Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Φυσικό αέριο: ακόμα δεν μπήκε ο Φεβρουάριος κι αδειάζουν οι αποθήκες στην ΕΕ! Τι θα κάνει η τιμή του αερίου.


Στις 1/2/2022 τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είχαν μειωθεί στο μόλις 37,45% της χωρητικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύει το AGSI+ (Aggregated Gas Storage Inventory) του Gas Infrastructure Europe, που είναι ένωση 68 εταιρειών διαχείρισης αγωγών, αποθηκών και τερματικών LNG από 27 χώρες. Στις 1/2/2021 τα αποθέματα ήταν 574,2984TWh, ενώ στις 1/2/2022 τα αποθέματα είναι μόλις 418,0330TWh. Στις 417,3061TWh είχαν μειωθεί τα αποθέματα στις 26/2/2021, δηλαδή φέτος έχουν ήδη καεί νωρίτερα τα αποθέματα 25 ημερών και η κατάσταση καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το 37,45% είναι μέσος όρος, αλλά δεν είναι όλες οι χώρες στην ίδια κατάσταση: στην καλύτερη θέση είναι η Πορτογαλία, με 80,15% πληρότητα κι ακολουθεί η Βρετανία με 71,49%. Στον αντίποδα, στη χειρότερη θέση της ΕΕ η Αυστρία, που είναι στο μόλις 22,01% και η Ολλανδία στο μόλις 26,23%. Στις 1/2/2022 η Αυστρία έχει τα αποθέματα που είχε πέρυσι στις ...18/4/2021! Είναι σαν να της λείπουν αποθέματα 2,5 μηνών! Η Ολλανδία στις 1/2/2022 έχει τα αποθέματα που είχε πέρυσι στις ...11/3/2021!

Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία είναι κάτω απ' το μέσο όρο, στο 35,90% και 34,29% αντίστοιχα. Η Γερμανία στις 1/2/2022 έχει τα αποθέματα που είχε πέρυσι στις ...

11-12/2/2021, δεν είναι δηλαδή πολύ χειρότερα από πέρυσι. Φέτος ωστόσο η οικονομία της έχει ανακάμψει απ' την πανδημία, ζητά ενέργεια και, προκειμένου να κάνει οικονομία στο φυσικό αέριο, καίει λιγνίτη και λιθάνθρακα με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι υψηλές τιμές ενέργειας φαίνονται να έχουν επηρεάσει πτωτικά τη ζήτηση κι επιπλέον φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει και τη "διακοψιμότητα" στη βιομηχανία. Η Γαλλία στις 1/2/2022 έχει τα αποθέματα που είχε πέρυσι στις 10/2/2021 κι έχει κι αυτή ενεργοποιήσει ανθρακικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Τέλος, το χαμηλότερο επίπεδο αποθεμάτων βρίσκεται στον πάτο του σχετικού πίνακα, εκεί που βρίσκεται η Ουκρανία, με μόλις 20,90% πληρότητα! Είναι τα χαμηλότερα επίπεδα που είχε ποτέ η Ουκρανία απ' τις 28/4/2014, που δίνει στοιχεία το AGSI+, κι ακόμα η Ουκρανία έχει μπροστά της τουλάχιστον τρεις μήνες χειμώνα! Αυτά τα επίπεδα δεν θα έπρεπε να τα βλέπει ούτε καν στο τέλος Απριλίου, αλλά τα βλέπει στις 1/2! Τα παιχνίδια με το ΝΑΤΟ εδώ πληρώνονται ...

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

 
Η διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά για την εποχή επίπεδα προφανώς επηρεάζει και την τιμή του αερίου, που έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα 300-400% υψηλότερα απ' αυτά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Και μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές τα επόμενα χρόνια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την προσεχή διετία 2023-24 δείχνουν πως τις τιμές του 2018-19 πρέπει να τις ξεχάσουμε οριστικά.

Αν τώρα μετά τα πιο πάνω στοιχεία αποθεμάτων ακόμα συνεχίζετε να ακούτε στις τηλεοράσεις και να διαβάζετε σε ιστότοπους για "Ουκρανική κρίση", απλά κλείστε τις τηλεοράσεις και διαγράψτε τους ιστότοπους! Με αυτά τα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου και το χειμώνα να συνεχίζει να δείχνει το "υπερθερμασμένο" πρόσωπό του, παγώνοντας την Ευρώπη, μέχρι τέλος Απριλίου κανείς δεν τολμά να κουνηθεί στη Ρωσία, τη στιγμή που απ' αυτήν εξαρτάται κυριολεκτικά η ζωή των Ευρωπαίων. Όσο  κι αν τα βαπόρια των Ελλήνων εφοπλιστών μεταφέρουν διαρκώς υγροποιημένο φυσικό αέριο απ' τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα φορτία σταγόνα στον ωκεανό.

Κατόπιν των πιο πάνω η Κομισιόν "διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο" χαρακτήρισε "υπό προϋποθέσεις" "πράσινα" τόσο τα πυρηνικά όσο και το φυσικό αέριο κι έστειλε το μπαλάκι στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Κορυφής για τα περαιτέρω. Αλλά, όσο θα υπάρχει η εγκληματική πολιτική του Green New Deal, της Ευρωπαϊκής "Πράσινης Συμφωνίας", η ΕΕ θα κρέμεται απ' τα "καρύδια" του Πούτιν απ' τη μια, του Μπάιντεν απ' την άλλη και των Γερμανών, που θα έχουν τους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 σε απευθείας σύνδεση με τη Ρωσία. Καληνύχτα Ευρώπη ...

 

2 σχόλια:

  1. Και μην ξεχνάμε, πως Γερμανία (όπως και Ουγγαρία, Σερβία) προμηθεύονται ΦΑ σε ¨φιλικές¨ προκαθορισμένες τιμές από Gazprom, καμία σχέση με την spot απατεωνιά.
    Η Γερμανία βέβαια κ φέτος αυτοτιμωρήθηκε κ πήρε έξτρα ποσότητες σε σποτ τιμές για να ¨τιμωρήσει¨ την Gazprom. Ακόμα μαζεύουν τις σαμπάνιες από τα κεντρικά στην Πετρούπολη.

    ΥΓ: Αύριο μάλλον θα ανακοινωθεί και ο έξτρα αγωγός σε Κίνα (από τα πηγάδιαπου μέχρι τώρα προμηθεύουν Ευρώπη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή