Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Δεν πρόκειται πλέον για "ενεργειακή κρίση", αλλά για μια "νέα κανονικότητα" "πράσινης" ακρίβειας παντού.


Είναι επικίνδυνοι, ως πότε θα τους ανεχόμαστε; 
 
Απ' τις 15/1/2022 ο Glenn Youngkin ανέλαβε καθήκοντα του 74ου κυβερνήτη στην Πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ κι απ' τις πρώτες του ενέργειες, την ίδια μέρα που ανέλαβε καθήκοντα, ήταν η απόσυρση της Βιρτζίνια απ' το Regional Greenhouse Gas Initiative, ένα διαπολιτειακό σχήμα επιβολής φόρου "αερίων του θερμοκηπίου". Ο φόρος θα επιβάρυνε τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού με περίπου 1-1,2 δισ. δολάρια στην τετραετία.

Ο στόχος τώρα είναι η επαναξιολόγηση του Virginia Clean Economy Act, ενός νόμου του 2020, που προβλέπει το κλείσιμο όλων των εργοστασίων ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2045 και αντικατάστασή τους με "Α"ΠΕ, μεταξύ των οποίων 5,2GW υπεράκτιων αιολικών, ενώ προβλέπεται και αποθήκευση 3,1GW μέχρι το 2035. Υπόψη πως το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Βιρτζίνια έχει 59% φυσικό αέριο, 30% πυρηνικά, 3,8% "βιομάζα" και μόλις 3% κάρβουνο, οπότε ο λογαριασμός για τους πολίτες θα είναι εξοντωτικός. Στην πιο πάνω εικόνα το Virginia City Hybrid Energy Center, εργοστάσιο ρευστοποιημένης κλίνης 600MW για ποικιλία καυσίμων, που ξεκίνησε λειτουργία το 2012.

Ο νέος κυβερνήτης  στις 15/1/2022 ήταν ξεκάθαρος στις προτεραιότητες: ...

"Reliable and affordable access to electricity is imperative to the health and safety of all Virginians - Η αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία και την ασφάλεια όλων των κατοίκων της Βιρτζίνια". Και "the benefits of RGGI have not materialized, while the costs have skyrocketed. Re-evaluation of the Initiative represents a meaningful step toward alleviating this financial burden on the Commonwealth’s businesses and households. Regulations must be evaluated in view of the costs and benefits to all Virginians. - τα οφέλη του RGGI δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ το κόστος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η επαναξιολόγηση της Πρωτοβουλίας αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό βήμα προς την ελάφρυνση αυτού του οικονομικού βάρους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Κοινοπολιτείας. Οι κανονισμοί πρέπει να αξιολογούνται με βάση το κόστος και τα οφέλη για όλους τους κατοίκους της Βιρτζίνια".

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Στύψτε τώρα το μυαλό σας να προβληματιστείτε: πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος πολιτικός στην Ελλάδα ενδιαφέρθηκε για "αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια" για τους πολίτες και την οικονομία; Η τελευταία που θυμάμαι ήταν η τελευταία του Ανδρέα, από 'κει και μετά το χάος, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ξένων και των εθνικών εργολάβων έχει μείνει στην ιστορία των κυβερνήσεων τόσο του Σημίτη και του ΓΑΠ όσο και των Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα των πολιτικών ήταν η εκτόξευση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, και στη Βουλή ο Σκρέκας ένιψε τας χείρας του ομολογώντας πως δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η "ενεργειακή κρίση".

Μόνο που τα στοιχεία πλέον δείχνουν πως δεν πρόκειται για "ενεργειακή κρίση", αλλά για μια "νέα κανονικότητα", ακριβής ενέργειας, ακριβών μεταφορών και ακριβών προϊόντων. Προσθέστε και την πρόσφατη δήλωση του Τουρκικής καταγωγής νέου Υπουργού Γεωργίας & Τροφίμων  Cem Özdemir (των Πρασίνων) ότι τα τρόφιμα είναι φθηνά και πρέπει ν' ακριβύνουν, "προκειμένου οι καταναλωτές να εκτιμήσουν την αξία τους" κι έχετε το κάδρο συμπληρωμένο. 

(Με πληροφορίες απ' το Assessing Virginia’s Hidden Wind And Solar Costs)

 

2 σχόλια:

  1. Η κατάσταση -ειδικά στην Ευρώπη- αποτελεί το θέατρο το υπαραλόγου.
    Αυτό που είπε ο κυβερνήτης ¨Η αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία και την ασφάλεια όλων των κατοίκων της Βιρτζίνια¨ αποτελούσε το consensus σε Ανατολή, Δύση, Βορρά, Νότο ανεξαιρέτως τα τελευταία 100 χρόνια.

    Προσωπικά ανήκοντας και την 1η γενιά του Εράσμους (η μοίρα τα έφερε να ζω τώρα στην πόλη που ήμουν ερασμιακός) πίστευα ακράδαντα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά όπως τα εφάρμοζαν και κήρυτταν προσωπικότητες σαν τον Ντελόρ.
    Δυστυχώς οι ¨Βρυξέλλες¨ έχουν μεταχηματιστεί σε ένα συνοθύλευμα μανδαρίνων παντελώς αποκομμένων από τις κοινωνίες που υποτίθεται υπηρετούν. Αποκομμένες βασικά και στο ουσιώδες του no skin in the game, οι πολιτικές που επιβάλουν δεν έχουν καμία επίπτωση στους ιδίους.
    Η ιδέα να ανήκεις στην τωρινή ΕΕ στα μάτια μου καθίσταται καθόλα προβληματική, εκτός αν ανήκεις στην όποια τοπική κομπραδόρικη ¨ελίτ¨ ολιγαρχία καλύτερος ο όρος.
    Το δυστυχές για την Ελλάδα με τον πρωτπγενή και δευτερογενή τομέα ασύγκριτα σε χειρότερη κατάσταση από προ τριακονταετίας σε συνδυασμό με την ολική ηθική αποχαύνωση κάνει τις όποιες εναλλακτικές δύσκολες και οδυνηρές. Από την άλλη οδηγείσαι βεβαίως στην σταδιακή σαπίλα και αργή εξαφάνιση.
    Ηθικ΄ηκαι αξιακή κατάπτωση που φαίνεται στη μηδενική αντίδραση σε ουσιωδέστατα θέματα.

    Θλίβομαι, που πολλοί ακόμα βαυκαλιζόμενοι περί ¨ισχυρής πλούσιας Ελλάδας¨ δε βλέπουν πέραν της μύτης τους και δεν καταλαβαίνουν πως αν γίνει κάτι όχι τόσο ακραίο, θεωρούμενες ¨φτωχές¨ χώρες όπως Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία έχουν απίστευτα καλύτερες προοπτικές επιβίωσης.

    Δύσκολο. Γιατί και οι μανδαρίνοι δε θα αφήσουν εύκολα το λουρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν ζούσε ο Max Weber και εξέταζε την Ε.Ε., θα τρόμαζε με το πόσο ακριβής αποδείχθηκε σχετικά με τις επιδιώξεις των γραφειοκρατικων οργανισμών. Προπαγανδιζουμε ανάγκες, δημιουργούμε και υποστηρίζουμε λομπιγνκ, επεκτείνουμε αριθμό προσωπικού και προϋπολογισμό ή ακόμη καλύτερα ιδρυουμε νέους, παράπλευρους οργανισμούς, καμουφλαρουμε τις απαιτήσεις μας ως ανάγκες της κοινωνίας, κυνηγούμε ως φασίστα όποιον εναντιώνεται στις επιδιώξεις μας κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή