Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ελλάδα-Κεντρική Ευρώπη οδικώς. Greece-Central Europe road trip travel tips. Μέρος 8 - Part: Γκρατς-Λιουμπλιάνα Graz-Ljubljana.


Συνεχίζουμε το ταξίδι της επιστροφής προς την Ελλάδα με τη διαδρομή Γκρατς Αυστρίας - Λιουμπλιάνα Σλοβενίας μέσω λίμνης Wörthersee Αυστρίας και λίμνης Bled Σλοβενίας.

Θυμίζω πως έχουν προηγηθεί: 
  • στο 1ο μέρος η προετοιμασία και η διαδρομή Ελλάδα-Σκόπια μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία,  
  • στο 2ο μέρος η διάσχιση της Σερβίας μέχρι τα Ουγγρικά σύνορα, 
  • στο 3ο μέρος η Βουδαπέστη,  
  • στο 4ο μέρος η διαδρομή στα παραδουνάβια χωριά, διέλευση από Σλοβακία και διαδρομή μέχρι την Πράγα,  
  • στο 5ο μέρος η Πράγα,  
  • στο 6ο μέρος η διαδρομή Πράγα-Κότμπους-Δρέσδη σαν ημερήσια εκδρομή μέχρι το Lausitz, τη μεγάλη και ιστορική λιγνιτοπαραγωγό περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας, 
  • στο 7ο μέρος η διαδρομή Πράγα - Γκρατς μέσω του κάστρου Karlštejn και της καστροπολιτείας Český Krumlov.


Φθάσαμε στο Γκρατς απόγευμα και φύγαμε πριν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, οπότε στις λίγες ώρες έτσι κι αλλιώς δεν προλάβαμε να δούμε πολλά. Το Γκρατς είναι μια νέα πόλη, ωστόσο έχει κι αυτό το μικρό παλιό του κομμάτι (στην 1η εικόνα η πλατεία Karmeliterplatz), το ποτάμι του (Mur ή Mura) και το κάστρο του, που δεσπόζει σε σχετικά χαμηλό λόφο, εύκολα προσβάσιμο και με τα πόδια. 

Στο λόφο του κάστρου μπορείτε ν' ανεβείτε από διάφορες πλευρές, π.χ. απ' την Karmeliterplatz ή κι απ' τα 260 σκαλιά (Schlossbergsteig ή Russensteig ή Kriegsteig), που κατασκευάστηκαν από Ρώσους αιχμαλώτους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κι οδηγούν απ' την Schlossbergplatz -στην πλευρά του ποταμού- στον Πύργο του Ρολογιού (Uhrturm). Υπάρχει πάντως ...
κι οδοντωτός σιδηρόδρομος (funicular, Schloßbergbahn, κάθε 15΄ στις ώρες λειτουργίας). Το εισιτήριο είναι στα 2,50€ για μια πολύ σύντομη διαδρομή, πάντως αν υπάρχει χρόνος είναι προτιμότερο το ανέβασμα με περπάτημα, ο λόφος είναι χαμηλός. Η είσοδος του οδοντωτού είναι στο δρόμο δίπλα στο ποτάμι, λίγο πιο πάνω απ' το τεχνητό "νησί" στο ποτάμι. Δίπλα στα σκαλιά υπάρχει κι ασανσέρ για τον Πύργο του Ρολογιού (Schloßberglift, εισιτήριο 1,70€).
 

Από το κάστρο θα δείτε το Γκρατς από ψηλά, αλλά δεν είναι Πράγα ούτε και Βουδαπέστη. Υπάρχει επίσης ένα οκταγωνικό κωδωνοστάσιο του 1588, με την 3η μεγαλύτερη καμπάνα της περιφέρειας, τη Liesl, βάρους 4,6 τόνων, που χυτεύθηκε το 1587 και (λένε πως) χτυπά 101 φορές στις 7πμ, 12μμ και 7μμ.


Σε τμήμα του κάστρου έχει διαμορφωθεί μια όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων. Την ετοίμαζαν για συναυλία heavy metal. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Κατεβαίνοντας απ' το κάστρο, το πρωί η πλατεία του Δημαρχείου σφύζει από ζωή, καθώς περνούν τραμ και λεωφορεία. Ωστόσο το βράδυ που φθάσαμε ήταν σχεδόν έρημη από νωρίς.
 

Η σύγχρονη Αυστριακή αρχιτεκτονική αισθητική είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη, καθώς πέρα απ' το "νησί", δίπλα στο ποτάμι υπάρχει και το Kunsthaus, το κτήριο του μουσείου μοντέρνας τέχνης, που είναι εντελώς "ξένο παραμύθι" σε σχέση με το γύρω περιβάλλον. 



Η παλιά πόλη έχει πάντως πιο ενδιαφέρουσες γωνιές. Όσο για την αγορά, οι τιμές σαφώς πιο ακριβές απ' την Ελλάδα. Αφήσαμε το Γκρατς με προορισμό τη λίμνη Μπλεντ της Σλοβενίας, 215χλμ μακριά, και πήραμε τον αυτοκινητόδρομο για το Κλάγκενφουρτ.


Λίγο μετά το Κλάγκενφουρτ, στο ύψος του Tibitsch, υπάρχει ένα Raststation, σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, με ξενοδοχείο κι εστιατόριο πάνω στη λίμνη Wörthersee, ανάμεσα στις Άλπεις. Σταματήσαμε για ένα καφέ με θέα στη λίμνη: με 5€ σε χάρτινο ποτήρι ο καπουτσίνο ήταν ο πιο ακριβός που ήπιαμε σ' αυτό το ταξίδι, πιο ακριβός κι απ' το Cafe Gerbeaud στη Βουδαπέστη. Η θέα πληρώνεται! 

Δεκάδες κότερα και μικρά αθλητικά ιστιοπλοϊκά έδιναν άλλο τόνο στη λίμνη, ενώ στην απέναντι όχθη ο παραλίμνιος δρόμος είχε πολλά τροχόσπιτα. Θέρετρο η λίμνη, ζεστό το καλοκαίρι, ο κόσμος έψαχνε δροσιά.


Απ' το βενζινάδικο πήραμε τη Σλοβένικη εβδομαδιαία αυτοκόλλητη βινιέτα, με 15€, που στο Σλοβένικο έδαφος έπρεπε να κολλήσουμε στην κάτω γωνία του παρμπρίζ, στην πλευρά του οδηγού. Βινιέτα 3ης χώρας κολλημένη, ακόμα κι ο έλεγχος των αρχών γίνεται δύσκολος. 


Λίγο μετά τη λίμνη, στο Rosenbach, άλλο ένα μεγάλο τούνελ, 7,40€ τα διόδια. Να πληρώνεις 7,40€ για να πηγαίνεις 8 χλμ μέσα σε τούνελ με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση δεν είναι ακριβώς ό,τι το καλύτερο, αλλά, όπως έλεγε η Θάτσερ "ΤΙΝΑ", There Is No Alternative". Απ' την άλλη πλευρά του τούνελ είναι το Σλοβενικό έδαφος.



Φθάσαμε νωρίς το απόγευμα στο Μπλεντ και ...απίστευτο μποτιλιάρισμα! Οι Σλοβένοι (και οι Κροάτες κι όχι μόνο) είχαν ξεχυθεί για το Δεκαπενταύγουστο, με τόσο κόσμο μάλλον κι αυτοί θα γεφύρωναν την Πέμπτη με το Σαββατοκύριακο. Με πολλή δυσκολία βρήκαμε παρκάρισμα μπροστά στο σούπερ μάρκετ Mercator (1€/ώρα, με επιτρεπόμενη στάθμευση το μέγιστο 2 ώρες).

 

Η ασυνήθιστα διαυγής λίμνη είναι ένα απέραντο πάρκο αναψυχής: περπάτημα ή ποδηλασία στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης, κολύμπι κάτω απ' το κάστρο, νεροτσουλήθρα, τρενάκι κατάβασης απ' το διπλανό λόφο, μπύρες ή παγωτό σε διάφορα σημεία, βαρκάδα, κωπηλασία, ψάρεμα ή απλά ξάπλα στην όχθη είναι κάποιες απ' τις δραστηριότητες. Μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια περιμένουν τους επισκέπτες.



Το ακριβό (11€) εισιτήριο για μικροσκοπικό κάστρο, σε συνδυασμό με τα 3€ για πάρκινγκ στην κορυφή του λόφου, κάνει την είσοδο στο κάστρο μη ελκυστική.


Ακολουθώντας ωστόσο πλαϊνό μονοπάτι μπορεί κανείς να ανεβεί στο βράχο και να φωτογραφήσει το ίσως πιο διάσημο τοπίο της Σλοβενίας, το νησάκι της λίμνης. Χρειάζονται κατάλληλα παπούτσια και προσοχή πάντως, το μονοπάτι είναι απότομο και κάτω απ' το σημείο φωτογράφησης χάσκει ο γκρεμός. Κι απ' τον περιμετρικό δρόμο πάντως μια χαρά φαίνεται το νησάκι!

Το Μπλεντ απέχει 54χλμ απ' τη Λιουμπλιάνα, λιγότερο από μια ώρα και φθάσαμε εύκολα, όλη η κίνηση ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση, προς το Μπλεντ. Στην επόμενη ανάρτηση η Λιουμπλιάνα, μείνετε συντονισμένοι! 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου