Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Μάρτιος 2023: Οι πολίτες λέμε "Φτάνει πια!" The Climate Case of the Century - Η Κλιματική Δίκη του αιώνα!

Τα τελευταία χρόνια την Ολλανδία υπήρξαν δύο εξέχουσες δικαστικές υποθέσεις για το κλίμα. Το 2015, η Ολλανδική ΜΚΟ Urgenda κέρδισε δίκη ενάντια στο Ολλανδικό κράτος, απαιτώντας πιο φιλόδοξη πολιτική μείωσης των "αερίων του θερμοκηπίου". Και το 2021 η ΜΚΟ Friends of the Earth, (FoE, στην Ολλανδία ονομάζεται Milieudefensie), κέρδισε δίκη ενάντια στη Shell, η οποία έλαβε δικαστική εντολή να υιοθετήσει πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητες του ομίλου κατά καθαρό 45% έως το τέλος του 2030, σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η υποχρέωση μείωσης ισχύει για ολόκληρο το παγκόσμιο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Shell. Η Shell πρέπει όχι μόνο να μειώσει τις δικές της εκπομπές αλλά και να διασφαλίσει ότι θα μειωθούν δραστικά οι εκπομπές των προμηθευτών και των πελατών της!

Η ετυμηγορία και τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα είδος υπόθεσης στην οποία τα αντίδικα μέρη συμφώνησαν για τα γεγονότα. Η Shell δύσκολα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στις κλιματρομοκρατικές δηλώσεις που έκανε το FoE, επειδή η Shell είχε προηγουμένως κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Σήμερα, μια μεγάλη, εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία δεν μπορεί να αρνηθεί δημόσια την "κλιματική κρίση", καθώς θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει δυσφημιστικές επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης, τους ακτιβιστές και ένα μεγάλο αριθμό πολιτικών. Καθώς καμιά μεγάλη και εισηγμένη εταιρεία δεν μπορεί να αντέξει τέτοια ζημιά στη φήμη της, οι ακτιβιστές για το κλίμα εκμεταλλεύονται την αδυναμία των εταιρειών να αμυνθούν. 

Η Shell  ουσιαστικά έπεσε στο λάκκο που η ίδια είχε σκάψει και πέρυσι μετέφερε την έδρα της από τη Χάγη στο Λονδίνο. Θα λάβει τεράστιες επιδοτήσεις για έργα CCS (Carbon Capture and Storage - σύλληψη & αποθήκευση CO2) και για "πράσινο" υδρογόνο. Φυσικά τελικά ο λογαριασμός για όλα αυτά τα "σχέδια για το κλίμα" δεν θα πληρωθεί απ' τη Shell, αλλά απ' τους τελικούς καταναλωτές. Οι μικρές εταιρείες υποφέρουν ήδη λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, οι οποίες κατά το πολύ μεγάλο μέρος τους είναι αποτέλεσμα των "κλιματικών" πολιτικών και μόνο εν μέρει συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Για προφανείς δικούς του λόγους το FoE αποκαλεί αυτή την υπόθεση "Η Κλιματική Δίκη του αιώνα". Μετά τη μεγάλη νίκη εναντίον της Shell, ίσχυσε το "δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ' ανέβει στο κρεβάτι": το FoE πήγε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε ...

φιλόδοξα "σχέδια για το κλίμα" από 30 μεγάλες Ολλανδικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών τροφίμων, ακόμη και τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτές οι εταιρείες πλέον αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα με τη Shell: αν αντεπιτεθούν, πιθανότατα θα υποστούν τεράστια ζημιά στη φήμη τους.

Εδώ λοιπόν κάποιοι στην Ολλανδία είπαν "Φτάνει πια!" Το Clintel, που έχει εκδώσει τη Διακήρυξη "Δεν υπάρχει Κλιματική Κρίση", τον Οκτώβριο 2022 ζήτησε άδεια να παρέμβει στη δικαστική υπόθεση της Shell και της ΜΚΟ FoE ως τρίτο ανεξάρτητο μέρος.  Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Vincent Geijsen αναπαρέστησε στην πιο πάνω εικόνα την παρέμβαση του Clintel ως μάχη ενός Δαβίδ ενάντια σε δυο Γολιάθ!

Στόχος του Clintel είναι να καταστήσει σαφές ότι ο δικαστής στήριξε την ετυμηγορία του 2021 σε μια διαστρεβλωμένη εικόνα της επιστήμης του κλίματος, του ρόλου της IPCC και της κατάστασης του κλίματος. Θα υπερασπιστεί επίσης τα δικαιώματα των πολιτών και τη δημοκρατία. Δεν αποτελεί έκπληξη, και είναι εντελώς απογοητευτικό πως τόσο η Shell όσο και η FoE αντιτίθενται στην παρέμβαση του Clintel. Το δικαστήριο όρισε μια ακρόαση για το Μάρτιο 2023, (συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι ακόμη γνωστή), στην οποία το Clintel μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεσή του.

Το Clintel έχει δημιουργήσει ειδικό ιστότοπο γι' αυτή τη δικαστική υπόθεση. Όλοι στον πλανήτη μπορούν (δωρεάν) να συμμετάσχουν στην υπόθεση, συμπληρώνοντας μια φόρμα στον ιστότοπο (μια ως πολίτης ή δικηγόρος και μια διακριτή ως επιστήμονας). (Την ώρα που γράφεται η ανάρτηση οι σελίδες δεν λειτουργούν ακόμη). Όσο περισσότεροι συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο για να ακουστεί η φωνή των πολιτών. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το Clintel στέλνοντας αυτό το ενημερωτικό δελτίο σε άλλα άτομα, που μπορεί να θέλουν να συμμετάσχουν στην υπόθεση παρεμβαίνοντας μαζί με το Clintel.

Το Μάρτιο 2023 στην Ολλανδία οι πολίτες του πλανήτη λέμε μαζικά "Φτάνει πια με τις ανόητες και εγκληματικές πολιτικές για τη δήθεν κλιματική κρίση!"

ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει περίπτωση οι επιστήμονες να πουν μαζικά, με βάση τα δεδομένα, "Φτάνει πια με τις ανόητες και εγκληματικές πολιτικές για τη δήθεν κλιματική κρίση"? Έχει κάποιο νόημα το να προσχωρούν σε αντίπαλα στρατόπεδα οι πολίτες που δεν είναι ειδικοί σε περιβαλλοντικά θέματα? Ή πχ σε ιατρικά θέματα? (Υπέρ ή κατά των εμβολίων κλπ) . Να γίνονται δηλαδή οπαδοί σε πράγματα που δεν μπορούν οι ίδιοι να αποδείξουν, δηλαδή οπαδοί θεών - θρησκειών? Άρα φανατικοί - φασίστες. Εφόσον η εξουσία, το χρήμα, μπορεί να εξαγοράζει συνειδήσεις και επιστήμονες, το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης θα είναι πλαστό όποιο κι αν είναι. Μήπως αυτό που θα έπρεπε να διεκδικεί πρωτίστως η ανθρωπότητα είναι η ανεξαρτησία της επιστήμης, της σκέψης? Ελευθερία γενικότερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή