Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Νυμφαίο Φλώρινας: η δήθεν "πράσινη" ανάπτυξη ξεπατώνει τόσο τον τουρισμό όσο και το βιότοπο της αρκούδας.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Το Νυμφαίο της Φλώρινας είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός ορεινός οικισμός στα 1330-1400μ υψόμετρο, μια απ' τις ναυαρχίδες του τουρισμού για τη Δυτική Μακεδονία. Κατ' αναλογία, είναι ό,τι η Μύκονος κι η Σαντορίνη για τις Κυκλάδες, ό,τι η Κέρκυρα για τα Επτάνησα. Την προηγούμενη εβδομάδα κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν τις χωματουργικές εργασίες διάνοιξης δρόμων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά το έγκλημα δεν το αποσόβησαν πλήρως: αυτό που βλέπετε στην εικόνα δεν είναι αντιπυρική ζώνη στο παρθένο δάσος του ανατολικού Βιτσίου, είναι η δήθεν "πράσινη" ανάπτυξη, που ξεπατώνει και τον τουρισμό και το βιότοπο της αρκούδας.

Το Νυμφαίο και ο πρώην Δήμος Αετού της Φλώρινας είναι η περιοχή όπου κατ' εξοχήν δραστηριοποιείται ο Αρκτούρος και ακριβώς πίσω απ' τις βουνοκορφές που ορέγονται οι "επενδυτές" βρίσκεται το καταφύγιο περίθαλψης τραυματισμένων αρκούδων, που προετοιμάζονται για την επανένταξη στη φύση. Στην ίδια περιοχή υπάρχει ανάλογο καταφύγιο για το λύκο.


Σήμερα έγινε νέα συγκέντρωση κατοίκων στην περιοχή, αναμένοντας το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν περιβαλλοντικοί φορείς κατά του εγκλήματος. Οι εικόνες είναι σημερινές. Οι "επενδυτές" έδειξαν τέτοια έλλειψη σεβασμού στην περιοχή, που έστειλαν ...
μόλις δυο μηχανήματα: έναν εκσκαφέα "τσάπα" κι ένα "σφυρί". Το πρώτο προορίζεται να σκάβει, το δεύτερο να σπάζει τυχόν βράχια που θα εμποδίζουν την εκσκαφή. Μη ρωτήσετε πού θα πάνε τα μπάζα της εξόρυξης σε μια πλαγιά με έντονη κλίση, μη ρωτήσετε τι θα γίνει με τη διάβρωση της πλαγιάς, οι "περίεργες" ερωτήσεις δεν επιτρέπονται στη "Δανία του Νότου".
 

Είναι μάλιστα τέτοια η ασυνειδησία των "επενδυτών", που έκοψαν δέντρα ακόμα και για να παρκάρουν τον εκσκαφέα-"σφυρί"! Είναι τέτοια η μορφολογία του τοπίου και τόσο πυκνό το παρθένο δάσος της περιοχής που δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα ασφαλούς στάθμευσης του μηχανήματος. Η δασική "Αρχή" έσπευσε πρόθυμη να εξυπηρετήσει τον "επενδυτή", ή είναι άλλη μια αυθαιρεσία; Και φυσικά, αλίμονο στον πολίτη που θα τολμήσει να κόψει ένα κλαράκι.

Από ψηλά η θέα είναι μοναδική, αγναντεύει κανείς το δυτικό κομμάτι του κάμπου του Αμυνταίου με τις λίμνες Ζάζαρι και Χειμαδίτιδα. Αλλά όποιος πρόλαβε το τοπίο είδε, αν μπουν οι ανεμογεννήτριες στη βουνοκορφή θα στέκεσαι ν' απολαύσεις το τοπίο και θα νομίζεις πως περνά σμήνος ελικοπτέρων, έτσι περιέγραψε κάτοικος του χωριού Νάματα το τι τραβούν απ' τις ανεμογεννήτριες στο γειτονικό βουνό Άσκιο, δείτε το πιο κάτω βιντεάκι απ' τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.


Η περιοχή είναι εντελώς παρθένα από ανθρώπινη παρέμβαση και γι' αυτό η πανίδα είναι εξαιρετικά πλούσια: αρκούδες, λύκοι, ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, μικρότερα θηλαστικά, υπάρχουν σε αφθονία. Χαρακτηριστικά κάτοικος, που φύλαγε στο σημείο με τα μηχανήματα, αφηγείται στο βίντεο τη διέλευση αρκούδας με τρία αρκουδάκια. Επιπλέον η περιοχή είναι ακριβώς πάνω στις διαδρομές των αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων, που μετακινούνται απ' τις Πρέσπες προς τις υπόλοιπες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας (ο κάμπος του Αμυνταίου έχει τέσσερις λίμνες). Ό,τι το πιο προστατευόμενο είδος υπάρχει στην Ελληνική πανίδα θα το βρείτε σ' αυτή ακριβώς την περιοχή, αλλά αυτό ουδόλως συγκινεί "επενδυτές", κρατικές "αρχές" και τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

 

Εκτός ωστόσο απ' τις όποιες άδειες δίνουν οι "αρμόδιοι" φορείς, παρόμοιες με τις άδειες που χτίστηκαν ο Υμηττός και η Πεντέλη, υπάρχει και η άδεια της κοινωνίας. Όσο κι αν τα πρώτα χρόνια της δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης υπήρχε άγνοια και ανοχή της κοινωνίας, πλέον οι πολίτες ενημερώθηκαν κι ενημερώνονται καθημερινά απ' το διαδίκτυο και τους μη ξεπουλημένους φορείς και Μέσα. Και δεν υπάρχει πια ανοχή στη συνεχιζόμενη βάναυση βιομηχανοποίηση κάθε απάτητης γωνιάς της Ελληνικής γης. Η "Μάνα Νερού" Μεσιανής, που βλέπουμε πιο πάνω, είναι ξεσήκωμα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στο ξεπάτωμα δάσους βαλανιδιάς στη Μεσιανή Κοζάνης για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Ένα ξεπάτωμα που έγινε μάλιστα με συμπαιγνία και καραμπινάτη παραβίαση της νομοθεσίας από Αποκεντρωμένη και Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.


Στην πιο πάνω εικόνα, με τη λίμνη Χειμαδίτιδα σε πρώτο πλάνο, βλέπουμε τη βουνοκορφή που είναι στο στόχαστρο και το σημείο της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, το Νυμφαίο είναι αριστερά και πίσω απ' το βουνό. Ας μην τους αφήσουμε να τα τσιμεντοποιήσουν όλα!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου