Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Επιστημονικό επίτευγμα "πέραν πάσης φαντασίας" φέρνει το τέλος των δήθεν "Α"ΠΕ ένα βήμα πιο κοντά!

Το Νοέμβριο 2007 η Google έβαλε σκοπό της να σώσει τον πλανήτη απ' την υπερθέρμανση της κλιματικής αλλαγής και να εξελίξει τις δήθεν "Α"ΠΕ, τόσο που να παράγουν ηλεκτρισμό πιο φθηνά απ' το κάρβουνο. Τα μεγάλα κέντρα διαχείρισης δεδομένων που έχει ανά τον κόσμο διψούν για ενέργεια και αν το πετύχαινε θα είχε μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: θα μείωνε το κόστος της και θα βρισκόταν τεχνολογικά πολύ μπροστά, σ' ένα πλανήτη όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι κάνει ένα νέο πρόγραμμα, που το ονόμασε RE<C, (Renewable Energy Cheaper than Coal) και επένδυσε πολλά λεφτά για να εξελίξει ιδέες στους τομείς της ηλιοθερμικής και της γεωθερμικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα απέτυχε και το Νοέμβριο 2014 το ιστολόγιο παρουσίασε το Ερευνητές της Google: ξεχάστε τις ΑΠΕ, είτε πάμε σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο με CCS και πυρηνικά είτε πάμε σε κάτι που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

Αλλά οι εδώ εντελώς ξεπουλημένοι πολιτικοί δεν εννοούν να ξεχάσουν τις δήθεν "Α"ΠΕ και έχουν βαλθεί να κάνουν τη χώρα μας βιομηχανική περιοχή παραγωγής ηλεκτρισμού για τη Γερμανία, χρεώνοντάς μας άλλο ένα ΑΕΠ.

Αυτό που "δεν έχει ανακαλυφθεί" είναι "το ιερό δισκοπότηρο" της ενέργειας, η πυρηνική σύντηξη. Δισεκατομμύρια έχουν φάει στον αντιδραστήρα ITER στο Κανταράς της νότιας Γαλλίας, αλλά τόσα χρόνια φως δεν φαίνεται πουθενά. Κι εκεί που κανείς δεν το περίμενε, το Νοέμβριο εμφανίστηκε στο Nature Physics η εργασία "Evidence for suprathermal ion distribution in ...

burning plasmas". Πρόκειται για παρουσίαση αποτελεσμάτων από πειράματα σύντηξης, που στοχεύουν στην καύση και ανάφλεξη ενός πλάσματος υδρογόνου για τη δημιουργία μιας καθαρής πηγής ενέργειας μέσω της σύντηξης ιόντων δευτερίου και τριτίου. Τα πειράματα διεξάγονται στην National Ignition Facility (σε ελεύθερη απόδοση: Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης) του Εργαστηρίου Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Σε συνέχεια των πειραμάτων, στις 5/12/2022, χρησιμοποιώντας δέσμες από 192 λέιζερ κατάφεραν για πρώτη φορά να πάρουν, απ' την ανάφλεξη που προκάλεσαν, περισσότερη ενέργεια απ' όση ξόδεψαν για τα τα λέιζερ: περίπου 2MJ ξοδεύτηκαν, περίπου 3MJ ανακτήθηκαν. Στην 1η εικόνα βλέπουμε τις δέσμες των λέιζερ και στη 2η το θάλαμο διεξαγωγής των πειραμάτων, όπως τα έδωσε στη δημοσιότητα το Εργαστήριο Lawrence Livermore. Για να δημιουργηθεί ανάφλεξη σύντηξης, η ενέργεια των λέιζερ μετατρέπεται σε ακτίνες Χ μέσα στην κυλινδρική συσκευή, οι οποίες στη συνέχεια συμπιέζουν ένα μικρό κομματάκι (πέλετ) καυσίμου μέχρι να εκραγεί, δημιουργώντας ένα πλάσμα υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης. Παρά την πολύ μικρή κλίμακα εφαρμογής, χαρακτηρίστηκε ως "επιστημονικό επίτευγμα πέραν πάσης φαντασίας", που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το όνειρο της συνεχούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας χωρίς ραδιενεργά κατάλοιπα.

Ασφαλώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα για να επιτευχθεί το όνειρο της απεριόριστης "καθαρής" ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, που έχει τεράστια ενεργειακή πυκνότητα. Μέχρι τότε πρέπει να φροντίζουμε να προστατεύσουμε όσο μπορούμε την πατρίδα μας απ' τη μετατροπή της σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής των Γερμανών, κάτι που προωθούν εδώ και χρόνια οι εθνικά ξεπουλημένοι ντόπιοι συνεργάτες τους. Καθώς αν γεμίσει με κουφάρια ανεμογ@@ητριών, εγκαταλειμμένες στο υπέδαφος βάσεις από ισχυρά οπλισμένο σκυρόδεμα και τεράστιους σωρούς αποβλήτων άχρηστων φωτοβολταϊκών, η ζημιά στη χώρα θα είναι αιώνια!

(Με πληροφορίες από Power Engineering και Nature Physics).

ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά και μάλλον κάτι νέο φαίνεται στον ορίζοντα! Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου