Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Νέο μέγα κάζο των αιολικών στη Γερμανία: στις 30/4/2021 ανακοινώθηκαν αποτελέσματα δημοπρασιών.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στις 30/4/2021 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας (Bundesnetzagentur) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ενός ακόμα διαγωνισμού για δήθεν "Α"ΠΕ και στο διαγωνισμό για τα ηλιακά για ακόμα μια φορά έγινε "το έλα να δεις"! Η δημοπρατούμενη ποσότητα ήταν μόνο 617MW, καθώς η Γερμανική βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ έχει χάσει κατά κράτος τη μάχη της αγοράς απ' τους Ασιάτες κατασκευαστές. Υποβλήθηκαν 288 προσφορές, για συνολικά 1504MW, δυόμισι φορές πάνω απ' τα δημοπρατούμενα. Τελικά έγιναν δεκτές 103 προσφορές, για συνολικά 620MW, ενώ μόλις έξι απ' τις 288 προσφορές έπρεπε να αποκλειστούν.

Δημοπρατήθηκαν επίσης 168MW βιομάζας και υποβλήθηκαν 60 προσφορές, για μόλις 44 MW. Παρά τη σημαντικά αυξημένη τιμή που προβλεπόταν, παρά το διαχωρισμό σε νέα και ήδη υφιστάμενα εργοστάσια, που μπορούσαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, τελικά έγιναν δεκτές μόλις 38 προσφορές, για συνολικά 34MW, στις οποίες μόλις πέντε είναι οι νέες εγκαταστάσεις. Οκτώ προσφορές έπρεπε να αποκλειστούν λόγω τυπικών σφαλμάτων. Οι τιμές των αποδεκτών προσφορών κυμαίνονται μεταξύ 12,00 €ct/kWh και 18,29€ct/kWh, η μέση σταθμισμένη τους είναι 17,02 €ct/kWh και έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τον προηγούμενο γύρο.

Στο διαγωνισμό υπήρξε επίσης μια "φάση καινοτομίας", η οποία έγινε για 2η φορά και συμμετείχε συνδυασμός συστημάτων. Η δημοπρατούμενη ισχύς ήταν 250MW. Υποβλήθηκαν 43 προσφορές για 509MW και όλες αφορούσαν μόνο για συνδυασμό ηλιακών με αποθήκευση. Μία προσφορά αποκλείστηκε λόγω τυπικών σφαλμάτων και τελικά έγιναν δεκτές 18 προσφορές, για συνολικά 258 MW.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Και φθάνουμε στα χερσαία αιολικά, για τα οποία η δημοπρατούμενη ποσότητα ήταν 1500MW, έναντι μόλις 617MW για τα ηλιακά. Να πώς οι Γερμανοί στηρίζουν τη βιομηχανία τους. Αλλά, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς υποβλήθηκαν ...

91 προσφορές για μόλις 718MW, δυο προσφορές αποκλείστηκαν και τελικά έγιναν δεκτές οι 89, για συνολική ισχύ 691MW. Ούτε καν η μισή δημοπρατούμενη ισχύς δεν καλύφθηκε! Για ακόμα μια φορά στα αζήτητα τα αιολικά! 

Ο μεγαλύτερος όγκος προσφορών αφορά τα κρατίδια Σλέσβιχ-Χολστάιν (20 προσφορές, 173 MW στο κρατίδιο που μετατρέπεται ταχέως σε αιολικό σκουπιδότοπο), Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (20 προσφορές, 116 MW, στο κρατίδιο που κυβερνά ο επίδοξος Καγκελάριος "Τούρκος Άρμιν") και Βρανδεμβούργο (18 προσφορές, 165 MW). Ουσιαστικά και πάλι στη Βόρεια Γερμανία τα πολλά αιολικά και να δούμε πώς θα φθάσει η εγχεόμενη ενέργεια μέχρι το βιομηχανικό νότο, αφού τα νέα δίκτυα μεταφοράς παρουσιάζουν πλέον καθυστερήσεις άνω της δεκαετίας! Και το 2022 είναι προγραμματισμένο το κλείσιμο των τελευταίων πυρηνικών, ενώ συνεχώς συμπληρώνουν την 20ετή περίοδο επιδοτήσεων του νόμου EEG τα πιο παλιά χερσαία αιολικά.

Το δελτίο τύπου της Bundesnetzagentur αναφέρει επίσης πως ο επόμενος γύρος υποβολής προσφορών των διαγωνισμών, για τις διάφορες τεχνολογίες που θα ανατεθούν, θα πραγματοποιηθεί: για τα χερσαία αιολικά την 1/5/2021, για τα ηλιακά την 1/6/2021, για τη "φάση καινοτομίας" την 1/8/2021 και για συστήματα βιομάζας την 1/11/2021.

Όπως είχαμε δει, η Bundesnetzagentur, με βάση το μειωμένο ενδιαφέρον για υποβολή προσφορών ανάπτυξης νέων χερσαίων αιολικών, έχει μειώσει την αρχικά δημοπρατούμενη ποσότητα των 1500MW σε 1240,430MW. Κι αν έκαναν μόνο κοινούς διαγωνισμούς, χωρίς διάκριση τεχνολογίας, αφήνοντας την αγορά ελεύθερη να επιλέξει τεχνολογία, θα υπήρχαν προσφορές μόνο για ηλιακά. Αλλά ποιος είπε πως η ΕΕ έχει πλέον σχέση με ελεύθερη αγορά; Πλήρως κατευθυνόμενη οικονομία, των χειρότερων στιγμών του Μαοϊσμού έχει καταντήσει η δήθεν "ελεύθερη" αγορά!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου