Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Τελείωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία; Τα ατελείωτα ψέματα και η μεγάλη ληστεία με το φυσικό αέριο!

Στις αρχές καλοκαιριού 2021 η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε ν' αυξάνεται, καθώς οι οικονομίες έβγαιναν σταδιακά απ' το σοκ των εγκλεισμών λόγω "πανδημίας" και ζητούσαν όλο και περισσότερη ενέργεια. Διόλου συμπτωματικά, βεβαίως-βεβαίως, ακριβώς τότε στη Γερμανία είχε δημοσιευθεί μια έκθεση για το πώς θα γίνει οικονομικά ανταγωνιστικό το υδρογόνο που παράγεται πανάκριβα από τις δήθεν "Α"ΠΕ και η λύση που βρέθηκε φαίνεται πως ήταν ν' ακριβύνει το υδρογόνο που παράγεται πολύ-πολύ φθηνότερα από φυσικό αέριο. Άλλωστε η Γερμανία ολοκλήρωνε σταδιακά τον αγωγό Nord Stream 2 και θα είχε τον πλήρη έλεγχο της ροής φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ακριβώς τότε ήταν που η "άριστη" διοίκηση της ΔΕΗ έστειλε στον ΑΔΜΗΕ το αίτημά της να κλείσει τον Αύγουστο 2021 ΌΛΕΣ τις λιγνιτικές μονάδες, κρεμώντας εντελώς ανόητα την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας στο 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αν θα ψάξετε την ειδησεογραφία της εποχής θα βρείτε πως η κυβέρνηση ισχυριζόταν "προσωρινή η αύξηση της τιμής και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους" Ήδη τον Οκτώβριο 2021 η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρισμού και πριν τα Χριστούγεννα 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε περάσει τα 100€/Mwh, έχοντας σχεδόν πενταπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα της άνοιξης 2021. Καμιά "ομαλοποίηση" ...

Στις 24 Φλεβάρη 2022 οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία κι αμέσως βρέθηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος, για την επί πολλούς μήνες νωρίτερα άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου: "φταίει ο Πούτιν!" Μόνο που το διάγραμμα εξέλιξης της τιμής του φυσικού αερίου Dutch TTF 14/6/2021-11/6/2023 είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικής επίπτωσης της Ρωσικής εισβολής στην τιμή του αερίου.

Τότε ακριβώς είναι που ξεκινά η παρέμβαση της Κομισιόν και της ΕΕ, για να στείλει την τιμή του αερίου στη στρατόσφαιρα. Στο τέλος Μαρτίου 2022 η Κομισιόν πρότεινε να φροντίσουν οι χώρες-μέλη να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 80% μέχρι 1/11/2022. Μετά από πολλές συζητήσεις, λίγο μετά τα μέσα Μαΐου 2022 συμφώνησαν να βάλουν το 80% ως υποχρέωση στον Κανονισμό ΕΕ 2022/1032. Ο Κανονισμός δημοσιεύθηκε τέλος Ιουνίου κι ακριβώς τότε ο ρυθμός ανόδου της τιμής αυξήθηκε δραματικά, με την τιμή να περνά τα 300€/Mwh, ενώ ενδοσυνεδριακά ακόμα και τα 350€/Mwh! Αχαλίνωτη κερδοσκοπία, έργο της ΕΕ, ασφαλώς!

Οι αποθήκες αερίου ήταν ήδη γεμάτες κατά 84% στο τέλος Αυγούστου 2022, δυο μήνες νωρίτερα απ' το στόχο της 1ης Νοεμβρίου. Αυτή η ανεξήγητη "βιασύνη" πληρώθηκε απ' τους λαούς της ΕΕ με ατελείωτα επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία βεβαίως κατέληξαν σε συγκεκριμένες τσέπες, μεταξύ αυτών και ...

οι τσέπες των Ρώσων, βεβαίως-βεβαίως! Από τότε έχουμε μια διαρκή αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, αφού ούτε και η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream στάθηκε ικανή να ανεβάσει ξανά την τιμή. Κατά "σατανική σύμπτωση" "ως από μηχανής Θεός" ένα πολύ "βολικό" "αόρατο χέρι" φάνηκε να μειώνει τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς έσπρωχνε το φθινόπωρο και τους δυο πρώτους μήνες του χειμώνα τα βαρομετρικά χαμηλά μακριά απ' την ΕΕ! Και, βεβαίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιζόταν αμείωτος, αέριο απ' τους αγωγούς Nord Stream ούτε σταγόνα προς την ΕΕ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Όταν το Δεκέμβριο 2022 η τιμή είχε μειωθεί προσεγγίζοντας τα 100€/Mwh, οι φωστήρες της ΕΕ αποφάσισαν πλαφόν στην τιμή στα ...180€/Mwh! Η μεγάλη κοροϊδία των λαών συνεχιζόταν αμείωτη! Και φθάσαμε αισίως στον Ιούνιο 2023, για να δούμε τιμή φυσικού αερίου όσο και στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Τελείωσε μήπως ο πόλεμος στην Ουκρανία; Όχι! Η ΕΕ έχει στόχο να έχει γεμάτες κατά 90% τις αποθήκες αερίου την 1/11/2023, οπότε από δω και πέρα περιμένουμε νέο κύμα κερδοσκοπίας. Πάντως δεν αναμένεται να ξαναζήσουμε το περυσινό δράμα, αφού ήδη οι αποθήκες αερίου είναι πολύ κοντά στα μέγιστα επίπεδα του 2021. Σε κάθε περίπτωση, οι λαοί της ΕΕ θα πληρώσουμε πανάκριβα την ανερμάτιστη, εγκληματική ενεργειακή πολιτική της δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης και την εξάρτηση απ' το αμερικάνικο LNG.

ΥΓ: Το ιστολόγιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για οριστική διακοπή. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9+ χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου