Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια πεταμένα: ο "θρίαμβος" της Energiewende απειλεί ευθέως τη Γερμανική βιομηχανία!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Fraunhofer, στα πλαίσια της επί μια 20ετία ενεργειακής μετάβασης, της διαβόητης Energiewende, στο τέλος του 2021 η Γερμανία έχει εγκατεστημένη ισχύ 56,27GW χερσαία αιολικά, 7,77GW θαλάσσια αιολικά, 58,98GW ηλιακά και 9,41GW βιομάζα. Συνολικά 132,43GW "Α"ΠΕ, χρυσοπληρωμένες με πολλές εκατοντάδες  δισεκατομμύρια, που οδήγησαν την τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή κορυφή.

Παρά το παραμύθι της προπαγάνδας πως "οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές του ρεύματος", η ενεργειακή κρίση που εκτυλίσσεται στην ΕΕ έχει χτυπήσει και τη Γερμανία. Στις 21/2 η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικής Βιομηχανίας (Bundesverband der Deutschen Industrie, BDI) έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα για το ενεργειακό κόστος σε μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις. Με το σχετικό δελτίο τύπου τονίζει πως η ραγδαία αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την παραγωγή και απειλεί να συντρίψει την οικονομία. Ακόμη και οι μεσαίες εταιρείες που είναι πιστές στην έδρα τους θα πρέπει τώρα πια να σκεφτούν τη μετεγκατάστασή τους στο εξωτερικό! Ο θρίαμβος της Energiewende!


Οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους είναι μεγαλύτερες από ό,τι ήταν κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, λέει το BDI. 418 μεσαίες εταιρείες διαφόρων μεγεθών, περιοχών και βιομηχανικών τομέων συμμετείχαν στην έρευνα στο διάστημα 1-14/2/2022 κι έδωσαν πληροφορίες για την κατάστασή τους, τα σχέδια, τις εκτιμήσεις και τις απαιτήσεις τους σχετικά με το δραματικά αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στη Γερμανία.

Οι απαντήσεις βεβαίως πάντα εξαρτώνται κι απ' το πώς είναι διατυπωμένες οι ερωτήσεις. Ποσοστό 34% των επιχειρήσεων απάντησε πως η τρέχουσα εξέλιξη των τιμών της ενέργειας έχει οδηγήσει σε ...

αναβολή των επενδύσεων για την κλιματική ουδετερότητα. 23% θεωρούν το ενεργειακό κόστος ως απειλή για την ίδια τους την ύπαρξη. 87% θέλει η κυβέρνηση να επιταχύνει τη μείωση των κρατικών βαρών στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω απ' τα δύο τρίτα (68%) των εταιρειών θεωρούν πως δύσκολα μπορούν να μεταφέρουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας στους πελάτες ή τους καταναλωτές.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα "Πώς επηρεάζει η διαρθρωτική και τρέχουσα εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τον προγραμματισμό της εταιρείας σας όσον αφορά την τοποθεσία;" 7% απάντησε πως επί του παρόντος έχει διακόψει πλήρως την παραγωγή στη Γερμανία, 21% είπε ότι σκέφτεται να μετακομίσει την παραγωγή / εξοπλισμό / θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Ένα 5,5% απάντησε πως εξετάζει τη μετεγκατάσταση ολόκληρης της εταιρείας στο εξωτερικό. Ένα 18% απάντησε πως προς το παρόν θα παραμείνει στη Γερμανία, αλλά σχεδιάζει νέες επενδύσεις μόνο στο εξωτερικό. Και μόλις το 38% απάντησε πως σχεδιάζει επενδύσεις μόνο στη Γερμανία, κάτι που βεβαίως εξαρτάται κι απ' το πόσο διεθνοποιημένη ήταν η εταιρεία πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Περιμένουμε άραγε ανάλογη έρευνα για την Ελληνική βιομηχανία; Μπα, δεν έχει νόημα, όλοι έχουν μετατραπεί πλέον σε εισαγωγείς από Τουρκία και Βουλγαρία. Όταν βεβαίως φωνάζει η βιομηχανία, οι πολιτικοί στήνουν πάντοτε "ευήκοον ους", αφαιρούν βάρη απ' αυτή και τα μετατοπίζουν στους πολίτες. Η Γερμανία είχε εκλογές πολύ πρόσφατα, το Σεπτέμβριο 2021, η κυβέρνηση είναι μόλις δυο μηνών, οπότε ας πρόσεχαν οι Γερμανοί τι ψήφιζαν. Ως γνωστό, "μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται"! Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Γερμανούς, ισχύει και για κάποιος χρεοκοπημένους στο Νότο της Ευρώπης!

Το ωραίο είναι πως και μια εταιρεία κατασκευής ανεμογ@@ητριών, με περίπου 2 χιλ. εργαζόμενους στη Γερμανία, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα κι ετοιμάζεται να μεταναστεύσει κι αυτή στην Ασία. Λόγω της σπουδαιότητας θα δούμε λεπτομέρειες σε χωριστή ανάρτηση. Το έχω γράψει άλλωστε πολλές φορές: η παραγωγή θα πάει εκεί που βρίσκει φθηνή ενέργεια και στην ΕΕ θα μείνει η φτώχεια κι η ανεργία. Α, και η Ελλάδα στην ΕΕ είναι, τρέξτε ν' αγοράσετε "τα πάντα όλα" Τούρκικα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου