Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Οι διεθνείς τιμές καυσίμων αποτελειώνουν την ηλεκτροπαραγωγή, τους πολίτες, την οικονομία, τη χώρα ...

Ξεπέρασε και τα 39€/Mwh η τιμή του φυσικού αερίου, (συμβόλαιο ενός μήνα Dutch TTF Calendar Month), καθώς η ανάκαμψη των οικονομιών από το μούδιασμα της πανδημίας έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση πραγματικής ενέργειας, τη στιγμή που οι "Α"ΠΕ αποδεικνύονται σύντομο Πανευρωπαϊκό ανέκδοτο. Φθάνοντας στα 39,850, μιαν ανάσα απ' την τιμή-ορόσημο των 40€/Mwh, το φυσικό αέριο αποδεικνύεται μια εντελώς πανάκριβη επιλογή για ηλεκτροπαραγωγή, οδηγώντας τις τιμές της αγοράς σε νέα υψηλά.


Κατόπιν αυτού η τιμή επόμενης ημέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε αισίως τα 142€/Mwh για τις μεσημβρινές ώρες της 29/7/2021 και, βεβαίως, αναμένονται ακόμα πιο υψηλές μέγιστες τιμές τις επόμενες ημέρες, καθώς η πρόβλεψη είναι πως η επόμενη Δευτέρα, 2/8, θα είναι η πιο ζεστή ημέρα. Το πολύ ενδιαφέρον στο διάγραμμα είναι πως τις νυχτερινές ώρες, που η ζήτηση ηλεκτρισμού μειώνεται, η τιμή είναι οριακά κάτω απ' τα 85€/Mwh! Ρίξ 'τε μια ματιά στα συμβόλαια που έχετε με τους παρόχους σας, να δείτε σε ποια τιμή δεν πληρώνετε Ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος: στα 48; Στα 50 ίσως; Στα 60, στην καλύτερη περίπτωση;

Σ' αυτές τις τιμές αερίου και της αγοράς η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη είναι ανταγωνιστική, ακόμα και με τα χάλια στα οποία σκόπιμα την έχουν φέρει, αλλά φυσικά μην περιμένετε κανένα Υπουργό-Πινόκιο να σας το πει! Λόγω καύσωνα λοιπόν, όχι του μετεωρολογικού, αλλά αυτού που προκαλεί η τιμή του φυσικού αερίου, αίφνης βλέπουμε να δουλεύουν τέσσερις από τις 5 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, να δουλεύει ο ΑΗΣ Μελίτης, να δουλεύει η Μεγαλόπολη 4. 

Μέχρι 1.398MW απ' το λιγνίτη προβλέπεται στον προγραμματισμό να παίρνουμε τις ώρες αιχμής της 29/7/2021 και κανείς δεν έχει την τσίπα να πει πως το σύστημα ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τον εγχώριο λιγνίτη, τον για 60 χρόνια δικό μας μαύρο χρυσό! Κανείς δεν έχει την τσίπα να πει πως σ’ αυτές τις τιμές μια χαρά ανταγωνιστικός θα ήταν ο ΑΗΣ Αμυνταίου, που έσπευσε ο Σύριζα να τον κλείσει, προκειμένου να κάνει χώρο για το υγροποιημένο αέριο των ΗΠΑ. Κανείς δεν έχει την τσίπα να πει πως έπρεπε ήδη να έχουμε την Πτολεμαΐδα 5, τη νέα και υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα, που θα έμπαινε πρώτη στο Σύστημα.

Κανείς επίσης δεν έχει την τσίπα να πει πως η ΔΕΗ του Στάση, του Χατζηδάκη και του Μητσοτάκη ζήτησε να θέσει εκτός λειτουργίας απ' τον Αύγουστο 2021 όλες τις λιγνιτικές μονάδες και ν' αφήσει τη χώρα χωρίς ρεύμα! Και πως τις είχε ήδη σβήσει μέσα στον Ιούλιο, σαν τις μωρές παρθένες της Ευαγγελικής παραβολής, για ν' αναγκαστεί να τις ξανανάψει μόλις ανέβηκαν οι θερμοκρασίες κι αυξήθηκε λίγο η ζήτηση! Οδηγούν το σύνολο της χώρας σε ενεργειακή φτώχεια, έχοντας δέσει την ...
ηλεκτροπαραγωγή σ' ένα πανάκριβο καύσιμο. Και εξαντλούν και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, εισάγοντας όχι μόνο φυσικό αέριο, αλλά και έτοιμο ηλεκτρισμό.

Κι από κοντά κι η τιμή του πετρελαίου, να απειλεί να σπάσει τη μακροχρόνια καθοδική γραμμή τάσης, που βλέπουμε στο διάγραμμα για την τιμή του συμβολαίου μπρεντ ενός μήνα. Δεν θα θέλαμε με τίποτα να δούμε το 8 μπροστά απ' την τιμή, πολύ περισσότερο το 9: δεν θα υπάρχει πλέον άνω όριο για την τιμή και για μια ενεργειακά πλήρως εξαρτημένη οικονομία, όπως έκανε την Ελλάδα ο Μητσοτάκης, θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Ότι οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων παρουσιάζουν κυκλικότητα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό κι ο Αθανασόπουλος, όταν ήταν Πρόεδρος της ΔΕΗ, είχε ισομοιράσει τις επενδύσεις: δυο λιγνιτικές μονάδες, δυο μονάδες λιθάνθρακα, δυο μονάδες αερίου. Όχι όλα τ' αυγά σ' ένα καλάθι κι αυτό είχε τη μανατζερίστικη λογική του, μπορούσε κανείς να το αποδεχθεί. Κι ας ήταν τότε η τιμή του λιθάνθρακα σε ιστορικά υψηλά.

Επίσης γνωστό εδώ και δεκαετίες είναι ότι ο Ελληνικός λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, ήταν για 60 χρόνια η ασπίδα της χώρας απέναντι στις ανόδους των διεθνών τιμών. Εκείνο που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό ήταν πως θα βρισκόταν Ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τη χώρα έρμαιο στις ορέξεις των διεθνών κερδοσκόπων. Αλλά τι άλλο να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που η κύρια μέριμνά της είναι πώς να κάνει άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

1 σχόλιο: