Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη ...Φλώρινα;


Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ξαφνικά ακούμε πως "επιταχύνεται η απανθρακοποίηση". Μιλώντας ο υφυπουργός ενέργειας στις 6/9 στο Southeast Europe Energy Forum στη Θεσσαλονίκη, είπε πως "η διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα θα τεθεί σε νέες βάσεις, θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο δίκαιη για τις εμπλεκόμενες εταιρείες και περιοχές. Προτεραιότητα αποτελεί και η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ (με τον εξορθολογισμό των μηχανισμών αδειοδότησης) καθώς και η ανάπτυξη διαφοροποιημένων υποδομών φυσικού αερίου, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ".

Επίσης "τόνισε πως το γεγονός ότι αφενός οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα, αφετέρου οι μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι πεπαλαιωμένες και πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη δεκαετία συνιστά μεγάλη ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα υπηρετήσουν το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Η Ελλάδα θα επανασχεδιάσει την ενεργειακή της πολιτική, ώστε να καταστεί στρατηγικός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα διασυνδεθεί με τους εταίρους της, για να προωθήσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την μετάβαση προς καθαρότερες πηγές ενέργειας".

Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν πράγματι τα δικά τους προβλήματα, καθώς θέλουν να κάνουν νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής βασισμένα στο δικό τους λιγνίτη, στο δικό τους μαύρο χρυσό, αλλά "κάποιοι" τους τραβούν συνεχώς το χαλί κάτω απ' τα πόδια. Η Κίνα επεχείρησε ενεργειακή διείσδυση και κατασκευή λιγνιτικών ΑΗΣ στα Δυτικά Βαλκάνια, στα πλαίσια της πολιτικής της για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού (One Belt, One Road), αλλά οι χώρες αυτές θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ και οι πρωτοβουλίες της Κίνας δεν προχωρούν. Το τεράστιο λιγνιτικό κοίτασμα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αναξιοποίητο, καθώς το πολιτικό πρόβλημα παραμένει. Έτσι τα χρόνια περνούν και το ενεργειακό έλλειμμα της περιοχής γίνεται χειρότερο, καθώς ούτε το πολυσυζητημένο πυρηνικό στο Μπέλενε της Βουλγαρίας έχει προχωρήσει.  

Αλλά οι ΑΠΕ δίνουν τυχαίο ρεύμα και το σύστημα ηλεκτροδότησης έχει ανάγκη από φορτίο βάσης, αυτό που παντού στα Βαλκάνια δίνουν οι λιγνιτικές μονάδες, μαζί με τα πυρηνικά στο Βουλγαρικό Κοζλοντούι και το Ρουμανικό Τσερναβόντα. Οι ΑΠΕ θέλουν και δίκτυα, χιλιάδες χιλιόμετρα νέα δίκτυα και επαρκή δίκτυα δεν υπάρχουν πουθενά στα Βαλκάνια. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την καταστροφή της Ελληνικής λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής απ' τους απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος είναι "η μεγάλη ευκαιρία". Φυσικά όχι για την Ελλάδα, αλλά ...
για τη Γαλλία, τη χώρα που προωθεί μετά μανίας την απανθρακοποίηση, προκειμένου να πουλήσει νέα πυρηνικά και να μαζέψει κεφάλαια για να αντικαταστήσει τα δικά της, γερασμένα πυρηνικά. Μήπως λοιπόν οι "επενδύσεις που θα υπηρετήσουν το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος" δεν είναι τίποτ' άλλο παρά ένα νέο μεγάλο πυρηνικό στην "ασεισμική" Φλώρινα, που θα δίνει "καθαρό" ρεύμα, απαλλαγμένο απ' το "μιαρό CO2," στην Ελλάδα και σ' όλα τα Βαλκάνια; Και θα υποκαταστήσει τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή με ...πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή; Μήπως έχουμε αποτρελαθεί εντελώς;

Είναι κι αυτό το "θα γίνει πιο δίκαιη για τις εμπλεκόμενες εταιρείες και περιοχές" που μας βάζει σε υποψίες: "σας κλείνουμε τα λιγνιτικά στη Δυτική Μακεδονία, πάρτε ένα πυρηνικό. Και θα σας δίνουμε και Τοπικό Πόρο", αφού θα συνεχιστεί η ηλεκτροπαραγωγή στην περιοχή, που η μεγάλη της υποδομή είναι τα δίκτυα υψηλής τάσης, τα πιο πυκνά στα Βαλκάνια. 

Άλλωστε, μιλώντας ο Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ είπε απειλητικά "η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων". Αλλά δεν είπε τίποτα σχετικό για τη Μεγαλόπολη. Φυσικά η Δυτική Μακεδονία έχει ήδη επενδύσεις, τις οποίες ο Μητσοτάκης τρέχει ανενδοίαστα να τις απαξιώσει.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Ένα πυρηνικό εργοστάσιο θέλει καταρχήν νερό για την ψύξη. Πού θα βρεθεί στη Φλώρινα, όταν η λιγνιτική Μελίτη για χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα με το νερό; Η απάντηση είναι μάλλον στα νερά που τρέχουν στις πλαγιές του Βιτσίου και τα οποία οι αγρότες χρόνια περίμεναν να μαζευτούν για την άρδευση του κάμπου. Και φυσικά υπάρχει ο αγωγός νερού απ' τη λίμνη Πολυφύτου μέχρι τον ΑΗΣ Αμυνταίου, αν χρειαστεί μπορεί και να επεκταθεί.


Η ενέργεια και οι εξοπλισμοί, οι μεγάλες κρατικές προμήθειες, ανέκαθεν σε διάφορες χώρες, χωρίς η Ελλάδα ν' αποτελεί εξαίρεση, ήταν προνομιακό πεδίο για ροή πολιτικού χρήματος. Ο λιγνίτης έδωσε ό,τι είχε να δώσει τις προηγούμενες δεκαετίες, το φυσικό αέριο ίσως δεν έχει πια περιθώρια, καιρός να βρεθεί κάτι νέο, που δεν έχει ξαναέλθει στη χώρα: "επενδύσεις" δεν είπαμε πως χρειαζόμαστε; Να η ευκαιρία! Και τσιμέντα θα πέσουν και σίδερα θα στρωθούν και μεροκάματα θα προκύψουν και ρουσφετολογικές προσλήψεις θα προκύψουν, η χαρά του πελατειακού συστήματος! Και θα συνεχίζει η Γερμανία να παράγει πάνω από 100TWh απ' τις νεότατες λιγνιτικές της μονάδες, αρκετές για να ηλεκτροδοτήσει δυο Ελλάδες, αλλά η χρεοκοπημένη Ελλάδα πρέπει να σβήσει το γρηγορότερο το δικό της λιγνίτη, "για να σώσει τον πλανήτη".

Η κατασκευή πυρηνικού στη Φλώρινα κυκλοφόρησε ως φήμη και δεν αποτελεί διασταυρωμένη πληροφορία. Η σημασία ωστόσο της δημοσιοποίησης της φήμης, προκειμένου να συζητηθεί, είναι προφανής για το δημόσιο συμφέρον, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και να διευκρινίσει πως "όταν λέμε ΑΠΕ, εννοούμε ΑΠΕ και κανένα πυρηνικό δεν κρύβεται από πίσω". Κι όταν λέμε ΑΠΕ, εννοούμε πως διακόπτουμε εδώ και τώρα το τσιμεντάρισμα των βουνοκορφών με τα αιολικά, συνεχίζουμε με Φ/Β σε χέρσες εκτάσεις και στέγες κι εξετάζουμε γεωθερμία, κυματική ενέργεια για τα νησιά, βιομάζα, μορφές που δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον.

Μετά το Three Miles Island, μετά το Chernobyl, μετά τη Fukushima, μετά τις ρωγμές στους Βελγικούς αντιδραστήρες, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στη Δυτική Γερμανία κι εδώ και 2 χρόνια οι πολίτες κυκλοφορούν με ταμπλέτες ιωδίνης, ποιος θέλει πυρηνικό σ' Ελληνικό έδαφος; Και μάλιστα ένα πυρηνικό που εμείς θα χρυσοπληρώσουμε, αλλά άλλοι θα εισπράξουν τα κέρδη; Είπαμε πως είμαστε αποικία χρέους, αλλά όχι κι έτσι! 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου