Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Νέα ήθη και έθιμα στο Βέρμιο φέρνουν άδοξο τέλος στο "Λάλεμαν τη παρχαρωμάνας"!

"Παρχάρια" ονόμαζαν οι Έλληνες του Πόντου τα θερινά βοσκοτόπια, που εκτείνονταν στα οροπέδια και τις πλαγιές των Ποντιακών Άλπεων, σε υψόμετρα από 1.500 μέχρι και 2.500 μ. συνήθως (το "παρχάρ'" προέρχεται κατ' άλλους από παραφθορά του "παρά το χωρίον", κατ' άλλους από παραφθορά του "παραχώρ", αλλά η Ποντιακή οροσειρά είναι επίσης γνωστή ως Όρη Parhar, που σημαίνει "ψηλό" ή "κορυφή").

Οι Έλληνες των παραθαλάσσιων περιοχών μετοίκιζαν στα παρχάρια από περίπου στα μέσα Μαΐου μέχρι τον Οκτώβριο, μετατρέποντάς τα σε ζωντανούς θερινούς οικισμούς, άλλοτε καθαρά κτηνοτροφικούς και άλλοτε παραθεριστικούς, ειδικά για τα παρχάρια που φιλοξενούσαν αστικούς πληθυσμούς, ιδίως των παραλιακών πόλεων. Σε ορισμένα παρχάρια, που ήταν πραγματικά παραθεριστικά κέντρα, υπήρχαν παρεκκλήσια που γιόρταζαν το καλοκαίρι. Σε αυτά γίνονταν μεγάλα πανηγύρια στα οποία έπαιρναν μέρος δεκάδες χωριά, από κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Παρχαρωμάνα (ή ρωμάνα) αποκαλούνταν στον Πόντο η γυναίκα που αναλάμβανε όλες τις κτηνοτροφικές εργασίες, που γίνονταν στα παρχάρια. Έμενε στα βουνά μήνες ολόκληρους μοχθώντας σκληρά, καθώς εκτός από τα δικά της ζώα συχνά αναλάμβανε και των γειτόνων και συγχωριανών.

Η πρακτική των κτηνοτρόφων να μεταφέρουν τα κοπάδια τους σε ορεινές θέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα μετά την εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων. Αρκετά παρχάρια συναντούμε στις πλαγιές του Βερμίου, όπου εταιρεία ξεκίνησε ήδη εργασίες για την κατασκευή στους νομούς Ημαθίας & Κοζάνης θηριώδους αιολικής εγκατάστασης 315MW, με ανεμογ@@ήτριες των 4,5MW, ύψος πύργου 120 μέτρα και άνοιγμα πτερυγίων 155 μέτρα. Ακόμα και Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης ετοιμάζεται να κάνει στα αλπικά λιβάδια!

Και ενώ στις 16/11/2022 ο Δήμος Εορδαίας αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στο αιολικό εργοστάσιο, μαθαίνουμε πως βρέθηκαν κάποιοι αυτοδιοικητικοί τοπικών κοινοτήτων που ήρθαν σε απευθείας συζητήσεις με τον "επενδυτή", ώστε να τους μοιράσει ζωοτροφές και με τους δρόμους πλάτους 14 μέτρων για πρόσβαση στο αιολικό εργοστάσιο "να μη σπάνε τα αυτοκίνητα" όταν ανεβαίνουν στο βουνό! Χάντρες και καθρεφτάκια δηλαδή, και βρέθηκαν ιθαγενείς που τα παίρνουν με ευχαρίστηση, προφανώς για να ...

ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία της επανεκλογής τους και να είναι "πρώτοι στο χωριό"! Ξεπουλώντας την περιοχής τους, βεβαίως-βεβαίως …

Το Βέρμιο είναι "ιερό βουνό", καθώς στη νότια πλευρά του βρίσκεται το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά. Αλλά αν τώρα ακούτε θορύβους στο Βέρμιο, δεν θα είναι μόνο οι μπουλντόζες του "επενδυτή", που θα ξεσχίζουν το πανέμορφο βουνό. Θα τρίζουν και τα κόκαλα απ' τις παρχαρωμάνες του Πόντου, που κάθε χρόνο βρίσκουν την τιμητική τους στη γιορτή "Λάλεμαν τη παρχαρωμάνας", στα παρχάρια Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, μια πανέμορφη τοποθεσία. Αντί ν' ακούγεται το "λάλεμαν", θ' ακούγεται το βουητό των ανεμογ@@ητριών, που κάποιοι από ορεινό οικισμό του απέναντι βουνού Άσκιο είπαν πως "ακούγεται σαν να περνούν ελικόπτερα πάνω απ' τα σπίτια". Και το Άσκιο ήδη το έχουν ξεσκίσει οι "επενδυτές".

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Επί αιώνες οι παρχαρωμάνες του Πόντου μετακινούνταν καβάλα στα υποζύγια ή πεζές στα ορεινά μονοπάτια, και το ίδιο έκαναν και όταν εγκαταστάθηκαν στα χωριά στους πρόποδες του Βερμίου. Αλλά τώρα κάποιοι θέλουν να ανεβάζουν τις παρχαρωμάνες στο βουνό όχι απλά με το ΙΧ, αλλά από δρόμους πλάτους 14 μέτρων! 

Αν αυτό δεν είναι προσβολή της Ποντιακής παράδοσης, δεν ξέρω τι είναι. Δυστυχώς και Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας φέρεται να υπερασπίστηκε την έννοια των "ανταποδοτικών τελών", που θα παίρνουν οι τοπικές κοινότητες απ' τον "επενδυτή". Μάλλον δεν έχει την ικανότητα να προβληματιστεί ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα "ανταποδοτικά", που μόνο ο "επενδυτής" δεν θα τα πληρώσει! Τα δήθεν "ανταποδοτικά" οι εταιρείες τα βάζουν στο κοστολόγιο και τα εισπράττουν απ' τον τελικό καταναλωτή, καθώς τζάμπα γεύμα ΔΕΝ υπάρχει! Όπου ακούτε "ανταποδοτικά", να ξέρετε πως ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ τα πληρώνουμε!

ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου