Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Ποια χώρα ήταν το 2020 πρώτη στην ΕΕ στη μείωση της χρήσης ενέργειας και της οικονομικής δραστηριότητας.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Πριν ένα χρόνο, στη συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα Bild, ο Μητσοτάκης είχε πει το περίφημο "...κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα απ' τη Γερμανία ... θα πρέπει πλέον οι κάτοικοι να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες."

Στις 7/5/2021 η Eurostat ανακοίνωσε πως το 2020, βοηθούντων των χειρισμών για την πανδημία, κατά τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι εκπομπές CO2 από χρήση ενέργειας μειώθηκαν στην ΕΕ κατά 10% ως προς το 2019. Από την ανακοίνωση της Eurostat είναι το πιο πάνω διάγραμμα, που δείχνει πως το 10% είναι ο μέσος όρος, αλλά η Γερμανία, που παράγει το 25% των εκπομπών της ΕΕ, δεν φαίνεται να σκοτίστηκε ιδιαίτερα και μείωσε λιγότερο απ' το μέσο όρο. Η Πολωνία, που έχει σχεδόν έξι φορές τις εκπομπές της Ελλάδας, σκοτίστηκε ακόμα λιγότερο κι απ' τη Γερμανία.

Οι εκπομπές CO2 χρεώνονται στη χώρα όπου καίγονται τα καύσιμα, για σκοπούς όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορές, παραγωγή χάλυβα, κλπ. Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο: για παράδειγμα, εάν εισάγεται λιθάνθρακας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνονται οι εκπομπές CO2 στη χώρα που τον εισάγει. Αν όμως εισάγεται ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιθάνθρακα, δεν επηρεάζει τις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, καθώς αυτές οι εκπομπές θα χρεωθούν στη χώρα όπου έχει παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια. Όταν λοιπόν εισάγουμε ηλεκτρισμό απ' το λιγνίτη Σκοπιανών και Βούλγαρων, απ' το λιγνίτη και το λιθάνθρακα των Τούρκων, δεν χρεωνόμαστε τις εκπομπές CO2, τις χρεώνονται οι γείτονες, που όμως δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν σκοτίζονται για την παράνοια των εκπομπών CO2.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Η πανδημία ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να δείξει η κυβέρνηση πόσο πραγματικά εννοούσε αυτά που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης στη Bild. Όπως πολύ καλά μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα, πρωταθλητές Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη χρήση ενέργειας ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ...

η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ελλάδα με -18,7%, ακολουθούμενη από την Εσθονία με -18,1%, το Λουξεμβούργο με -17,9%, την Ισπανία (-16,2%) και τη Δανία (-14,8%). Οι πιο μικρές μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-1,0%), την Ουγγαρία (-1,7%), την Ιρλανδία και τη Λιθουανία (και οι δύο -2,6%).

Οι εκπομπές CO2 απ' τη χρήση ενέργειας επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. κρύο ή/και μακρύ χειμώνα ή ζεστό καλοκαίρι), η οικονομική ανάπτυξη, οι μεταβολές πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, τη συνολική λειτουργία της οικονομίας: μια οικονομία που αναπτύσσεται ζητά ολοένα και περισσότερη ενέργεια, μια οικονομία που συρρικνώνεται μειώνει τη χρήση ενέργειας και "σώζει τον πλανήτη".

Μετά τα πιο πάνω μπορούμε ασφαλώς να πούμε πως ο αρχηγός χρεοκοπημένου κόμματος, πρωθυπουργός χρεοκοπημένης χώρας, μειώνει τη χρήση ενέργειας στην οικονομία σε πανευρωπαϊκό ρεκόρ κι ύστερα απορούμε γιατί δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, γιατί η ανεργία καλπάζει, γιατί οι νέοι ξενιτεύονται, γιατί το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται ξανά και φέρνει και νέα χρεοκοπία. Αλλά, βεβαίως, "θα επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες". Οι μόνοι φυσικά που δεν το βλέπουν είναι τα ξεπουλημένα Μέσα της λίστας Πέτσα και οι δημοσκόποι, όσοι δηλαδή προτιμούν να εξαντλούν την εθνική τους συνείδηση στο ξεκοκάλισμα όσων τους πετά η κυβέρνηση.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

6 σχόλια:

  1. Το να κάνεις οικονομική ανάλυση με βάση τα στοιχεία του 2020 είναι τουλάχιστον αδόκιμο. Στα ενεργειακά τώρα, αν ρίχνατε μια ματιά στο κόστος των δικαιωμάτων CO2, θα πανηγυρίζατε με τη μείωση εκπομπών που επετεύχθη το 2020. Οι Πολωνοί, οι Γερμανοί, οι Τσέχοι θα τρέχουν και δε θα φτάνουν να σβήσουν τα ανθρακικά εργοστάσια πολύ σύντομα. Οι εξαγγελίες για καύση άνθρακα μέχρι το 2038 ή 2050 είναι όνειρα θερινής νυκτός με το CO2 στα 50 και στα 100 ευρώ. Όσο για τις εισαγωγές, παρακολουθήστε τη συζήτηση για το carbon border adjustment και σκεφθείτε πώς θα επιδράσει στην ενεργειακή εικόνα της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Δεν είναι καθόλου αδόκιμο! Τα οικονομικά στοιχεία συγκρίνονται σταθερά με τον προηγούμενο χρόνο.
      2. Αν ρίχνατε μια ματιά στα ευρώ που πληρώνουμε εδώ και 20 χρόνια για εισαγωγές φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, θα μπορείτε να εξηγήσετε πού ακριβώς βρήκαμε αυτό το συνάλλαγμα;
      3. Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη δεν είναι όπως στο Ελλάντα, στημένη για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Εκεί υπάρχει αγορά φορτίου βάσης, υπάρχουν απαλλαγές CO2 για τη βιομηχανία, κλπ, κλπ.
      4. Το κόστος του να μην έχεις ρεύμα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' το κόστος φόρου CO2.
      5. Για το CBAM έχω ήδη γράψει πως είναι όνειρο θερινής νυκτός των νεοΜαοϊκών της ΕΕ: https://greeklignite.blogspot.com/2021/04/4-g20.html
      6. Όσο έχουμε δίπλα μια Τουρκία, που δεν επηρεάζεται από φόρο CO2 κι έχει λίρα αντί για ευρώ, όλες οι ΠΙΤΣΟΣ θα μαζεύονται εκεί. Όπως έχουν μαζευτεί εδώ και χρόνια τα JVC-Toshiba-Hitachi, που αγοράζετε στο Ελλάντα.

      Διαγραφή
  2. Να εστιάσω στους δημοσκοπους. Εάν ισχύουν όσα γράφεις περί ΜΜΕ, τότε δεν είναι παράξενα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Εάν 1) η κύρια πηγή πληροφόρησης του πολίτη είναι η τηλεόραση, 2) οι πηγές του διαδικτύου είναι ατελείωτες και αλληλοσυγκρουόμενες, 3) ποτέ δεν μάθαμε να σκεφτόμαστε κριτικά και 4) το λειτούργημα του δημοσιογράφου έγινε προπαγανδιστής με αμοιβή, τότε πολύ λογικά και αναμενόμενα είναι τα δημοσκοπικα ευρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει κάποια δημοσκόπηση που να παρουσιάζει όσα βρήκε το Ευρωβαρόμετρο;

      Διαγραφή
  3. Διευκρίνιση: αναφέρομαι σε εγχώριες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' αυτές αναφέρομαι κι εγώ. Τα ευρήματά τους ΔΕΝ είναι συμβατά με το Ευρωβαρόμετρο.

      Διαγραφή