Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

"Απολιγνιτοποίηση αλά Γερμανικά": δεν θα πιστεύετε τι θα κλείσουν στο τέλος 2021!

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έγινε στη Γερμανία η 1η δημοπρασία για πρόωρο κλείσιμο λιθανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, στα πλαίσια του νόμου για απεξάρτηση απ' την ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο μέχρι τέλους του 2038, και την 1η Δεκεμβρίου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.

Θυμίζω πως το 2018 η Γερμανία έκλεισε το τελευταίο ορυχείο λιθάνθρακα και πλέον ο λιθάνθρακας είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενος. Αυτό σημαίνει πως η Γερμανία πρέπει να ξοδεύεται για να τον εισάγει και ως γνωστόν οι Γερμανοί παθαίνουν αλλεργία όταν πρέπει ν' ανοίξουν τα σεντούκια τους. Με την 1η δημοπρασία λοιπόν είχαν προκρίνει να κλείσουν μόνο λιθανθρακικά εργοστάσια, 11 τον αριθμό, συνολικής ισχύος 4.787,676MW. Οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς χαρακτήρισαν 3 απ' αυτά ως απαραίτητα για την ευστάθεια του δικτύου και η τελική αξιολόγηση αναμένεται αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι του 2021.

Στις 4 Ιανουαρίου 2021 έγινε η 2η δημοπρασία και η Bundesnetzagentur ανακοίνωσε στις 1/4/2021 τα αποτελέσματα. Η 2η δημοπρασία δεν είχε την "επιτυχία" της 1ης, καθώς έγιναν δεκτές μόλις 3 προσφορές, συνολικής ισχύος 1.514,000MW. Οι 2 προσφορές αφορούν τα λιθανθρακικά εργοστάσια Kraftwerk Wilhelmshaven (757MW) και Kraftwerk Mehrum - Block 3 (690MW) στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Το 1ο είναι κατασκευής του 1976 και βρίσκεται στα παράλια της Βόρειας Θάλασσας, ΒΔ της Βρέμης. Το 2ο είναι κατασκευής του 1979 και βρίσκεται νότια του Ανόβερου.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Η 3η προσφορά είναι η επιτομή της "απολιγνιτοποίησης αλά Γερμανικά" και αφορά ...

λιγνιτικό εργοστάσιο ισχύος ...67MW. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο της δικής μας ΛΙΠΤΟΛ, καθώς πρόκειται για το μπρικετάδικο και τον ΑΗΣ στο Deuben του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ (βλ. εικόνα), ένα βιομηχανικό συγκρότημα που ξεκίνησε τη λειτουργία το πολύ μακρινό ...1936! Προπολεμικά! Έκτοτε πέρασε από πολλά κύματα, καθώς η Ανατολική Γερμανία μεταπολεμικά έγινε Λαϊκή Δημοκρατία και μετά την πτώση του Τείχους και την επανένωση της Γερμανίας το συγκρότημα του Deuben βρέθηκε στα χέρια της διαβόητης Treuhand, της εταιρείας που ανέλαβε την εκποίηση της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας.

Για τους Γερμανούς ο λιγνίτης είναι ο δικός τους μαύρος χρυσός, ο Schwarze Gold, όπως είχε πει το 2013 η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και θα τον κρατήσουν όσο μπορούν περισσότερο. Για κάποιους άλλους, σε χρεοκοπημένες χώρες, είναι το εμπόδιο για να καίνε όσο μπορούν περισσότερο φυσικό αέριο και γι' αυτό κλείνουν όπως-όπως κι άρον-άρον τις κατά πολύ νεότερες μονάδες της χώρας τους, προκειμένου απ' την απολιγνιτοποίηση να ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου