Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Κυβέρνηση και ΔΕΗ μειώνουν τη συμμετοχή του λιγνίτη κι ετοιμάζονται να κάψουν ...πετρέλαιο! Και χρήμα, φυσικά!

Στο πιο πάνω διάγραμμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τις 23/2/2022 βλέπετε τη ΔΕΗ να μειώνει τη συμμετοχή του λιγνίτη από 608MW στις 10πμ σε 376MW στις 11πμ, προφανώς επειδή εκείνη την ώρα αυξάνεται η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών και κανείς δεν πρέπει να ενοχλήσει την καύση του πανάκριβου φυσικού αερίου στις "βαριές" μονάδες, με τα μεγάλα τεχνικά ελάχιστα, (όπως μας έχει ενημερώσει έγκαιρα ο ΑΔΜΗΕ και βλέπετε στο πιο κάτω απόσπασμα της Μελέτης Επάρκειας ισχύος 2013-2020).

Λεπτομέρεια: στις 21/2/2022 η ΕΕ έχει αποθέματα αερίου 340TWh, όσα είχε πέρυσι στις 10/4/2021, τότε που είχε τελειώσει η περίοδος θέρμανσης και ξεκινούσε η αύξηση των αποθεμάτων. Κι όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε με την τιμή του αερίου, επειδή η ΕΕ δεν είχε αποθέματα και η ένταση των ανέμων μειώθηκε, αναγκάζοντας να καίνε αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.


Επειδή αυτοί που μας κυβερνούν είναι τόσο ξεπουλημένοι ηλίθιοι, που νομίζουν πως μπορούν να διατάξουν την οικονομία κι αυτή να χορεύει, διαβάστε την ανάλυση οικονομικού think tank των Βρυξελλών για το τι θα συμβεί στην ΕΕ χωρίς το Ρωσικό φυσικό αέριο: Can Europe survive painlessly without Russian gas? Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στις 27/1/2022, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα. Τότε ακόμα η Ουκρανική κρίση δεν είχε φουσκώσει, ο Πούτιν δεν είχε αναγνωρίσει τις "ανεξάρτητες δημοκρατίες" του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ κι ο Μεντβέντεφ δεν είχε προειδοποιήσει πως η Ευρώπη θ' αγοράζει το Ρωσικό αέριο σε τιμή 2000€/κυβ. μέτρο, σκορπίζοντας παντού τρόμο. Μήπως να μας πουν οι ξεπουλημένοι ηλίθιοι τι θα συμβεί στις τιμές του αερίου το 2022 ΚΑΙ το 2023; Αφού ακόμα και η Κομισιόν εγκατέλειψε το παραμύθι της "πρόσκαιρης" αύξησης των τιμών;

Ηλίθιοι, ξεκινήστε ξανά τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, που τον σβήσατε και τώρα ετοιμάζεστε να κάψετε πετρέλαιο σε μονάδες φυσικού αερίου, στέλνοντας το λογαριασμό της δικής σας ανικανότητας στους καταταλαιπωρημένους Έλληνες! Μόνο και μόνο για να συνεχίσετε το αφήγημα της δήθεν "πράσινης" κυβέρνησης, την ώρα που θα εξυπηρετείτε το κύκλωμα του πετρελαίου! Ντράπηκε κι η ντροπή με τα καμώματά σας!

 

Και πώς να ξαναβάλετε μπροστά το λιγνίτη, αφού αδειάσατε τα λιγνιτωρυχεία από έμπειρο προσωπικό και τώρα το ψάχνετε με το κιάλι! Όπως προέκυψε απ' τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας να ετοιμάζει διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να προσληφθεί μέσω εργολάβων προσωπικό με την ειδικότητα του Χειριστή Ηλεκτροκίνητου Καδοφόρου Εκσκαφέα! Θέλουν να βάλουν εργολαβικό προσωπικό σε μηχανήματα βάρους 6.500 τόνων και μήκους 120 μέτρων, που δεν χωράνε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο! Πού ακριβώς νομίζουν πως θα το βρουν; Τι επίπτωση θα έχει στην παραγωγική διαδικασία και τι στους δείκτες ατυχημάτων / δυστυχημάτων;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Φυσικά δεν αποκλείεται να μην το σκέφτηκαν μόνοι τους αυτό: την ιδέα για εργολαβικούς χειριστές καδοφόρων εκσκαφέων είχε διατυπώσει προ 10ετίας υψηλόβαθμο στέλεχος Ελληνικής ενεργοβόρας βιομηχανίας και του ΣΕΒ, που ασχολούνταν με τα ενεργειακά, απ’ την ίδια βιομηχανία που είχε εμφανιστεί στον προ ετών διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων κι αποχώρησε με τον αστείο ισχυρισμό πως "δεν θα γίνουμε ηλεκτροπαραγωγοί". Κάποιοι επιμένουν να έχουν "άποψη", μόνο που μαθαίνουν στου κασίδη το κεφάλι! Ακριβώς όπως κάνει κι η κυβέρνηση!

 
 

2 σχόλια:

  1. Υποθέτοντας ότι προστίθεται στο μίγμα 30% από εγχώριο λιγνίτη και αφαιρείται το αντίστοιχο ποσοστό από εισαγωμενο ΦΑ, τα ωφέλη σε συνάλλαγμα και την απασχόληση είναι προφανή. Ωστόσο δεν θα μειωθεί η χοντρική τιμή της μεγαβατωρας αφού πάλι θα καθορίζεται από την (μέγιστη) τιμή του ΦΑ που θα συμμετέχει τότε, ας πούμε, με 5%.
    Έτσι έχει θεσπιστεί στη χώρα μας, τη μοναδική χώρα που το 100% της αξίας της ενέργειας πωλείται και αγοράζεται στο χρηματιστήριο όταν στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά κάτω από το μισό. Μιας χώρας που οι φοιτητές και νέοι μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων εκφράζονται με αντιλιγνιτικη υστερία. Είναι δε το πιο ανησυχητικό γιατί είναι η επικρατούσα περιβαλλοντική κουλτούρα στη νέα γενιά και συνεπώς αυτός ο πολιτισμικός μεσαίωνας και ο ενεργειακός χειμώνας θα κρατήσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο για τη χονδρική τιμή: το παιχνίδι είναι στημένο για να αποζημιώνονται με τιμή αερίου οι "φθηνές" "Α"ΠΕ, που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα, και να θησαυρίζουν οι γνωστοί-άγνωστοι νομότυπα. Άλλωστε συχνά το νόμιμο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ.

      Διαγραφή