Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

ΔΕΗ ΑΕ & ΥΠΕΝ: όταν τα παθήματα επί 2 χρόνια δεν γίνονται μαθήματα, τι άλλο περιμένει κανείς;


Πριν δυο χρόνια, την Πρωταπριλιά του 2017, το εθιμικό δημοσίευμα του ιστολόγιου έκανε το διαδίκτυο να βουίξει: Τεράστιο κοίτασμα λιθίου ανακαλύφθηκε στο λιγνίτη της περιοχής Φλώρινας! Φαίνεται πως σε κάποιους οι "θεωρίες συνωμοσίας" ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία ώστε να μην προσέχουν ιδιαίτερα το ημερολόγιο. Ανάμεσα σ' αυτούς που διακίνησαν το Πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα ως αληθινό ήταν κι ένας που εκλέχτηκε πρόσφατα Ευρωβο[υ]λευτής, αποδεικνύοντας πως όσο κι αν κάποιος αυτοπροβάλλεται ως "λύση", αυτή είναι ακόμα μακριά για τον Ελληνισμό. 

Το δημοσίευμα έλεγε πως το κοίτασμα λιθίου βρίσκεται κάτω απ' το λιγνίτη στο λιγνιτωρυχείο του Αμύνταιου και λίγο αργότερα, στις 10/6/2017, μια πρωτοφανούς έκτασης κατολίσθηση κατέστρεψε ένα λιγνιτωρυχείο που έφθανε σταδιακά στο τέρμα της ζωής του, έχοντας δουλέψει επί περίπου 30 χρόνια. Το ιστολόγιο κάλυψε απ' την πρώτη στιγμή την καταστροφή, με πολλές αναρτήσεις. Με τη συμπλήρωση δυο χρόνων απ' την κατολίσθηση, ας τις θυμηθούμε (απ' την παλαιότερη προς τη νεότερη), ξεκινώντας απ' την ανάρτηση της αμέσως επόμενης ημέρας στη σελίδα του Facebook. Κάποιες έχουν μόνο έμμεση αναφορά στην καταστροφή:


Δυο χρόνια μετά την καταστροφή έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα πως η ΔΕΗ ΑΕ μας φλόμωνε στα ψέματα όταν ...
στις 1.9.2017, στο σχετικό "Δελτίο Τύπου" έλεγε πως "Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα.": Όχι μόνο δεν υπήρξε η οποιαδήποτε ενημέρωση, αλλά η ΔΕΗ ΑΕ "δούλεψε" και το Συνήγορο του Πολίτη πως δήθεν είχε πρόθεση να κάνει σχετική ενημέρωση και "δεν πρόκανε". Και το ΥΠΕΝ, που υποτίθεται πως είναι εποπτεύουσα Αρχή, σφυρίζει αδιάφορα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Είναι σαφές πως η κατολίσθηση οφείλεται σε ανθρωπογενείς αιτίες, καθώς συνέβη σε τεχνικό έργο και δεν ήταν μια κατολίσθηση από φυσικές αιτίες, όπως π.χ. συμβαίνει στις πλαγιές των Αγράφων ή του Χελμού. Η ανώτατη ιεραρχία, που χειρίστηκε την υπόθεση, φρόντισε για ένα μεγαλοπρεπές κουκούλωμα επί μια διετία, μη τυχόν και γίνει γνωστό κάτι που θα μπορούσε να την εκθέσει στα μάτια των Αρχών. Αλλά η συμπεριφορά αυτή δεν αξίζει στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ και ιδίως σ' εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους απ' την κατολίσθηση. Απλά η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, που κάπου στο 2007 είχε πει πως η Ελλάδα  χρεοκόπησε ηθικά. (Για όσους δεν θυμούνται ή αγνοούν το Στεφανόπουλο, ήταν εκείνος ο πολύ στενός συνεργάτης και κορυφαίος Υπουργός του κανονικού Καραμανλή, που δεν μπορούσε ούτε να μυρίσει το Μητσοτακέικο).

Δυο χρόνια μετά την κατολίσθηση τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα ούτε στη ΔΕΗ ΑΕ ούτε στο ΥΠΕΝ και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία των υπόλοιπων ορυχείων και των εργαζομένων τους απ' τις αιτίες που γκρέμισαν το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου. Η δικαστική έρευνα "συνεχίζεται" περίπου όπως η δίκη για το σκάνδαλο των χαμένων 700 εκατ. € της Proton Bank, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχουν πορίσματα των Επιθεωρήσεων Περιβάλλοντος και Μεταλλείων. Ας φυλάξει η Αγία Βαρβάρα απ' τα χειρότερα ... 


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου