Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ελλάδα-Κεντρική Ευρώπη οδικώς. Greece-Central Europe road trip travel tips. Μέρος 9 - Part: Λιουμπλιάνα Ljubljana.


Το δρομολόγιο επιστροφής απ' το ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη σταδιακά ολοκληρώνεται και προτελευταίος σταθμός η πρωτεύουσα της Σλοβενίας, η Λιουμπλιάνα. Με μόλις 300 χιλ. πληθυσμό είναι μια μικρή, συμπαθητική πόλη. Ο μύθος που διακινούν λέει πως την πόλη ίδρυσε ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες, όταν φεύγοντας απ' την Κολχίδα ανέβηκε το Δούναβη και μπήκε στον παραπόταμό του, το Λιουμπλιάνιτσα, (Ljubljanica). Εκεί σκότωσε ένα δράκο και ίδρυσε τη Λιουμπλιάνα, οπότε η πόλη έβαλε τους δράκους να φυλάνε μια απ' τις γέφυρες στο ποτάμι.

Θυμίζω πως σε προηγούμενες αναρτήσεις έχουν προηγηθεί:  
  • στο 1ο μέρος η προετοιμασία και η διαδρομή Ελλάδα-Σκόπια μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία, 
  • στο 2ο μέρος η διάσχιση της Σερβίας μέχρι τα Ουγγρικά σύνορα, 
  • στο 3ο μέρος η Βουδαπέστη,  
  • στο 4ο μέρος η διαδρομή στα παραδουνάβια χωριά, διέλευση από Σλοβακία και διαδρομή μέχρι την Πράγα,  
  • στο 5ο μέρος η Πράγα,  
  • στο 6ο μέρος η διαδρομή Πράγα-Κότμπους-Δρέσδη σαν ημερήσια εκδρομή μέχρι το Lausitz, τη μεγάλη και ιστορική λιγνιτοπαραγωγό περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας,  
  • στο 7ο μέρος η διαδρομή Πράγα - Γκρατς μέσω του κάστρου Karlštejn και της καστροπολιτείας Český Krumlov, και 
  • στο 8ο μέρος η διαδρομή Γκρατς-Λιουμπλιάνα μέσω λίμνης Wörthersee Αυστρίας και λίμνης Bled Σλοβενίας.



Λιουμπλιάνα: άλλη μια πρωτεύουσα που έχει την παλιά πόλη της, το ποτάμι της και το κάστρο της. Η καρδιά της πόλης χτυπά γύρω απ' το ποτάμι και 17 γέφυρες υπάρχουν πάνω απ' αυτό. Η πιο έντονη δραστηριότητα ωστόσο εντοπίζεται στη ζώνη απ' τη γέφυρα των δράκων (Zmajski most, Dragon bridge) μέχρι τη γέφυρα των μπαλωματήδων (Šuštarski most, Cobblers' bridge, με τους κίονες). Στο μέσον της ζώνης η πιο πολυσύχναστη γέφυρα, η Tριπλή (Tromostovje, Triple bridge), στο πιο στενό σημείο της κοίτης του Λιουμπλιάνιτσα, ενώνει τη νέα με την παλιά πόλη.


Απ' τη Β πλευρά της Τριπλής γέφυρας η μικρή πλατεία Prešeren, με το άγαλμα του εθνικού ποιητή Prešeren και την κοκκινωπή Φραγκισκανική εκκλησία του Ευαγγελισμού. Απ' τη Ν πλευρά, βγαίνοντας απ' τη γέφυρα αριστερά, ένα όμορφο ...
περιστύλιο, έργο του αρχιτέκτονα της Τριπλής γέφυρας Plečnik, φιλοξενεί μια σκεπαστή αγορά, όπου μπορείτε να βρείτε τη σαφώς υπερεκτιμημένη πάστα torta Ljubljana. Απέναντι απ' τη σκεπαστή υπάρχει και υπαίθρια αγορά, με πάγκους μικροπωλητών για φρούτα και σουβενίρ. Στην απέναντι όχθη, πλήθος ταβερνάκια.

 

Συνεχίζοντας κατά μήκος της σκεπαστής αγοράς και πριν τη γέφυρα των δράκων, απ' την πάνω πλευρά θα βρείτε λίγο πιο πάνω απ' την πλατεία Vodnik και δίπλα στο θέατρο τον κεκλιμένο ανελκυστήρα, που θα σας ανεβάσει στο κάστρο (Funicular, εισιτήριο 2,20€ η μονή διαδρομή). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.



Από εκεί που θα σας αφήσει ο ανελκυστήρας θα πρέπει ν' ανεβείτε λίγες σκάλες για να φθάσετε στο επίπεδο του κάστρου. Όπως και στο Γκρατς έτσι και στη Λιουμπλιάνα ο λόφος είναι χαμηλός κι αν έχετε χρόνο είναι προτιμότερο το ανέβασμα με τα πόδια. Το κάστρο, πρόσφατα ανακαινισμένο, είναι περισσότερο χώρος αναψυχής στις καφετέριες, παρά έχει να επιδείξει κάτι. Καμιά σχέση με τα κάστρα της Τσεχίας. Απ' τα πιο ενδιαφέροντα σημεία το παρεκκλήσι με την οροφή όπου είναι ζωγραφισμένοι οι θυρεοί της Σλοβενίας.


Κατεβαίνοντας απ' το κάστρο θα βρεθείτε στην παλιά πόλη, όπου στην προέκταση του δρόμου απ' την Τριπλή γέφυρα βρίσκεται η πλατεία Mestni και το κτήριο του Δημαρχείου. Από εκεί ξεκινά ο κεντρικός πεζόδρομος της παλιάς πόλης, με πολλά εστιατόρια.

 
 

Μη μείνετε ωστόσο στο κέντρο, προχωρήστε κατά μήκος του ποταμού, μπείτε σε διπλανούς δρόμους, η Λιουμπλιάνα έχει πολλές όμορφες γωνιές. Επηρεασμένη ίσως από τη διπλανή Ιταλία, σε κάθε γωνιά είχε παγωτατζήδικα. Το παγωτό πάντως δεν είχε σχέση με Ιταλία.

 
 
 

Η διαμορφωμένη όχθη του Λιουμπλιάνιτσα, Ν του κέντρου, προσφέρεται για χαλαρό περπάτημα και ηλιοθεραπεία. Πλοιάρια κάνουν την καλοκαιρινή βόλτα στο ποτάμι (10€). Ωστόσο δεν συνιστάται, καθώς η κοίτη είναι στενή/εγκιβωτισμένη, το επίπεδο θέασης χαμηλά και μέσα απ’ το κλειστό πλοιάριο η θέαση είναι καλή μόνο για όσους κάθονται στην πλώρη.


Μια βόλτα στα στενά αποκαλύπτει ένα αξιόλογο απόθεμα στα κρατικά κτήρια, όπως το Κοινοβούλιο με την πρωτότυπα στολισμένη είσοδο (επάνω) και το Ανώτατο Δικαστήριο (στο μέσον). Κατά τα λοιπά, σε πολλούς δρόμους συνυπάρχει το παλιό με το νέο κτήριο, δίνοντας μια ενδιαφέρουσα αντίθεση.

Στα αξιοθέατα θα βρείτε επίσης τους κήπους Τίβολι, ένα πάρκο πολύ κοντά στο κέντρο. Συνιστάται να τους δείτε στη διάρκεια της μέρας, καθώς το βράδυ είναι πολύ σκοτεινοί. Απ' την πόλη τους χωρίζει ο περιφερειακός δρόμος, με πυκνή κυκλοφορία. Για να περάσετε απέναντι με ασφάλεια υπάρχει μια, διόλου ευδιάκριτη από μακριά, μεγάλη υπόγεια διάβαση, ακριβώς στο ύψος του κάθετου στη λεωφόρο κεντρικού διαδρόμου του κήπου (Cankarjeva sesta), μπροστά απ' τη βυζαντινού ρυθμού ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου.

Τέλος, σε κάποιους τουριστικούς οδηγούς θα βρείτε αναφορά στο επίσης υπερεκτιμημένο εστιατόριο As, που δίνει διεύθυνση Čopova ulica 5a. Η Čopova είναι ο πεζόδρομος που ανηφορίζει αριστερά της Φραγκισκανικής εκκλησίας, αλλά δεν θα το βρείτε εκεί, καθώς είναι χωμένο σε μια εσωτερική αυλή. Θα κατηφορίσετε τη Čopova, θα στρίψετε δεξιά στον εσωτρικό δρόμο και θα βρείτε την είσοδο προς την αυλή σε μια στοά (Knafelj pass).

Η Αυστρία και η Σλοβενία ήταν οι πιο ακριβές χώρες του ταξιδιού, σε σχέση με τις τιμές στην Ελλάδα. Φουλάρισμα στο αυτοκίνητο και φύγαμε απ’ τη Λιουμπλιάνα με προορισμό τον τελευταίο σταθμό πριν την Ελλάδα, το Βελιγράδι, 531χλμ μακριά, μέσω Κροατίας. 

Στην επόμενη ανάρτηση το Βελιγράδι και η επιστροφή στην Ελλάδα, με είσοδο από Ευζώνους. Μείνετε συντονισμένοι!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου