Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Από 3 Ιουλίου 2021 η Κρήτη ηλεκτροδοτείται μέσω Πελοποννήσου ή μήπως μέσω ...Τουρκίας;

Με μια περήφανη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε τα ξημερώματα της 3/7/2021 η λειτουργία του υποβρύχιου καλωδίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με την Κρήτη, αυτό που είναι γνωστό και ως "μικρή διασύνδεση". Μια διασύνδεση που συζητιόταν δεκαετίες πριν και απορριπτόταν ως πανάκριβη λύση, ενώ μέχρι και τη θητεία Αθανασόπουλου ως επικεφαλής της ΔΕΗ προκρινόταν η κατασκευή μονάδων αερίου στην Κορακιά της Κρήτης.

Ωστόσο, την Κορακιά την έφαγαν τα κοράκια, που λυμαίνονται το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας κι αντί για μονάδες αερίου στην Κρήτη είδαμε να κατασκευάζεται η φαραωνική μονάδα αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Μια μονάδα που έγινε χωρίς να υπάρχει αγωγός αερίου για την τροφοδοσία της, αλλά, κι όταν κάποτε πήγε το αέριο, διαπίστωσαν πως το δίκτυο 400kV δεν επαρκούσε, αναμένοντας την ολοκλήρωση του "Δυτικού διαδρόμου", της καλωδίωσης που έχει σταματήσει εδώ και χρόνια κάπου στα Καλάβρυτα.

Εν τω μεταξύ η Πελοπόννησος κι η Στερεά Ελλάδα έχουν τιγκάρει στα αναξιόπιστα αιολικά, που όταν φυσά δεν έχουν πού να "εγχύσουν" το εντελώς κουτουρού ρεύμα τους και περίμεναν ως "μάνα εξ ουρανού" τη διασύνδεση της Κρήτης, για να ξεφορτώσουν πραμάτεια, μαζί με τη μονάδα αερίου της Μεγαλόπολης.

Αλλά, αλίμονο! Η εκτόξευση της τιμής του αερίου έκανε τις μονάδες αερίου πανάκριβες και ξαφνικά είδαμε στο μεγαλύτερο ΑΗΣ της χώρας, το λιγνιτικό ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, να δουλεύουν τέσσερις (4) πύργοι ψύξης, δηλαδή οι μονάδες 1 έως και 4. Τώρα πώς γίνεται με την τιμή του δικαιώματος εκπομπής να φθάνει στα €58 και να μην "παίζει" το παραμύθι του "πανάκριβου" λιγνίτη, αυτό ούτε καν ένας πολιτικός απατεώνας του διαμετρήματος του Μητσοτάκη ή του "θέλετε καρκίνο στην Πτολεμαΐδα" Τσίπρα δεν θα μπορέσει να σας το εξηγήσει.

Κατόπιν αυτών, όπως είδαμε στην εικόνα της αρχής, το πρωινό της Δευτέρας 5/7/2021 εισάγουμε, πάντα με εθνική περηφάνια, βεβαίως-βεβαίως, 513MW από Τουρκία μεριά, απ' την ίδια Τουρκία που έκανε την ΑγιαΣοφιά τζαμί κι απειλεί κάθε τόσο τα νησιά μας. Και στις 4 το απόγευμα, ώρα χαμηλής ζήτησης ηλεκτρισμού, παίρνουμε 553MW. Οπότε μπορούμε να αναρωτιόμαστε, αν εισάγουμε τόσο πολύ ρεύμα απ' την Τουρκία για να ηλεκτροδοτούμε την Κρήτη, τώρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το καλώδιο.

Άλλη μια επιτυχία της υπερήφανης "εθνικής" ενεργειακής πολιτικής της τελευταίας 20ετίας!

Τα 513MW και τα 553MW είναι ουσιαστικά δυο δικές μας μονάδες των 300MW, θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να τα παίρνουμε απ' τον δικό μας ΑΗΣ Αμυνταίου, που ο Σύριζα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να τον κλείσει και φυσικά δεν περιμένουμε πως θα κάνει κάτι καλύτερο ο Μητσοτάκης ή το ξεπουλημένο Κιναλ. Με τις σημερινές τιμές αερίου μια χαρά θα δούλευε ο ΑΗΣ Αμυνταίου, αν τον είχαν εξοπλίσει με τα κατάλληλα συστήματα αντιρρύπανσης. Ακριβώς όπως δουλεύουν οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, εξοικονομώντας πολύτιμο συνάλλαγμα για τη χώρα.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου