Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Νέες "Α"ΠΕ στη Γερμανία το 2020, το 2021 και τι σημαίνουν για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα: Μέρος 1ο.


Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στα μέσα Μαρτίου είχαμε δει πως το 2020 μόνο ο κορονοϊός δεν ήταν η αιτία για τις μειωμένες, (μόλις 1431MW, 420 ανεμογεννήτριες), νέες εγκαταστάσεις αιολικών στη Γερμανία. Συνεχίζουμε σήμερα με μια ανάρτηση σε δυο μέρη, βλέποντας τι έγινε με τα νέα φωτοβολταϊκά το 2020, τι προβλέπεται για το 2021 και τι αναμένεται να σημάνει αυτό για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Το Δεκέμβριο 2020 σημειώθηκε στη Γερμανία ένα μικρό ράλι στο τέλος του έτους για την προσθήκη φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα προστέθηκαν 525,409MW φωτοβολταϊκών και ήταν ο μήνας με τις περισσότερες προσθήκες. Ήταν ο μόνος μήνας που έσπασε το φράγμα των 500MW το 2020, που έκλεισε συνολικά στα 4884,701MW, σχεδόν 4,9GW. Περίπου 3991 από τα σχεδόν 4885MW της επέκτασης κατασκευάστηκαν εκτός του συστήματος διαγωνισμών.

Την ώρα λοιπόν που οι εγκαταστάσεις αιολικών φθίνουν, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνε απ' το καλό στο καλύτερο. Οι μειωμένες εγκαταστάσεις αιολικών δεν είναι κάτι το μη αναμενόμενο, καθώς οι δημοπρασίες για νέα αιολικά το 2018 και 2019 ήταν διαρκώς αποτυχημένες. Μάλιστα στο ιστολόγιο είχα παρουσιάσει δυο παρεμβάσεις στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο 2019, παρεμβάσεις που είχαν ως κοινή πρόταση την κατάργηση των ξεχωριστών διαγωνισμών για κάθε τεχνολογία "Α"ΠΕ και να γίνονται μόνο κοινοί διαγωνισμοί, προκειμένου ν' αφεθεί ελεύθερη η αγορά να επιλέξει την πιο κατάλληλη τεχνολογία.

Φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ αγρόν ηγόρασε και οι ξεχωριστοί διαγωνισμοί συνεχίζονται, καθώς ΕΕ και ελεύθερη αγορά είναι πλέον έννοιες ασύμβατες: η ΕΕ κατευθύνει απολύτως την αγορά εκεί όπου διασφαλίζεται η απασχόληση της Βορειοευρωπαϊκής βιομηχανίας κι οι υπόλοιποι απλά να κόψουν το λαιμό τους, να βάζουν τα προϊόντα Γερμανών και Δανών.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Το Δεκέμβριο πέρασε απ' την Ομοσπονδιακή Βουλή η αναμόρφωση του νόμου για τις "Α"ΠΕ (EEG). Με το νέο νόμο προβλεπόταν σύστημα πληρωμών για τις παλιές ανεμογεννήτριες, που από το 2021 συμπληρώνουν την 20ετή περίοδο επιδοτήσεων του νόμου EEG. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Zeit Online, η διάταξη που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο δεν ...

μακροημέρευσε και ήδη πρέπει να τροποποιηθεί, καθώς προσκρούει στις διατάξεις επιτρεπόμενων κρατικών ενισχύσεων στην ΕΕ! Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως, χάρη στην 20ετή περίοδο επιδοτήσεων, οι "επενδυτές" είχαν αρκετό χρόνο για ν' αποσβέσουν τις "επενδύσεις" τους. Οπότε, χωρίς τις νέες πληρωμές, μένει να δούμε πόσες απ' τις παλιές ανεμογεννήτριες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με όρους αγοράς πλέον κι όχι με επιδοτήσεις, καθώς κι αν ο ρυθμός αποσύρσεων θα είναι μικρότερος απ' το ρυθμό νέων εγκαταστάσεων.

Αυτά συμβαίνουν λίγους μόνο μήνες πριν τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, (ενώ θα υπάρξουν και κρατιδιακές εκλογές, τον Ιούνιο στη Σαξονία-Άνχαλτ και την ημέρα των γενικών εκλογών στο Βερολίνο, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία και τη Θουριγγία). Μια καθαρά εκλογική χρονιά, στην οποία για πρώτη φορά δεν θα συμμετέχει η Μέρκελ και η προπαγάνδα έχει κάνει τους ψηφοφόρους να στρέφονται προς τους Πράσινους, εγκαταλείποντας Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Στην επόμενη ανάρτηση το 2ο μέρος, με μια διόλου αναπάντεχη απόφαση της Bundesnetzagentur. Μείνετε συντονισμένοι!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου