Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Αποκλειστικό: ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ τελειώνουν τα αιολικά, μέχρι το 2030 μόνο φυσικό αέριο και φωτοβολταϊκά.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στις 7/2/2021 ένας μετασχηματιστής έσκασε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Ασπροπύργου κι εκτεταμένες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου έμειναν για ώρες στο σκοτάδι. Δεν μάθαμε ποτέ τις αιτίες, αλλά δυο ανακοινώσεις του ΑΔΜΗΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες έδειξαν έμμεσα το τι πραγματικά συνέβη. 2480MW αιολικών στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο ανεβοκατεβάζουν φορτία κατά πώς φυσά ο άνεμος κι ανάλογα πρέπει να δουλεύουν οι μετασχηματιστές στα ΚΥΤ, καθώς η νομοθεσία προβλέπει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της όποτε να 'ναι τυχαίας κι ανερμάτιστης ενέργειας των αιολικών. Καθόλου τυχαία, ο ΑΔΜΗΕ τρέχει να βάλει μπαταρία στον υποσταθμό της Θήβας, προκειμένου να τη χρησιμοποιεί ως μέσο ταχείας αντίδρασης για προστασία απέναντι στις αυξομειώσεις έγχυσης ενέργειας των αιολικών της Στερεάς.


Αμέσως μετά το μπλακάουτ της 7/2, ο ΑΔΜΗΕ, στις 10/2, εξέδωσε την ανακοίνωση στην πιο πάνω εικόνα. Πήρε "Έκτακτα μέτρα θωράκισης του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας" και επέβαλε τη λειτουργία των αξιόπιστων μονάδων, θερμικών και υδροηλεκτρικών. Τα "καλά" τα κράτησε για λίγες μέρες μετά ...
 

Στις 14/2, περιμένοντας έναν προαναγγελθέντα χιονιά, ο ΑΔΜΗΕ ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο τη θέση του. Σε νέα ανακοίνωση, που τη βλέπετε πιο πάνω, απλά και σταράτα έγραψε το απολύτως ξεκάθαρο "Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη."  

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Το "κερασάκι στην τούρτα", ταυτόχρονα και "καρφί στο φέρετρο" των δήθεν "Α"ΠΕ, ήρθε στις 19/3, αυτή τη φορά από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Με την 130/2021 απόφαση χορήγησε στη ΔΕΗ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από νέα μονάδα στον ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 665MW.  Ο τωρινός ΑΗΣ Κομοτηνής έχει ισχύ 485MW, συνεπώς η νέα μονάδα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ωστόσο η απόφαση της ΡΑΕ πάρθηκε στη συνεδρίαση της 4/2, γιατί χρειάστηκαν 43 ολόκληρες μέρες για να δημοσιευτεί; Τι ρόλο έπαιξε το μπλακ άουτ της 7/2 και το μπάχαλο με το χιονιά της 14-15/2;

Το ακόμα πιο "ωραίο" είναι πως η μονάδα αυτή

  • ΔΕΝ προβλέπεται στο δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ),
  • ΔΕΝ προβλέπεται στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2020-2030,
  • ΔΕΝ προβλέπεται στο πρόσφατο Σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς. 

Και υπάρχουν ήδη σε εκκρεμότητα, για την ίδια περιοχή, άλλες δυο μονάδες φυσικού αερίου, που επίσης δεν προβλέπονται ούτε στο ΕΣΕΚ ούτε στο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Στο μόνο σχεδιασμό που μπορεί να προβλέπεται είναι το σχεδιασμό της αναμενόμενης πελατείας είτε αυτών που φέρνουν αέριο μέσω Τουρκίας είτε αυτών που θα φέρνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης. Προσθέστε και τη χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου της ΔΕΗ, πως το 2025 η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα μετασκευαστεί σε μονάδα φυσικού αερίου ισχύος άνω των 1000MW, και το παζλ συμπληρώνεται!

Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη πως, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, στις κοινές δημοπρασίες της ΡΑΕ τα φωτοβολταϊκά επικρατούν κατά κράτος των αιολικών και το ίδιο αναμένεται να συμβεί στον επόμενο διαγωνισμό, το Μάιο 2021, η μόνη εξήγηση που απομένει είναι πως θα πάμε στο 2030 με φυσικό αέριο και φωτοβολταϊκά: ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ τελειώνουν τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά. 

Ενημέρωση 2/4/21: Θα ήταν πραγματικά πολύ καλό για να είναι αληθινό. Παρόλο που τα περιστατικά που περιγράφονται είναι όλα πέρα για πέρα αληθινά, ο τίτλος και το συμπέρασμα είναι η συμβολή του ιστολόγιου στην τήρηση του Πρωταπριλιάτικου έθιμου. Καλό μήνα!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου