Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Ρίγη ανατριχίλας σκορπά η "νέα ιδέα" της Κομισιόν για τις δήθεν "Α"ΠΕ!

Στις 9/11/2022 η Κομισιόν παρουσίασε ένα νέο, "προσωρινό" και "επείγοντα χαρακτήρα" μηχανισμό για επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης των δήθεν "Α"ΠΕ. Πρόκειται για την ίδια, εντελώς ανόητη Κομισιόν, η οποία δεν έχει διασφαλίσει πρόσβαση σε πρώτες ύλες για τις δήθεν "Α"ΠΕ, ακριβώς όπως δεν έχει πρόσβαση σε προμήθεια φυσικού αερίου: τα αιολικά χρειάζονται σπάνιες γαίες, που ελέγχονται απ' την Κίνα, αλλά και το 95% της παραγωγής φωτοβολταϊκών κελιών έρχεται κι αυτό απ' την Κίνα. Ένας οποιοσδήποτε σώφρων μάνατζερ εύκολα θα έλεγε στην Κομισιόν, κατά το γνωστό ανέκδοτο στο στρατό, "Πού πας, ρε Καραμήτρο;"

Με απύθμενο θράσος η ανακοίνωση της Κομισιόν λέει πως "Μαζί με τη διαφοροποίηση των προμηθειών μας και την εξοικονόμηση ενέργειας, η ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ αποτελεί μέρος του σχεδίου της ΕΕ για τον τερματισμό της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι ΑΠΕ μειώνουν τη ζήτηση της ΕΕ για ορυκτά καύσιμα στους τομείς της ενέργειας, της θέρμανσης και ψύξης, της βιομηχανίας και των μεταφορών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και για το μέλλον. Χάρη στο χαμηλό λειτουργικό τους κόστος, ένα μεγαλύτερο μερίδιο ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας."

Το πρόβλημα με την Κομισιόν, αλλά και εν γένει τους πολιτικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη λοιπή ΕΕ, είναι πως μας έχουν φλομώσει στα ψέματα για τις δήθεν "Α"ΠΕ: πουθενά δεν μειώνουν τους λογαριασμούς για τον τελικό καταναλωτή, με πιο τρανή απόδειξη τη σούπερ αιολική Δανία, η οποία επί σειρά ετών έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το μηδενικό κόστος καυσίμου αιολικών & φ/β ωφελεί μόνο τους παραγωγούς, οι οποίοι τσεπώνουν το παραδάκι και στη συνέχεια χαρατσώνουν τους τελικούς καταναλωτές μέσω των Χρηματιστηρίων Ενέργειας.

Τυπικό παράδειγμα του τι συμβαίνει με τις δήθεν "Α"ΠΕ αποτελεί η σημερινή τιμή ρεύματος, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως τη βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα. Ενδοημερήσια διακύμανση από 44,70 μέχρι 330,26€/MWh, δηλαδή η μέγιστη ωριαία τιμή είναι 7,39 φορές μεγαλύτερη της ελάχιστης! Το άκρον άωτον της κερδοσκοπίας, έργο Μητσοτάκη ασφαλώς!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι! 

Το αντίστοιχο διάγραμμα προβλεπόμενης ζήτησης ηλεκτρισμού στις 23/11/2022 δίνει την πλήρη εξήγηση της μεταβολής, αλλά και την πλήρη απόδειξη της κερδοσκοπίας: τις ...

νυχτερινές ώρες, που δεν υπάρχει ζήτηση, συμβαίνει να φυσά πολύ. Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει το άχρηστο αιολικό ρεύμα κι η τιμή πέφτει, για να το ξεφορτωθούν όσο-όσο. Αντίθετα, τις βραδινές ώρες αιχμής, όταν κάπως αυξάνεται η ζήτηση ρεύματος (και σιγά τη ζήτηση!), βάζουν στο σύστημα όλο και περισσότερο απ' το πανάκριβο φυσικό αέριο κι εκτοξεύουν την τιμή. Προσέξατε πόσο χαμηλά κρατούν το λιγνίτη, μη τυχόν και δεν κάψουμε φυσικό αέριο; Μόλις μια λιγνιτική μονάδα υπάρχει σε λειτουργία, η Άγιος Δημήτριος 5, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και η τηλεθέρμανση της Κοζάνης.

Φυσικά, αν υπολειτουργεί η τηλεθέρμανση απ' τις λιγνιτικές μονάδες, οι κάτοικοι είτε θα κάψουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν είτε θα κάψουν ηλεκτρισμό, τη στιγμή που η κυβέρνηση ζητά εξοικονόμηση ηλεκτρισμού. Αν κάψουν πετρέλαιο κερδίζει το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, αν κάψουν ηλεκτρισμό κερδίζει η ΔΕΗ. Σ' όλες τις περιπτώσεις χαμένοι οι κάτοικοι της Κοζάνης, αλλά αν περιμένετε να συγκινηθεί κανείς, αδίκως θα περιμένετε! Κι όμως, μόλις στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε την Υπουργική Απόφαση του υποκριτή Σκρέκα πως "η συνέχιση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου εξυπηρετεί το επιτακτικό δημόσιο συμφέρον αξιοποίησης εγχώριων εναλλακτικών και φθηνότερων, σε σχέση με το φυσικό αέριο, πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο μεγιστοποίησης της ενεργειακής θωράκισης και αυτονομίας της χώρας". Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν κάνει αυτό που λέει ο Σκρέκας, αλλά, επιπλέον παγώνει και τους Κοζανίτες! Έργο Μητσοτάκη κι αυτό, βεβαίως-βεβαίως!

Για να επανέλθουμε πάντως στους σχεδιασμούς της Κομισιόν για τις δήθεν "Α"ΠΕ, προβλέπουν το χαρακτηρισμό τους ως "υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος", προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, κυρίως για τα αιολικά, αλλά και για τα φαραωνικά φωτοβολταϊκά. Ο χαρακτηρισμός θα επιτρέψει απλουστευμένες διαδικασίες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, δηλαδή η πατρίδα μας θα κινδυνεύσει να μετατραπεί απ' άκρου σ' άκρο σ' ένα δήθεν "Α"ΠΕ εργοστάσιο. Πάντα όχι για το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά για το συμφέρον των Γερμανών, εκεί θα πηγαίνει η πλεονάζουσα παραγωγή: ήδη ακούσαμε πως θέλουν νέα δισεκατομμύρια απ' τις τσέπες μας, για να ρίξουν καλώδιο Ελλάδα-Αυστρία.

Ειδικά για τα αιολικά προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης μεγαλύτερων ανεμογ@@ητριών στις θέσεις των παλιών, αποκρύπτοντας τόσο πως οι μεγαλύτερες χρειάζονται και μεγαλύτερες βάσεις όσο και πως η επιβάρυνση από εκπομπή υποήχων και προσβολή του τοπίου είναι απείρως μεγαλύτερη.

Ειδικά για τα φ/β προβλέπεται η επιτάχυνση της αδειοδότησης για εγκατάσταση στα κτήρια κι εδώ ακριβώς θα γελάσει κάθε πικραμένος στην Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση ούτε ν' ακούσει δεν θέλει για φ/β στα κτήρια, τα οποία δεν τα αντέχει το δίκτυο χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ! Είναι βεβαίως η ίδια κυβέρνηση που ζητά εξοικονόμηση ηλεκτρισμού και την ίδια στιγμή αρνείται πεισματικά να προωθήσει γενναία και παντού τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, που, επιπλέον, είναι όλοι ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κατασκευής!

Κι εκεί που ζητούν εξοικονόμηση ηλεκτρισμού, τα μέτρα της Κομισιόν προβλέπουν και επιτάχυνση αδειοδότησης για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, με το πρόσχημα πως μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου! Έτσι, αν στην Ελλάδα βάλουμε αντλίες θερμότητας, θα καίμε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο για να τις ηλεκτροδοτήσουμε! Καταλάβατε τώρα γιατί η ΔΕΗ έχει πρόγραμμα προώθησης αντλιών θερμότητας; Για να καίει όλο και περισσότερο απ' το πανάκριβο φυσικό αέριο!

ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

1 σχόλιο:

  1. Η ΔΕΗ ρεύμα πουλάει, ηλεκτρικές συσκευές διαφημίζει... Αν είχαν λίγο περισσότερο χιούμορ θα έδιναν δώρο ένα αερόθερμο των 10€ σε κάθε νέο πελάτη που έρχεται από άλλο πάροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή