Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Μια πολύ "βολική" μεγάλη φωτιά, ξημερώματα της Κυριακής 4 Απριλίου 2021 στην Άνδρο. Τυχαίο;

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Άνδρο τα ξημερώματα της Κυριακής 4 Απριλίου 2021 και οι πληροφορίες πως άναψε απ' τα πυροτεχνήματα για το Πάσχα των Καθολικών ελέγχονται ως απολύτως ανακριβείς. Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση απ' το "Εν Άνδρω", η φωτιά ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Ρέματα και Κατάκοιλος, στα υψώματα ανατολικά απ' το γραφικό Μπατσί. Οι ισχυροί νυκτερινοί άνεμοι, έντασης 7-8 μποφόρ, έσπασαν το μέτωπο της φωτιάς στα τρία και, λόγω των προβλημάτων με τη φωτιά και τους καπνούς, ο Δήμος Άνδρου κάλεσε τους κατοίκους των Ρεμάτων να εκκενώσουν το χωριό.

Αργότερα οι άνεμοι έστριψαν την κατεύθυνση της φωτιάς, που δεν μπήκε στα κατάφυτα Ρέματα και κινήθηκε προς την παραλία των Λεύκων, με αποτέλεσμα ο Δήμος Άνδρου να ζητήσει την εκκένωση και του Οικισμού Ατένι. Στην πιο πάνω εικόνα του νησιού βλέπετε τις θέσεις των Οικισμών και μπορείτε να εκτιμήσετε την εξέλιξη και την πορεία της φωτιάς. Η εικόνα έγινε με στιγμιότυπο οθόνης απ' το Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και, ασφαλώς εντελώς συμπτωματικά, ανάμεσα στα χωριά Ρέματα, Κατάκοιλος και Ατένι βλέπουμε να έχει δοθεί άδεια παραγωγής για εγκατάσταση 16 ανεμογεννητριών Enercon E-70 των 2,3MW.

Το androsportal.gr έχει κι αυτό πολλές φωτογραφίες και βίντεο από τη φωτιά, ενδεικτικά η πιο πάνω εικόνα απ' το Ατένι. Με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Θεολόγος μεταφέρθηκαν ενισχύσεις της Πυροσβεστικής από Αθήνα, που μαζί με αεροπλάνα και ελικόπτερα κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο απ' τα χωριά. Πάντως, την ώρα που γράφεται η ανάρτηση, απόγευμα Κυριακής, γράφεται πως έχει ήδη κάψει ένα σπίτι στο Ατένι κι οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μάχη να την κρατήσουν μακριά απ' την Κατάκοιλο. Προς το βράδυ η φωτιά ήταν σε ύφεση και κινούνταν προς τα Λεύκα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πόρισμα για το πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη φωτιά, καθώς είναι τουλάχιστον περίεργο να ξεσπά τέτοια φωτιά πριν ακόμα μπει καλά-καλά η άνοιξη, ξημερώματα Κυριακής και με ισχυρούς νοτιάδες, όπως φαίνεται στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Άνδρο. Από τη θέση που ξεκίνησε η φωτιά, ωθούμενη απ' τους νοτιάδες, πολύ "βολικά" ...

καθάρισε από βλάστηση όλες τις πλαγιές και τις βουνοκορφές, που μπορούν πλέον ανεμπόδιστα να υποδεχθούν τους "επενδυτές". Αν κι επειδή το καλό πλύσιμο χρειάζεται πάντα απορρυπαντικό, που εκτός από πράσινους πρέπει να έχει και μπλε κόκκους, πάντα υπάρχει περίπτωση να πληροφορηθούμε τελικά πως η φωτιά ξεκίνησε από κάποιο "βραχυκύκλωμα" στα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Κάποιο ασφαλώς πολύ "βολικό" "βραχυκύκλωμα" ...

Κι επειδή ο Μάρτης δεν λείπει ποτέ απ' τη Σαρακοστή, γνωστό μέσο της λίστας Πέτσα έσπευσε ν' ανακαλύψει "απειλή εμπρησμού" από Κοινοτάρχη χωριού της Άνδρου με αφορμή τους δασικούς χάρτες, χωριό που όμως είναι πολύ πιο βόρεια απ' τη ζώνη που κάηκε. Προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης; Πολύ θα βόλευε άλλωστε την κυβέρνηση ν' αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών απ' την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, την αποδόμηση του ΕΣΥ και τις απολύσεις γιατρών στην πρότερη θητεία Γεωργιάδη, τους πάνω από 10 χιλ. νεκρούς που θα δούμε μέχρι το Πάσχα (ή λίγο μετά), την καταβαράθρωση της οικονομίας, τη νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, την κυοφορούμενη πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων σύμφωνα με τις επιταγές του Δ.Ν.Τ. Θα δούμε ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου