Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

1821-2021: "πανηγυρικός" εορτασμός 200 ετών, με εισαγωγές ρεύματος από ...;;; Από πού;;;

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης απ' τον ΑΔΜΗΕ, (που εξακολουθεί να επιμένει πως δεν υπάρχει Καστελόριζο και ουδείς αρμόδιος συγκινείται), βλέπετε την κατάσταση στο σύστημα μεταφοράς στις 29/3/2021, μεσημέρι Δευτέρας. Με την οικονομία να στενάζει στο βαθύ κόκκινο, που την έβαλε η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, γεμάτοι εθνική περηφάνια εισάγουμε 483MW από Τουρκία, 368MW από Βουλγαρία, 346MW από Σκόπια, 107MW από Αλβανία κι εξάγουμε 514MW στην Ιταλία.


Όπως επίσης βλέπουμε στο στιγμιότυπο οθόνης απ' το Χρηματιστήριο Ενέργειας για την ίδια μέρα, οι εισαγωγές (με κίτρινο) είναι πρακτικά σταθερές όλες τις ώρες του 24ώρου. Οι πιο παρατηρητικοί θα δουν επίσης πως τα αιολικά για ακόμα μια φορά δίνουν ελάχιστα κι ευτυχώς άνοιξε ο ουρανός και τα φωτοβολταϊκά δίνουν στο φουλ. Οι λιγνίτες δουλεύουν ίσα-ίσα για τις τηλεθερμάνσεις και τη βιομηχανία, ενώ, παρόλο που υπάρχει χιόνι στα βουνά, τα νερά επέστρεψαν πάλι μόνο στην κάλυψη των ωρών αιχμής, μη τυχόν και δεν κάψουμε αρκετό φυσικό αέριο. 

Αυτά για τις 29 και πάμε να δούμε τι έγινε στις 25/3, την ημέρα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης ερήμην των πολιτών, την ημέρα της εθνικής περηφάνιας για τον κιμά γαρίδας στο εορταστικό μενού της #NotMyPresident. Ο ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας μας δίνουν ημερήσια στοιχεία για τις εισαγωγές ρεύματος μόνο για την τρέχουσα ημέρα, ευτυχώς όμως υπάρχει η ...

Πλατφόρμα Διαφάνειας του Entso-e, όπου μπορούμε ν' ανατρέξουμε για να δούμε τι συνέβαινε την ώρα της εθνικής ανάτασης.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).


Όπως λοιπόν βλέπουμε στα στοιχεία του Entso-e, η εθνική περηφάνια κράτησε λίγες μόνο ώρες, όσο για να γίνουν η λειτουργία, η παρέλαση και να καταναλωθεί το εορταστικό μενού. Στην ιδιαίτερα συμβολική 25η Μαρτίου 2021, για 13 απ' τις 24 ώρες της επετείου των 200 ετών απ' την Επανάσταση για την απελευθέρωση απ' τους Τούρκους, παίρναμε ρεύμα απ' την ...Τουρκία!
 
Μας λένε δηλαδή πως ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λιγνίτης "βλάπτει τον πλανήτη" και μας φέρνουν ρεύμα απ' τον ΤΟΥΡΚΙΚΟ λιγνίτη και λιθάνθρακα, που "δεν βλάπτει"! Το ακόμα χειρότερο, για τους ηλίθιους που μας κυβερνούν και μας φέρνουν Τούρκικο ρεύμα, είναι πως η Τουρκία αυξάνει διαρκώς την παραγωγή ηλεκτρισμού από κάρβουνο, το οποίο μάλιστα υποκαθιστά παραγωγή από φυσικό αέριο!  Το 2015 το μερίδιο του κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή της Τουρκίας ήταν 29% και το 2020 έφθασε στο 34%. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση.


Πραγματικά μέγας ο θρίαμβος της ενεργειακής πολιτικής των κυβερνήσεων Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη, όλοι μαζί είναι απολύτως συνυπεύθυνοι για το χάλι της χώρας, για την ύψιστη ντροπή να μη μπορούμε να έχουμε επαρκή εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού. Και γι' αυτό είναι ακόμα πιο μεγάλο το έγκλημα της τωρινής κυβέρνησης να κλείσει άρον-άρον το λιγνίτη, προκειμένου να ωφεληθούν Γερμανικές εταιρείες, όπως ανενδοίαστα είπε ο Μητσοτάκης στη Bild. Δυστυχώς, η εθνική περηφάνια των τωρινών κυβερνώντων κρατάει μόνο μέχρι να καταναλώσουν τον κιμά γαρίδας. Αξίζουμε καλύτερα!
 
Για να μη μείνετε πάντως με την απορία, στις 25/3 παίρναμε επίσης ρεύμα από Βουλγαρία όλες τις ώρες του 24ώρου, ενώ περιστασιακά είχαμε εισαγωγές/εξαγωγές με τους Σκοπιανούς και κυρίως εξαγωγές προς Αλβανούς. Το καλώδιο με την Ιταλία το διαχειρίζεται ο διαχειριστής του Ιταλικού συστήματος μεταφοράς και δεν έχει δώσει στοιχεία στον Entso-e.   

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

2 σχόλια:

  1. 40+ ευρώ/τόνο το CO2 και με προοπτική για πολύ ψηλότερα. Όσο και να θες να υποστηρίξεις τον εγχώριο λιγνίτη, δεν έχει απομείνει πια περιθώριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και 200+ θα πάει: πλήρως χειραγωγούμενη απ' την ΕΕ είναι η τιμή, μέσω του Συστήματος Απόσυρσης Δικαιωμάτων MSR.
      Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2014 η τότε κυβέρνηση συμφώνησε σε δωρεάν δικαιώματα CO2 για Βουλγαρία-Ρουμανία, αλλά όχι για Ελλάδα. Οπότε η κατάληξη της συγκεκριμένης πολιτικής είναι να εισάγουμε συστηματικά ρεύμα απ' τον Τούρκικο λιγνίτη και λιθάνθρακα, καθώς και το Βουλγάρικο και Σκοπιανό λιγνίτη.
      Και να μην ξεχνούμε πως δικαιώματα CO2 χρειάζεται και το αέριο, οπότε δεν είναι ανταγωνιστικό απέναντι στις εισαγωγές.

      Διαγραφή