Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Τρέχει πλέον με 160 και στο δρόμο της εξοντώνει καταναλωτές! Μαντέψτε τι είναι!


Οι παρατεινόμενες υψηλές θερμοκρασίες έχουν αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρισμού κι όταν ένα προϊόν έχει ζήτηση, ανοίγει η όρεξη των κερδοσκόπων. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με τον ηλεκτρισμό, καθώς από αγαθό δημόσιας ωφέλειας το μετέτρεψαν σε ένα ακόμα χρηματιστηριακό προϊόν, προκειμένου να δημιουργούν χρηματοοικονομικά κέρδη με τον αέρα. Θαυμάστε λοιπόν το διάγραμμα με τις τιμές ηλεκτρισμού για τις 31/7, πώς η τιμή έχει "καρφωθεί" ελαφρά πάνω απ' τα 160€/Mwh.


Η αιτία βεβαίως δεν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά η σύνθεση του ενεργειακού μείγματος, το οποίο έχουν προωθήσει όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις: το φορτίο βάσης καλύπτεται πλέον από μονάδες φυσικού αερίου, ένα 100% εισαγόμενο καύσιμο. Ήδη χθες, χωρίς ανάσα, η τιμή του φυσικού αερίου Dutch TTF Calendar Month βρέθηκε χωρίς ανάσα πάνω κι απ' τα 41€/Mwh κι αυτό ανάγκασε τους ξεφτιλισμένους που παίρνουν αποφάσεις στη χώρα να προσφύγουν για ακόμα μια φορά στις λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου ν' αποφύγουν το μεγαλοπρεπές μπλακάουτ εν μέσω καύσωνα.


Τα 160€/Mwh είχε ήδη περάσει η τιμή του ρεύματος και για τις 30/7, για 4 μόνο ώρες. Αλλά, δείτε και στα δυο διαγράμματα, πόσο έχει πάει η ελάχιστη τιμή, για τις νυχτερινές ώρες, που η ζήτηση μειώνεται.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.


Για να εμπεδώσετε μάλιστα καλύτερα τι συμβαίνει τις νυχτερινές ώρες, που επειδή κοιμόμαστε ...
μειώνεται η ζήτηση ηλεκτρισμού, δείτε τον πίνακα με τα ωριαία στοιχεία παραγωγής και τιμής για τις 31/7, πάντα απ' το Χρηματιστήριο Ενέργειας: 150€/Mwh στις 2 και τις 3 ή ώρα μετά τα μεσάνυχτα! Ένα μεγάλο πάρτι κερδοσκοπίας έχει στηθεί στο Χρηματιστήριο και τα θύματα, ως συνήθως, θα είμαστε οι καταναλωτές. Πού είναι ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους απέναντι στην κερδοσκοπία; 


Για να καταλαβαίνουμε μάλιστα καλύτερα πώς εξελίσσεται η κερδοσκοπία με την τιμή του ρεύματος, δείτε στον πίνακα την εξέλιξη της τιμής την τελευταία εβδομάδα. Προσέξατε πως η "ελάχιστη τιμή" μέσα σε μια εβδομάδα εκτοξεύθηκε απ' τα 48,79 στα 102,84€/Mwh; Τι ακριβώς μεταβλήθηκε στα κοστολογικά στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής μέσα σε μια εβδομάδα; Βγήκε κανένας απ' τους διακοσμητικούς υπουργούς να εξηγήσει για ποιο λόγο αυξήθηκε πάνω από 100% η τιμή του ρεύματος; Και τι θα κάνει για να προστατεύσει τους καταναλωτές απ' την αισχροκέρδεια, που παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας;


Όχι βέβαια! Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να "επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες". Έχουμε Ελληνική κυβέρνηση ή μαριονέτες των Γερμανών;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου