Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Νέες "Α"ΠΕ στη Γερμανία το 2020, το 2021 και τι σημαίνουν για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα: Μέρος 2ο.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στα μέσα Μαρτίου και στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δει τι έγινε το 2020 στη Γερμανία σχετικά με τις νέες εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών αντίστοιχα. Σήμερα λοιπόν θα δούμε τι συμβαίνει το 2021 και πώς αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Στη Γερμανία, η σχεδιασμένη επέκταση νέων αιολικών για το σύνολο του 2021 είναι 4500MW κατανέμεται σε ισόποσα σε επιμέρους δημοπρασίες στη διάρκεια του έτους. Με μια λιτή ανακοίνωση πριν μερικές ημέρες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (Bundenetzagentur) έκανε γνωστό πως μειώνει τη δημοπρατούμενη ποσότητα νέων αιολικών για τη δημοπρασία που θα γίνει το Μάιο. Η προηγούμενη δημοπρασία, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε μειωμένη συμμετοχή κι η Bundenetzagentur αναμένει να συμβεί το ίδιο και Μάιο. Για το λόγο αυτό μείωσε τη δημοπρατούμενη ποσότητα, από 1500MW σε 1243,230MW.

Διατυπώθηκαν διάφορες δικαιολογίες για τη διαρκώς μειωμένη συμμετοχή στις δημοπρασίες αιολικών, όπως δυσκολία στην αδειοδότηση, έλλειψη κατάλληλων περιοχών, έλλειψη τυποποίησης της νομοθεσίας για τα προστατευόμενα είδη ανάμεσα στα διάφορα κρατίδια, κλπ. Όμως η μειωμένη συμμετοχή παρατηρείται απ' το 2018. Στην πραγματικότητα δυσκολεύονται ν' αποδεχθούν το πολύ απλό: η αγορά προτιμά πλέον τα φωτοβολταϊκά, όχι τα αιολικά. Αλλά όλοι όσοι ομνύουν στην "ελεύθερη" αγορά, είναι την ίδια στιγμή έτοιμοι να τη χειραγωγήσουν, αν δεν είναι "ελεύθερη" στην κατεύθυνση που επιθυμούν. Και συνεχίζουν τους ξεχωριστούς διαγωνισμούς, καθώς στους κοινούς διαγωνισμούς, χωρίς διάκριση τεχνολογίας, τα αιολικά δεν έχουν τύχη απέναντι στα φωτοβολταϊκά.

Η απλή πραγματικότητα είναι πως οι επενδύσεις σε νέα αιολικά το 2019 στη Γερμανία ήταν μειωμένες κατά 30% ως προς το 2018, (σύμφωνα με την έκθεση Global Trends in Renewable Energy Investment 2020, που συντάσσεται κάθε χρόνο σε συνεργασία του Bloomberg New Energy Finance (BNEF) με το Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre στα πλαίσια του United Nations Environment Program (UNEP)). Και η τάση μείωσης δεν φαίνεται να βελτιώθηκε το 2020.


Πριν από πέντε χρόνια, στις 31/3/2016, είχαμε δει τα ευρήματα της αντίστοιχης έκθεσης Global Trends in Renewable Energy Investment 2016, απ' όπου και το πιο πάνω διάγραμμα, με τις επενδύσεις ανά ήπειρο. Μάταια θα ψάξετε το αντίστοιχο διάγραμμα στην έκθεση για το 2020. Η έκθεση του 2020, που αφορά το 2019, έχει τον πίνακα της αρχής, όπου βλέπετε την εντελώς αντίστροφη πορεία των επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Στην ανάρτηση του 2016 σημείωνα χαρακτηριστικά: "η εξέλιξη του "σταθμισμένου" στη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης κόστους ηλεκτρισμού από αιολικά και ηλιακά, απ’ το 4ο τρίμηνο 2009 έως το 1ο εξάμηνο 2015 δείχνει πως μόνο τα Φ/Β μειώνουν συνεχώς και ραγδαία το κόστος τους, συγκλίνοντας προς το κόστος των χερσαίων αιολικών. Αντίθετα, τα αιολικά -είτε χερσαία είτε υπεράκτια- είναι πρακτικά σταθερά, όπως και τα παραβολικά Φ/Β με αποθήκευση. Αν συνυπολογιστεί η τεράστια διαφορά αξιοπιστίας των Φ/Β σε σχέση με τα παντελώς αναξιόπιστα αιολικά, η διαφορά κόστους Φ/Β-αιολικών γίνεται πλέον αμελητέα και η όποια ανάπτυξη των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια φυσιολογικά θα έρχεται όλο και περισσότερο απ’ τα Φ/Β παρά τα αιολικά."

Ο τίτλος της ανάρτησης του 2016 ήταν "Νέα έκθεση αποκαλύπτει: σε αντίστροφη μέτρηση και τελειώνει μέχρι το 2020 η αθρόα εγκατάσταση αιολικών;" Φαίνεται πλέον πως αυτό ακριβώς είναι που βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει! Οι κοινωνικές αντιδράσεις ...

απέναντι στη μάστιγα των αιολικών, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών και τις κατά πολύ-πολύ λιγότερες αντιδράσεις γι’ αυτά, θα συνεχίσουν να ωθούν τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά. Μην έχετε ωστόσο αμφιβολία πως πάντα θα βρεθούν ξεπουλημένοι πολιτικοί, που θα "προσαρμόσουν" κατάλληλα τη νομοθεσία, για να δώσουν νέα ώθηση σ' αυτά που απορρίπτει τόσο η κοινωνία όσο και η αγορά.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).


Σε ό,τι αφορά την επίδραση που έχουν στην Ελλάδα, τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία: εδώ δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που σκοτώνεται να κάνει απολιγνιτοποίηση προκειμένου να ωφεληθούν Γερμανικές εταιρείες. Μπορεί και στους εδώ κοινούς διαγωνισμούς να παρατηρείται η τάση να υπερισχύουν τα φωτοβολταϊκά, μπορεί η ΡΑΕ να ακύρωσε πρόσφατα πολύ περισσότερες άδειες αιολικών (59 άδειες-1596,45MW) σε σχέση με φωτοβολταϊκά (5 άδειες-78,69MW), αλλά εδώ θα συνεχίσουν να βάζουν αιολικά με τις όποιες άδειες έχει δώσει η ΡΑΕ τα προηγούμενα χρόνια. Κι η Σδούκου μόλις είπε πως ξεκίνησαν ήδη την αναθεώρηση του δικού τους, δήθεν "Εθνικού" Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που σίγουρα θα προβλέπει επιπλέον αιολικά: "ο νέος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον, στο υφιστάμενο δυναμικό των 7 GW των ΑΠΕ, να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 9 GW". Κάπως πρέπει να βρουν πελατεία οι Γερμανοί κι οι Δανοί κατασκευαστές ανεμογεννητριών.

Ήδη λοιπόν βλέπουμε τις πρώτες πυρκαϊές, για να καθαρίσουν οι βουνοκορφές και να υποδεχθούν τους "επενδυτές": μετά την πολύ "βολική" φωτιά στην Άνδρο, ξημερώματα της 4/4/21, νέα, πολύ "βολική" φωτιά, εκδηλώθηκε χθες στα Πιέρια. Δυστυχώς θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές τέτοιες πολύ "βολικές" φωτιές, που εκδηλώνονται ανοιξιάτικα κι όχι στο κατακαλόκαιρο και σε περιοχές όπου υπάρχουν αδειοδοτήσεις αιολικών. Μας έχει πνίξει η μπόχα, στη χώρα μας κάτι βρωμάει απ' το κεφάλι και, ας λέει η παροιμία, δεν είναι ψάρι αυτό που βρωμάει.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου