Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ξεκίνησε το σκάσιμο της φούσκας των μετοχών της δήθεν "Πράσινης" ανάπτυξης;


Αν ψάχνετε να βρείτε έναν κλάδο που πλήττεται τόσο σκληρά από τον πληθωρισμό και την αναταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, κοιτάξτε προς τους κατασκευαστές ανεμογ@@ητριών. Η Δανέζικη Vestas έχει εκτροχιαστεί από την τέλεια καταιγίδα διαταραχών στις μεταφορές και το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς και πρώτων υλών. Αντί να αποκομίζει κέρδη από την αυξανόμενη ζήτηση, παλεύει να μην είναι ζημιογόνα. Την περασμένη εβδομάδα, η ζημιογόνα Siemens Gamesa καθαίρεσε τον διευθύνοντα σύμβουλό της: πρόκειται για τη δεύτερη αλλαγή στην κορυφή σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ο κλάδος ανεμογ@@ητριών της General Electric επίσης χάνει χρήματα.

Η κατάσταση των εταιρειών δείχνει στους επενδυτές πώς τα στοιχήματα σε φαινομενικά ξεκάθαρες «μέγα-τάσεις», όπως η άγρια επιδότηση των δήθεν "Α"ΠΕ, μπορούν να καταλήξουν να είναι εντελώς βραχυπρόθεσμα. Με τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν πλέον τα 90 δολάρια, η απόδοση των μετοχών των εταιρειών πετρελαίου ξεπέρασε το 2021 σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των μετοχών της δήθεν "καθαρής" τεχνολογίας, όπως δείχνει το πιο πάνω διάγραμμα του Bloomberg. Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι ακόμη και οι πολύ καθετοποιημένες βιομηχανίες, όπως οι κατασκευαστές ανεμογ@@ητριών, μπορούν να δυσκολευτούν να ...

μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος κατασκευής στους πελάτες.
  

Οι προειδοποιήσεις για τα κέρδη των εταιρειών συσσωρεύτηκαν. Ως αποτέλεσμα, μειώθηκαν οι ροές χρήματος και οι τιμές των μετοχών κατρακύλησαν, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα του Bloomberg. Η Vestas έχει χάσει σχεδόν τη μισή κεφαλαιοποίηση από το περσινό υψηλό, ενώ η μετοχή της Siemens Gamesa έχει πέσει ακόμα περισσότερο. Τα hedge funds έχουν σορτάρει τις μετοχές της Nordex, στοιχηματίζοντας ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα. (Υπόψη πως ο κλάδος κατασκευής ανεμογ@@ητριών της General Electric δεν διαπραγματεύεται σε διακριτή εταιρεία στο Χρηματιστήριο).

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


Τα περιθώρια κέρδους στένευαν ήδη πριν την πανδημία, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα του Bloomberg. Τώρα πια η "πράσινη" μετάβαση έφερε "πράσινο" πληθωρισμό και "πράσινη" ακρίβεια κι οι αυξήσεις τιμών πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις δήθεν "πράσινες" εταιρείες: οι συμβολαιοποιημένες παραγγελίες τους είναι από προηγούμενα χρόνια, που οι τιμές των πρώτων υλών ήταν χαμηλότερες, τα μεταφορικά επίσης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Siemens Gamesa θα χάσει ρευστότητα περισσότερα από 750 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά το οικονομικό έτος που λήγει τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα νέες παραγγελίες δεν εμφανίζονται, καθώς οι χαμηλές ταχύτητες ανέμων το 2021 έπληξαν την κερδοφορία κολοσσών όπως η Oersted και η RWE, ενώ οι τιμές των ανεμογ@@ητριών τραβούν την ανηφόρα. 
 
Θα ήταν ευχής έργο να κλείσουν όλες, να σταματήσει η κατασκευή των ανεμογ@@ητριών, αλλά δεν το περιμένουμε: οι επιδοτήσεις κι οι κρατικές ενισχύσεις θα ρεύσουν ξανά άφθονες ...

Με πληροφορίες από https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-02-10/wind-power-a-renewable-darling-is-hurting-from-inflation-supply-chain-issues

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου