Τις τελευταίες ημέρες προωθήθηκε σε διάφορους φορείς κι έφθασε και στο ιστολόγιο ένα "Ψήφισμα κατά του Κανονισμού της ΕΕ για την επιτάχυνση της εγκατάστασης των ΑΠΕ". Αφού αναλύει το σκεπτικό, το "Ψήφισμα" καταλήγει στα εξής:
Για όλους τους παραπάνω λόγους :
- Εκφράζουμε την καθολική αντίθεσή μας στην εφαρμογή του νέου Κανονισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που έχει ως στόχο να επιταχύνει την εγκατάσταση των έργων ΑΠΕ, ο οποίος, με την κατάλυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που εισάγει, οδηγεί αναπόφευκτα στην καταστροφή της βιοποικιλότητας.
- Ζητάμε τον αναλογικό επιμερισμό του περιβαλλοντικού κόστους εγκατάστασης των έργων ΑΠΕ, σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες κάθε χώρας της ΕΕ. Δεν είναι ηθικό να καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος μιας χώρας προς όφελος των αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων μιας άλλης.
- Ζητάμε να εφαρμοστεί άμεσα στη χώρα μας η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, με την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, για το σύνολο της χώρας, και τη θεσμοθέτηση επαρκούς προστατευτικού καθεστώτος.
- Ζητάμε να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση ενός νέου - σύγχρονου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, δίκαιου, αναλογικού και προερχόμενου από ευρεία διαβούλευση.
- Ζητάμε να ενταχθεί στον σχεδιασμό η τεχνικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για την χωροθέτηση των ΑΠΕ στην Ελλάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Ζητάμε την θεσμοθέτηση της ουσιαστικής συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών στη λήψη των αποφάσεων για τη χωροθέτηση των έργων σε κάθε τόπο.
- Ζητάμε να αναπτυχθούν άμεσα εργαλεία και πολιτικές για την ενσωμάτωση της εξοικονόμησης ενέργειας στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση μικρών έργων ΑΠΕ, όπως τα Φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Το ιστολόγιο παρουσίασε τις προθέσεις της ΕΕ στις 23/11/2022, με τον εύγλωττο τίτλο Ρίγη ανατριχίλας σκορπά η "νέα ιδέα" της Κομισιόν για τις δήθεν "Α"ΠΕ! Σε ό,τι αφορά την "Πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων", την έχει παρουσιάσει το Φεβρουάριο 2021 (Αιολικά και "βιώσιμη ανάπτυξη" είναι έννοιες ασύμβατες: ούτε στα βουνά, ούτε σε δρόμους, ούτε πουθενά!) κι αν δεν έχει αλλάξει από τότε είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.
Για να μη
μπερδευόμαστε, το πόσες "Α"ΠΕ θα βάλει η χώρα μέχρι το 2030 καταρχήν προσδιορίζεται στο "Εθνικό
Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα" (ΕΣΕΚ), που είναι νομικά
δεσμευτικό για τη χώρα απέναντι στην ΕΕ. Επιπλέον, αναθεώρηση του ΕΣΕΚ
επιτρέπεται μόνο υπό τον όρο πως θα αυξάνει τους στόχους των δήθεν
"Α"ΠΕ! Και. κατά δεύτερον,
οι "επενδυτές" μπορούν να ...
Το να ζητά λοιπόν σήμερα κανείς "Ειδικό Χωροταξικό" για της "Α"ΠΕ είναι μια νέτη σκέτη ουτοπία, καθώς μπαίνει στη διαπραγμάτευση του ποιες περιοχές της χώρας θα καταστρέψουμε. Οι περιοχές αυτές θα μετατραπούν σε βιομηχανοστάσια όπου θα μπουν αιολικά και τεράστια φωτοβολταϊκά, προκειμένου να στέλνουν ρεύμα στη Γερμανία! Και, βεβαίως, ν' αγοράζουμε εξοπλισμό made in Germany! Είναι ακριβώς ο σχεδιασμός της "Δανίας του Νότου", που μας έταζε ο Παπανδρέου και του "Σχέδιου Ήλιος", που προωθούσαν ο Σόιμπλε με τον τύπο που έχασε το δισκάκι της λίστας Λαγκάρντ. Την ίδια στιγμή οι ανάγκες της Ελλάδας θα καλύπτονται με φυσικό αέριο, το οποίο απ' το 2010 μας είχε πει ο Μανιάτης πως θα αντικαταστήσει κατά 100% το λιγνίτη!
Η θέση λοιπόν του ιστολόγιου είναι ξεκάθαρη/αποκρυσταλλωμένη: κανένα νέο αιολικό, όσα βάλαμε μέχρι τώρα είναι υπέρ-αρκετά για τη χώρα και τα υπόλοιπα τα βάζουμε για τις ανάγκες της Γερμανίας. Χωροταξικό είναι το θέμα μόνο για τα φωτοβολταϊκά, που μπορούμε και πρέπει να τα βάζουμε μόνο σε στέγες, αλλά όχι σε βοσκότοπους-χωράφια-λίμνες: τα φαραωνικά φωτοβολταϊκά εργοστάσια μπαίνουν επίσης για τις ανάγκες της Γερμανίας! Και κάποτε επιτέλους πρέπει να ενισχυθούν οι θερμομονώσεις των κτηρίων, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, η γεωθερμία και η κυματική ενέργεια, αφού η χώρα έχει μια τεράστια ακτογραμμή και πολλά Μη Διασυνδεμένα Νησιά με μικρά φορτία.
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!
Το ακόμα χειρότερο, που σκορπά περισσότερα ρίγη ανατριχίλας, είναι η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, όπως εμφανίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου στις 19/12/2022, που αφορά το σχεδιασμό της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για τις "Α"ΠΕ.
Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη θα χαρτογραφήσουν τις περιοχές που απαιτούνται για τις εθνικές συνεισφορές προς τον στόχο του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός 18 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, ενώ εντός 30 μηνών θα εγκρίνουν σχέδια που χαρακτηρίζουν "περιοχές προώθησης "Α"ΠΕ". Οι περιοχές αυτές θα αφορούν ξηρά, θαλάσσια ή εσωτερικά ύδατα (δηλ. λίμνες) και θα επιλέγονται επειδή είναι ιδιαίτερα κατάλληλες περιοχές για συγκεκριμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παρουσιάζουν χαμηλότερους κινδύνους για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι προστατευόμενες περιοχές πρέπει να αποφεύγονται, (αλλά στις υπόλοιπες μπορεί να γίνεται ο κακός χαμός). Ολόκληρα τα σχέδια θα υπόκεινται στη συνέχεια σε απλοποιημένη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αντί να πραγματοποιείται εκτίμηση για κάθε έργο, όπως συμβαίνει συνήθως. Οι "περιοχές προώθησης "Α"ΠΕ" θα θεωρούνται ότι είναι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Το Συμβούλιο συμφώνησε σε μικρότερη προθεσμία έξι μηνών για περιοχές που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως κατάλληλες για ταχεία ανάπτυξη "Α"ΠΕ, εάν, μεταξύ άλλων, δεν βρίσκονται σε περιοχές Natura 2000 και έχουν υποβληθεί σε περιβαλλοντική αξιολόγηση. Για τις "περιοχές προώθησης "Α"ΠΕ" το Συμβούλιο συμφώνησε ότι οι διαδικασίες χορήγησης αδειών δεν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από ένα έτος για τα χερσαία έργα και δύο χρόνια για τα υπεράκτια. Ενώ για την αναβάθμιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων και για νέες εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ισχύος μικρότερης των 150 kW, συστεγαζόμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας καθώς και τη σύνδεσή τους με το δίκτυο, οι διαδικασίες θα πρέπει να περιοριστούν σε έξι μήνες. Fast track διαδικασία για την κατασκευή νέων βάσεων για μεγαλύτερου μεγέθους ανεμογ@@ήτριες, τσιμεντάροντας συστηματικά το υπέδαφος ...
ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου