Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Νέα εφαρμογή του ΑΔΜΗΕ αποκαλύπτει "άβολες αλήθειες" για το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας, δηλαδή το σύστημα Υψηλής Τάσης και τα Κέντρα Κατανομής Φορτίου. Τον περασμένο Ιούλιο αναμόρφωσε τον ιστότοπό του, καταφέρνοντας και να μην προσαρμοστεί στα δεδομένα που δημοσιεύουν ανάλογοι διαχειριστές της ΕΕ, αλλά και να εξαφανίσει το Καστελόριζο απ' την Ελληνική επικράτεια. 10 μήνες αργότερα το Καστελόριζο εξακολουθεί να είναι άφαντο απ' το χάρτη του ΑΔΜΗΕ και, προφανώς, ουδείς απ' το Υπουργείο Ενέργειας ή τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει συγκινηθεί, να τους επιβάλει την αποκατάσταση. Όταν έχεις τέτοιους "πατριώτες", τι τους χρειάζεσαι όσους επιβουλεύονται τα νησιά μας;

Πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ έκανε την εφαρμογή ipto ANALYTICS, για φορητές συσκευές, η οποία είναι δωρεάν διαθέσιμη για συστήματα Android και iOS. Στην εφαρμογή προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τις πληροφορίες που δίνει στον ιστότοπο για το σύστημα ηλεκτροδότησης, χωρίς και πάλι να φθάνει στα επίπεδα διαφάνειας άλλων διαχειριστών της ΕΕ.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά & Αγγλικά και στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε τρία διαδοχικά στιγμιότυπα οθόνης για την ωριαία ανάλυση παραγωγής το βράδυ της Παρασκευής 28/5/2021. Είναι οι ώρες αιχμής ζήτησης ηλεκτρισμού από τις 8 μέχρι τις 10 το βράδυ και, με μια ματιά, βλέπουμε πως στις 8 η ζήτηση ήταν 5.314MW, στις 9 ήταν 5.615MW και στις 10 ήταν 5.776MW και αναλύονται ανά πηγή τροφοδοσίας όπως φαίνονται στην εικόνα. Οι μετρήσεις βασίζονται σε δεδομένα SCADA, όπως τα δίνουν οι κατά τόπους υποσταθμοί και δεν είναι πιστοποιημένα. Αν ωστόσο ξαναδείτε τα στοιχεία σήμερα, μόνο τα στοιχεία για τα υδροηλεκτρικά έχουν τροποποιηθεί ελαφρά προς τα πάνω, τα υπόλοιπα είναι ίδια.


Όπως αντιλαμβάνεστε με μια ματιά, ενώ η ζήτηση δεν είναι τίποτα το σπουδαίο, καλύπτεται κατά 17-22% από εισαγωγές! Και στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε από πού είναι οι εισαγωγές: κυρίως από Τουρκία και Σκόπια, δευτερευόντως από Βουλγαρία και Αλβανία. Η εικόνα δείχνει τι γινόταν στις 8, ανάλογη ήταν και τις επόμενες 3 ώρες.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).


 
Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη το μεσημέρι του Σαββάτου 29/5/2021, καθώς στις 1 το μεσημέρι, ...
για ζήτηση 3.807MW οι εισαγωγές έφθαναν στο απίστευτο 33%, με 1.261MW! Και στις 2, για ζήτηση 3.797MW οι εισαγωγές έφθαναν στο απίστευτο 34%, με 1.287MW! (Η ζήτηση είναι πάντα "ζήτηση στο σύστημα" κι όχι η "συνολική ζήτηση", καθώς μέρος της ζήτησης καλύπτεται και από "Α"ΠΕ συνδεμένες στη Μέση και Χαμηλή Τάση, που τις παρακολουθεί ο ΔΕΔΔΗΕ κι όχι ο ΑΔΜΗΕ). Οι δήθεν "Α"ΠΕ για ακόμα μια φορά εξαφανισμένες.


Έχουμε λοιπόν ήδη πάνω από 7.200MW εγκατεστημένης ισχύος χρυσοπληρωμένων "Α"ΠΕ, αλλά, για να έχουμε ρεύμα ένα μεσημέρι Σαββάτου, πρέπει να φέρνουμε το 34% του ρεύματος απ' το λιγνίτη Σκοπιανών, Βούλγαρων και Τούρκων, απ' τα πυρηνικά των Βούλγαρων, απ' το κάρβουνο και το φυσικό αέριο των Τούρκων. Και να αφήνουμε το δικό μας λιγνίτη να κάθεται ανεκμετάλλευτος, επειδή "πρέπει" να κάνουμε άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες, όπως μας ενημέρωσε πριν ένα χρόνο ο εκπρόσωπος των Γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα.

Όπως επίσης βλέπετε στα στιγμιότυπα οθόνης κινητού τηλεφώνου, ο Ελληνικός λιγνίτης εξακολουθεί να δουλεύει, πολύ περιορισμένα βέβαια, παρόλο που δεν χρειάζεται πλέον για λόγους τηλεθέρμανσης. Η αναλογία παραγωγής από φυσικό αέριο προς τη λιγνιτική παραγωγή δείχνει πως πληρώνουμε ως χώρα πολύ περισσότερα για δικαιώματα εκπομπής CO2 από φυσικό αέριο, παρά για λιγνίτη. Αν συνυπολογίσουμε και το πετρέλαιο, για την ηλεκτροδότηση των Μη Διασυνδεμένων Νησιών, το μερίδιο εκπομπών του λιγνίτη μειώνεται ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, για να "σώσουμε τον πλανήτη", επιβάλλεται πλέον να μειώσουμε άρον-άρον τις εκπομπές CO2 απ' το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου