Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ελλάδα-Κεντρική Ευρώπη οδικώς. Greece-Central Europe road trip travel tips. Μέρος 7 - Part: Πράγα-Γκρατς Prague-Graz, Karlštejn-Český Krumlov.


Ξεκινούμε πρωί-πρωί το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα, φεύγοντας απ' την Πράγα κι ακολουθώντας αυτή τη φορά διαφορετική διαδρομή, με κατεύθυνση προς Αυστρία. Θυμίζω πως έχουν προηγηθεί:  
  • στο 1ο μέρος η προετοιμασία και η διαδρομή Ελλάδα-Σκόπια μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία,  
  • στο 2ο μέρος η διάσχιση της Σερβίας μέχρι τα Ουγγρικά σύνορα,  
  • στο 3ο μέρος η Βουδαπέστη,  
  • στο 4ο μέρος η διαδρομή στα παραδουνάβια χωριά, διέλευση από Σλοβακία και διαδρομή μέχρι την Πράγα, 
  • στο 5ο μέρος η Πράγα,  
  • στο 6ο μέρος η διαδρομή Πράγα-Κότμπους-Δρέσδη σαν ημερήσια εκδρομή μέχρι το Lausitz, τη μεγάλη και ιστορική λιγνιτοπαραγωγό περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας.

Πρώτη στάση στο κάστρο Karlštejn, ένα ιστορικό μεσαιωνικό κάστρο, έδρα των τότε βασιλιάδων της Βοημίας. Βρίσκεται 35χλμ ΝΔ της Πράγας, εύκολα προσβάσιμο με ΙΧ. Στους πρόποδες του λόφου του κάστρου ένα μικρό χωριό υποδέχεται σήμερα τους επισκέπτες του κάστρου.

 

Ο Κάρολος Δ' ίδρυσε το κάστρο το 1348 κι η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1365. Χρησίμευε ως ...
προσωπική του κατοικία και χώρος φύλαξης των βασιλικών θησαυρών, ανάμεσα στους οποίους τα Κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας και οι συλλογές του ιερών λειψάνων. Χωμένο σε μια κοιλάδα και κρυμμένο από παντού, απ' το άνοιγμα της κοιλάδας δέσποζε στη Βοημία.
 


Οι Τσέχοι εκμεταλλεύονται πολύ τον τουρισμό και μια μπάντα υποδέχεται τιμητικά τους επισκέπτες, με σύντομη απομίμηση μεσαιωνικών σαλπίγγων, κάθε φορά που ξεκινά μια ξενάγηση. Υπήρχε ξενάγηση στα αγγλικά και την ακολουθήσαμε. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Το κάστρο εξαιρετικά καλοδιατηρημένο, καθώς μετά τους πολέμους του 1480 αποκαταστάθηκε στο 16ο και στο τέλος του 19ου αιώνα. Περισσότερο έχει να επιδείξει την ανηφορική δαιδαλώδη κατασκευή σε πέντε κτηριακά επίπεδα, που κορυφώνεται στον ύψους 60μ μεγάλο πύργο. Εσωτερικά ωστόσο είναι πολύ λιτό, οι τοίχοι είναι γυμνοί, υπάρχουν λίγα έπιπλα που αναπαριστούν την εποχή του Καρόλου Δ΄ και αρκετοί πίνακες, πορτραίτα βασιλέων & ευγενών. Μην περιμένετε να δείτε Βερσαλλίες, πάντως διατίθεται για γάμους κι άλλες εκδηλώσεις.

 

Εκτίθενται επίσης αντίγραφα/απομιμήσεις των βασιλικών κοσμημάτων της Βοημίας, τα αληθινά φυλάσσονται στην Πράγα. Κι ακόμα η κάρα ενός μεγάλου κροκόδειλου, για τον οποίο ο τοπικός θρύλος λέει πως είναι το κεφάλι του δράκου που σκότωσε ο βασιλιάς όταν έχτισε το κάστρο.


Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο κάστρο Karlštejn πήραμε τον επαρχιακό δρόμο για την καστροπολιτεία του Český Krumlov. 165χλμ Ν του Karlštejn και 2,5 ώρες δρόμος, ενώ αν ερχόμασταν κατευθείαν από Πράγα, χωρίς να περάσουμε απ' το Karlštejn, θα παίρναμε το δρόμο για το Μπρνο και μέσω České Budějovice θα φθάναμε σε 175χλμ-2,5 ώρες. Οπότε πραγματικά η παράκαμψη για το Karlštejn είναι μικρή κι αξίζει τον κόπο.  

Στο Český Krumlov το παρκάρισμα με παρκόμετρο δίπλα στο βενζινάδικο της MOL εύκολο αν έχεις κέρματα (10 κορόνες για 90΄) και βολικά κοντά στην είσοδο της καστροπολιτείας. Μαζί με μας, ατελείωτο το πλήθος των τουριστών, σαν στο ρολόι της Πράγας. Κυρίως απωανατολικής προέλευσης, αλλά και Τσέχοι και, φυσικά, ακούσαμε κι Ελληνικά.


Χτισμένο από το 1240 σε φυσικά οχυρή θέση, πάνω σε λόφο που περικλείεται από μαίανδρο ενός παραπόταμου του Μολδάβα και μέσα σε κοιλάδα, το Český Krumlov είναι μια ζωγραφιά που δεν τη χορταίνει το μάτι.


Κατηφορίζοντας τον κεντρικό πεζόδρομο, φθάσαμε στην πλατεία, όπου το πλήθος άρχισε να πυκνώνει κι άλλο. Στην ξύλινη γέφυρα επικρατούσε το αδιαχώρητο, οι φωτογραφικές μηχανές είχαν πάρει φωτιά!


Ανηφορίσαμε σταδιακά για το κάστρο, το 2ο μεγαλύτερο της Τσεχίας. Στη μικρή γέφυρα πάνω απ' την περιμετρική τάφρο του κάστρου, όλοι σκυμμένοι στα κάγκελα: δυο καφέ αρκούδες έπαιζαν με το νερό ενός μικρού καταρράκτη κι όταν κουράστηκαν βάλθηκαν ν' απολαύσουν το γεύμα τους.

 
 
 

Στο εσωτερικό του κάστρου επίσης πολύς κόσμος, στους προμαχώνες το πλήθος που προσπαθούσε να πάρει φωτογραφίες θύμιζε Αυγουστιάτικο ηλιοβασίλεμα στην Οία. Μετά το τεράστιο κάστρο της Πράγας, το κάστρο του Český Krumlov και το κάστρο Karlštejn, το κάστρο Spilberk του Μπρνο απλά δεν λέει κάτι, είναι εκτός σύγκρισης!

Μαγευτικό το Český Krumlov, ωστόσο ο προορισμός για διανυκτέρευση ήταν το Γκρατς της Αυστρίας, στα 310χλμ και 4 ώρες μακριά.

Η βενζίνη στην Αυστρία είναι πιο ακριβή απ' την Τσεχία, οπότε φουλάρισμα στα σύνορα. Σύμφωνα με το fuelo.net, εκείνες τις ημέρες τα βενζινάδικα της ONO στο Dolní Dvořiště, τελευταίο χωριό της Τσεχίας στη διαδρομή προς το Λιντς, είχαν την πιο φθηνή τιμή σ' όλη τη χώρα. Πράγματι, το βενζινάδικο πάνω στην τελευταία διασταύρωση είχε χαμηλή τιμή κι εκεί αγοράσαμε και τη 10ήμερη αυτοκόλλητη βινιέτα της Αυστρίας, με 9,20€, που έπρεπε να κολλήσουμε ψηλά και στο μέσο του παρμπρίζ.

Η έκπληξη ήταν πως αμέσως μετά βρήκαμε Duty Free, ενώ στο Τσεχικό έδαφος υπάρχουν καζίνο, περίπου όπως στη Γευγελή. Τσεχία κι Αυστρία είναι στην ΕΕ, δεν είχε νόημα το Duty Free και οι τιμές δεν ήταν ενδιαφέρουσες.

Στον περιφερειακό του Λιντς είχε μεγάλη κίνηση φορτηγών, που έκανε δύσκολο το να βλέπουμε τις πινακίδες στο δρόμο. Για άλλη μια φορά η πλοήγηση ήταν εκεί για να βοηθήσει. Οι Άλπεις μας περίμεναν συννεφιασμένες και Άλπεις σημαίνει τούνελ. Για κάποια απ' αυτά δεν ισχύει η βινιέτα, υπάρχουν διόδια. Συναντήσαμε δυο τέτοια στα μισά του δρόμου απ’ το Λιντς για το Γκρατς (Bosruck tunnel, ήθελε 5,50€) και λίγο πριν το Γκρατς (Gleinalm tunnel, επίσης 5,50€, αν το έχω συγκρατήσει σωστά -διόρθωση 16/9/19 η τιμή είναι 9,00€ κι όχι 5,50€). Φθάσαμε αργά τ' απόγευμα στο Γκρατς κι εκεί μπερδευτήκαμε, καθώς η πλοήγηση επέμενε να διασχίσουμε μια πλατεία που έπαιζαν παιδιά, προκειμένου να φθάσουμε στο ξενοδοχείο. Τελικά αποδείχθηκε πως η πλοήγηση ήταν και πάλι σωστή!

Στην επόμενη ανάρτηση το Γκρατς κι η διαδρομή προς Λιουμπλιάνα, μέσω λίμνης Wörthersee και λίμνης Bled. Μείνετε συντονισμένοι!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου