Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Γερμανία, Σεπτέμβριος 2019: Ακόμα ένας αποτυχημένος διαγωνισμός για νέα χερσαία αιολικά.


Το 2000 ο Γερμανικός νόμος για τις ΑΠΕ (EEG) πρόβλεψε εξωφρενικές επιδοτήσεις επί μια 20ετία για τα νέα αιολικά κι ένα τέρας δημιουργήθηκε στους κάμπους. Ένα τέρας που θέριεψε τις αντιδράσεις των πολιτών και συνέβαλε στο να στραφούν μαζικά στις εκλογές προς την κάλπη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Αλλά τώρα τα 20 χρόνια τελειώνουν και, χωρίς τις εξωφρενικές επιδοτήσεις, το ενδιαφέρον για νέα αιολικά εξανεμίστηκε.

Στις 10 Σεπτέμβρη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur ανακοίνωσε τ' αποτελέσματα του διαγωνισμού με ημερομηνία υποβολής προσφορών 1/9/2019. Ο διαγωνισμός ήταν για 500MW νέων χερσαίων αιολικών και δόθηκαν 22 συνολικά προσφορές, για συνολικά 187MW. Μία προσφορά αποκλείστηκε λόγω έλλειψης επιλεξιμότητας και 313MW έμειναν κυριολεκτικά στ' αζήτητα.  Η εκ των προτέρων καθορισμένη απ' το διαγωνισμό μέγιστη ενίσχυση ήταν 6,20c/kWh (62€/MWh) και δεν μειώθηκε απ' τις προσφορές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως, συγκρινόμενα με τα Φ/Β, τα χερσαία αιολικά είναι ιδιαίτερα ακριβή τεχνολογία.

64,2 MW, κατανεμημένα σε τέσσερις προσφορές, ήταν για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Έξι προσφορές, για συνολικά 30,2 MW, ήταν για το Σλέσβιχ-Χολστάιν, ενώ οι υπόλοιπες 11 προσφορές ήταν για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (2), το Βρανδεμβούργο (1), την Έσση (1), την Κάτω Σαξονία (2), το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (2), τη Σαξονία (1) και τη Θουριγγία (2). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Η επόμενη ημερομηνία υποβολής προσφορών για χερσαία αιολικά είναι η 1η Οκτωβρίου 2019, αλλά ήδη απ' το 2018 με τόσους διαγωνισμούς στη σειρά να αποτυγχάνουν συνεχώς και το ενδιαφέρον για νέα έργα να επικεντρώνεται σε Φ/Β, κανείς δεν είναι αισιόδοξος. Όλοι πια περιμένουν τις ανακοινώσεις ...
της Μέρκελ στις 20 Σεπτεμβρίου, με νέο πακέτο πολιτικής, αλλά, αν δώσει νέες επιδοτήσεις, μετά να μην αναρωτιούνται για ποιο λόγο θα συνεχίσει να γεμίζει όλο και περισσότερο η κάλπη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Πρόσφατα άλλωστε είδαμε να τα λέει η Handelsblatt: Der Ausbau der Windkraft stößt an Grenzen - Η επέκταση της αιολικής ενέργειας φθάνει στα όριά της. 

Η Γερμανία πάντα προσπαθεί να εξάγει τα δικά της προβλήματα στους γείτονες κι εταίρους, οπότε μην αναρωτηθείτε για ποιο λόγο το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα, που ετοιμάζει ήδη η ΝΔ, κατά πάσα βεβαιότητα θα προβλέπει κι άλλα αιολικά στις Ελληνικές βουνοκορφές. Κάποιος πρέπει να θυσιαστεί για να σωθούν οι Γερμανικές θέσεις εργασίας κατασκευής ανεμογεννητριών κι οι χρεοκοπημένοι είναι πάντα ένας εύκολος στόχος. Ιδίως αν διαθέτουν πρόθυμους πολιτικούς.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου