Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

1η Δεκεμβρίου 2022: η πλήρης αποκάλυψη της εντελώς ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας!

Η 1η Δεκεμβρίου 2022 ήταν η ημέρα της πλήρους αποκάλυψη της εντελώς ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ήταν επίσης η ημέρα που έπιασα την κοιλιά μου απ' τα γέλια και δεν μπορούσα να κρατηθώ, καθώς έτυχε ν' ακούσω στο ραδιόφωνο διαφήμιση της δήθεν "Ανεξάρτητης Αρχής" που λέγεται "Επιτροπή Ανταγωνισμού", με την οποία η "Αρχή" καλεί τους υπαλλήλους Αναθετουσών Αρχών να προβούν σε "ανώνυμες" καταγγελίες των καρτέλ για "στήσιμο" διαγωνισμών! Την ίδια στιγμή η ανάλογη σελίδα για καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων απλά ΔΕΝ λειτουργεί! Οπότε πώς να καταγγείλει ο πολίτης "ανώνυμα", (με πλήρη καταγραφή της διεύθυνσης ΙΡ, βεβαίως-βεβαίως), τα καρτέλ των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας;

Η "Αρχή" προφανώς "κοιμάται τον ύπνο του δικαίου" και δεν παίρνει είδηση το ξέφρενο πάρτι, που έχουν στήσει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όπως βλέπετε στο πιο πάνω διάγραμμα/στιγμιότυπο οθόνης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στις 1/12/2022 έχουμε ενδοημερήσια διακύμανση τιμής από ΜΗΔΕΝ μέχρι ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ευρώ/μεγαβατώρα! Είναι ηλίου φαεινότερο πως η τεράστια αυτή διακύμανση δεν έχει την παραμικρή σχέση με κόστος παραγωγής, καθώς το ωριαίο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής δεν παρουσιάζει ουσιαστική διαφοροποίηση στη διάρκεια του 24ώρου. Ας μας πει λοιπόν η "Αρχή" πού ...

ακριβώς βλέπει "ανταγωνισμό" στις προσφορές των "παρόχων".

Τρία διαφορετικά Χρηματιστήρια έχει στήσει η ΕΕ, για να κάνει τον ηλεκτρισμό όπλο μαζικής καταστροφής των οικονομιών και των κοινωνιών: το Χρηματιστήριο διαπραγμάτευσης της τιμής του φυσικού αερίου Dutch TTF, το Χρηματιστήριο διαπραγμάτευσης της τιμής του "δικαιώματος εκπομπής αερίων θερμοκηπίου" (δηλαδή αέρα κοπανιστού), και το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η τιμή του φυσικού αερίου τραβά ξανά την ανηφόρα, το δικαίωμα εκπομπής το ξανανέβασαν κοντά στα ιστορικά του υψηλά και την κατάντια στην τιμή του ηλεκτρισμού τη βλέπετε στο διάγραμμα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, μην κάνετε το μουλάρι!

Το αποτέλεσμα των ανοησιών στον ηλεκτρισμό αποτυπώνεται στο χάρτη της ΡΑΕ για τις Τιμές Επόμενης Ημέρας στην ΕΕ: 330,32€/MWh η Ελλάδα, "μόνο" 196,51€/MWh η διπλανή μας Τουρκία, απ' την οποία εισάγουμε "τα πάντα όλα", στηρίζοντας την Τουρκική οικονομία, την Τουρκική λίρα και, βεβαίως, τον Ερντογάν, της διαρκώς πολεμοχαρούς ρητορικής σε βάρος της χώρας μας.

Φυσικά ουδείς στην κυβέρνηση συγκινείται απ' την τιμή 150,08€/MWh της Ισπανίας, που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Κομισιόν, ούτε και απ' τα 240,06€/MWh της Πολωνίας, που επιμένει να καίει το δικό της λιγνίτη. Για την κυβέρνηση προέχει η λεηλασία του δημοσίου χρήματος, με τη μεγαλοφυή κομπίνα της "επιδότησης" των καταναλωτών, δίνοντας το παραδάκι στους "παρόχους"! Με τις ευλογίες της κυβέρνησης έχει στηθεί το πάρτι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, που μπροστά του είναι "γατάκι" το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999.

ΥΓ: Όπως είχα γράψει το Πάσχα, το ιστολόγιο είναι πια στην τελευταία του χρονιά. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 8+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

6 σχόλια:

  1. Θυμάμαι τον ηλίθιο Χατζηδάκη που την πρώτη μέρα λειτουργίας του χρημ.ενεργιας δήλωσε με έμφαση: Δεν θα ανεχθούμε παιχνιδάκια,εννοντας δημιουργία ΚΑΡΤΕΛ....Ο ΒΛΑΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε ηλίθιος ούτε βλαξ. Απλά κουτοπόνηρος, κάνει αυτό που λέει πως δεν θα κάνει. Και το ίδιο ακριβώς κάνουν όλοι τους.

      Διαγραφή
  2. Πώς δικαιολογείται τιμή 317€/ΜWh στη Νορβηγία, μια χώρα που σύμφωνα με δεδομένα καλύπτει την ηλεκτροπαραγωγή σχεδόν εξολοκλήρου από υδροηλεκτρικά? Τον Ιούλιο του '20 ήταν 1,88€/MWh.
    https://www.statista.com/statistics/1271469/norway-monthly-wholesale-electricity-price/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρηματιστηριακή κερδοσκοπία: έχει ~120TWh από υδροηλεκτρικά και εξάγει προς όλες τις κατευθύνσεις. Ε, να μην επωφεληθεί απ' τη σπανιότητα ρεύματος στην ΕΕ; Στο δεξί μέρος του ιστολόγιου υπάρχει το Nordic Power System (Σκανδιναβία) σε πραγματικό χρόνο: η βόρεια Νορνηγία είναι απείρως φθηνότερη.

      Διαγραφή
    2. Απ' όσο γνωρίζω η παραγωγή ενέργειας στη Νορβηγία είναι κρατικό μονοπώλιο. Η χώρα δεν είναι μέλος της ΕΕ. Παρόλα αυτά άρχισαν κι εκεί να δείχνουν την ίδια (ενεργειακή τουλάχιστον) ασέβεια προς τους πολίτες τους όπως και στην Ελλάδα.
      https://www.lifeinnorway.net/why-is-electricity-so-expensive-in-norway-right-now/

      Διαγραφή