovka, το μεγαλύτερο της Πράγας, στο μαίανδρο του Μολδάβα. Γυρίστε στο σταθμό Nádraží Holešovice και περνώντας μπροστά απ' το εκθεσιακό κέντρο Výstaviště του 1891 (εικόνα) φθάσατε κιόλας!


Περνώντας το Πλανητάριο πάρτε κάποιο απ' τα κατηφορικά δρομάκια. Το 1268 ο τότε βασιλιάς έκανε το πάρκο ως βασιλικό κυνηγότοπο, σήμερα θα βρείτε λιμνούλες όπου οι ντόπιοι ταΐζουν φαλαρίδες, πάπιες, φάσες, περιστέρια, κλπ.

Η Πράγα είναι μια όμορφη, ανθρωποκεντρική και καλά οργανωμένη πρωτεύουσα, δεν είναι τυχαίο πως η έδρα όλο και περισσότερων πολυεθνικών είναι πλέον στην Πράγα. Αν δεν την έχετε επισκεφθεί, αξίζει σίγουρα την επίσκεψη κι όχι απαραίτητα με πρακτορείο, το λεωφορείο 119 περιμένει στην πόρτα του αεροδρομίου για να σας μεταφέρει στο Μετρό (γραμμή Α-πράσινη, στάση Nádraží Veleslavín). 

Στην επόμενη ανάρτηση η διαδρομή απ' την Πράγα στο Lausitz, την καρδιά της λιγνιτοπαραγωγής στην Ανατολική Γερμανία. Πράγα-Δρέσδη-Κότμπους. Μείνετε συντονισμένοι!


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου